Gamze Nalcı Kanal tedavisi uzmanı olan Gamze Nalcı, 2014 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ardından 2019 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda ‘’Endodontik Tedavide Algılanan Kontrol ile Kaygının Yönetilmesi’’ başlıklı tezini sunarak uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. O yıldan bu yana Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda akademik çalışmalarını yürütmektedir. E-mail: [email protected] Akademik: https://avesis.bezmialem.edu.tr/gnalci/

Diş Tedavilerinden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 Dakika

Eminim birçoğunuz ‘’randevuma aç mı gitsem tok mu, hamileyim tedavi olabilir miyim, ilaçlarımı içip mi gitsem yada bu uyuşukluk ne zaman geçer, ne zaman tekrar yemek yiyebileceğim…’’ gibi sorularla baş başa kalmışsınızdır. Buyurunuz, bu yazı ile diş tedavisinin öncesi ve sonrasına dair bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim.

Tedavi Öncesi

Diş tedavilerinize mutlaka tok karnına gitmelisiniz. Aç karnına işlem sırasında strese bağlı kan şekeriniz düşebilir. Diş tedavisi sırasında gelişen baygınlıkların çoğunlukla sebebi budur. Üstelik işlem sonrası birkaç saat yemek yiyemeyebilirsiniz. Hangi işlem için olursa olsun tok karnına gidiniz.

Düzenli kullandığınız sistemik ilaçlarınız varsa örneğin; tansiyon, şeker, kalp, tiroid, kolesterol, romatizma, alerji ilaçları, psikiyatrik ilaçlar gibi ilaçlarınızı mutlaka her zamanki düzeninde içerek tedaviye gidiniz. Buradaki en büyük soru işareti kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlarda oluşuyor. Eğer cerrahi bir işlem planlanıyorsa yani diş çekimi, diş eti operasyonu, implant cerrahisi veya kist operasyonları gibi yoğun kanamalı işlemler olacaksa mutlaka ilacı size reçete eden hekim tarafından tedavi öncesi doz ayarlaması veya ilacın kesilmesi planlanmalıdır. Asla kendi inisiyatifinizle ilacınızı kesmeyiniz. Kan sulandırıcı ilaçların hayati önemi vardır. Dolayısıyla hekiminizin ilacınızın doz ayarlamasını yaparak diş hekimine açıklayıcı bir konsültasyon yazması ideal yaklaşımdır. Aynı şekilde özellikle nakil hastaları gibi bağışıklık sistemini baskılayacak ilaç kullanan hastaların, işlem öncesinde hekimlerinden diş tedavilerine izin verildiğine ve ne tür önlemler alınması gerektiğine dair yazılı bir belge ile diş hekimine başvurması gerekir.

Hamileyseniz kadın doğum hekiminizden bebeğin ve sizin durumunuzun tedaviye uygun olduğuna dair izin belgesi alarak diş tedavisi olabilirsiniz. Hamilelikte diş tedavileri için en güvenilir zaman aralığı 2. trimestr yani 3.-6. aylar arasıdır. Eğer acil bir durum varsa bu süreç içinde daha güvenle tedavi edilebilir. Fakat acil olamayan dental işlemlerin mümkün olduğunca hamilelik sonrasına ertelenmesi tavsiye edilir. Bu sıkıntılı durumları yaşamamak için de gebelik planlamadan önce tüm tedavilerin yapılmış olması tavsiye edilir.

Kanser tedavisi gördüyseniz fakat aktif kemoterapi veya radyoterapi almıyorsanız eğer diş tedavisi olmanızda hiçbir sakınca yoktur. Eğer aktif kemoterapi ve radyoterapi alıyorsanız yine tıp hekiminizin yazılı izni, işlem öncesi önerileri ile ve hekiminiz uygun gördüğü zaman aralığında yalnızca acil diş tedavileri yapılabilir. Fakat yara iyileşmesinin son derece zor olduğu bu aktif tedavi döneminde diş çekimi gibi cerrahi işlemler yapılmamalıdır.

Yukarıda saydığımız hekim izni ile yapılabilecek tedavilerde hastanın genel durumunu korumak amacıyla işlem öncesinde antibiyotik profilaksisi ile işlemler yapılabilir. Diş tedavileri sırasında kana yüksek oranda mikroorganizma karıştığı için hekim izni olamayan hastaların diş tedavisi için ısrarcı olmaması gerekir.

Tedavi Sonrası

Eğer anestezi gerektirmeyen bir işlem yaptırdıysanız yani uyuşuk değilseniz, hekiminiz yemek yemememe konusunda özellikle uyarmadıysa yemek ve içmekte özgürsünüz. Fakat anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar yemek yememelisiniz. Sıvı gıdalar tüketmekte yine özgürsünüz. Uyuşukluğun geçmesi kişiden kişiye değişebileceği gibi ortama 3-6 saat sürmektedir.
Özellikle kanal tedavisi, diş çekimi, implant cerrahisi gibi işlemlerden sonra ilk 1 hafta ağrı kesici kullanmanızı gerektirecek şiddette ağrılar normaldir. Eğer ağrı kesici içtiğiniz halde geçmeyen ağrılar varsa hekiminize başvurunuz.

Yeni yapılmış olan dolgularda, özellikle derin çürüklü dişlere yapılan tedavilerde ilk 3-4 hafta sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Hassasiyet giderici macun ve gargara kullanarak takip ediniz. Eğer zonklayan tarzda ve gece uykunuzdan uyandıracak şiddette ağrılar varsa hekiminize başvurunuz.

Diş çekimi, implant cerrahisi, kist operasyonları gibi kanamalı işlemlerde ilk 24 saat ağzı çalkalamak ve hatta diş fırçalamak önerilmez. 24 saat sonra normale dönebilirsiniz. Diğer rutin tedavilerde ise dişlerinizi aynı gün fırçalayabilirsiniz.

Tedavi sonrası hekiminizin tavsiyelerini can kulağı ile dinleyiniz. Her hasta ve her tedavinin kişiye özel olduğunu, yukarıda özetlenen bilgilerin genel çerçevede anlatıldığını unutmayınız.

Gamze Nalcı Kanal tedavisi uzmanı olan Gamze Nalcı, 2014 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ardından 2019 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda ‘’Endodontik Tedavide Algılanan Kontrol ile Kaygının Yönetilmesi’’ başlıklı tezini sunarak uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. O yıldan bu yana Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda akademik çalışmalarını yürütmektedir. E-mail: [email protected] Akademik: https://avesis.bezmialem.edu.tr/gnalci/
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.