Öyküm Ağca
Biliyorsunuz ki hepimiz kısa bir süre önce uzun süreli bir kapanmadan çıktık. Bu süreçte mental sağlımızı korumak, fiziksel sağlımızı korumak kadar da önemli. Peki ruhen sağlıklı olabilmenin ilk adımı ne? Günlük rutinler devam etmek neden bu süreç de ne kadar önemli mi? Ruh sağlımızı nasıl koruyacağız? Karantinada nasıl ruhsal tepkiler vermemiz olası? Tüm soruların cevabı burada.
1-Rutinlerinize devam edin!
Günlük rutinler ruh sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Mevcut rutinleri sürdürmek veya yenilerini oluşturmak tavsiye edilir. Her gün benzer zamanlarda uyumak ve uyanmak, düzenli egzersiz yapmak, çalışmak ve rahatlamak için belirli zamanları bir kenara bırakmak, sağlıklı, düzenli yemekler yemek ve kişisel hijyeni korumak. Bu faktörlere bağlı kalmak, amaç ve motivasyonu artırabilir ve genel ruh halini ve refahı artırabilir.
2-Yeni insanlara ulaşın!
Teknolojiyi kendi yararınıza kullanın ve görüntülü görüşmeler veya grup sohbeti aracılığıyla yüz yüze göremediğiniz aile üyeleriniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurmaya çalışın. Bu dönemlerde daha bağlı hissetmek ve olası endişeleri ve olumlu deneyimleri başkalarıyla tartışma fırsatına sahip olmak çok önemlidir. Sınırlı sosyal ağlara sahip olanlar için, benzer destek almak için bağlanabileceğiniz çeşitli yardım hatları veya online gruplar vardır. Kendinin farkında olmak ve sanal sosyal etkileşimlerin sayısına aşırı bağlılıktan kaynaklanan tükenmişliği önlemek de çok önemlidir.
3-Kendiniz için bir şey yapın!
Ruh sağlığınızı iyileştirmenin bir yolu bir şeyle meşgul olmaktır. Kapama sürecinde, yeni bir beceri öğrenmek, amaçlarınızı ve benlik saygınızı artırarak zihinsel sağlığınızı iyileştirmenin en güzel yolu olabilir. Yemek yapmak, online bir kursa kaydolmak veya yeni bir dil öğrenmek olsun, ilginizi çeken bir şeyi ele almak için zamanınızı kullanmak, gününüzü doldururken zihninizi aktif ve odaklanmış tutabilir.
4-Bir profesyonelde yardım alın!
Covid-19 ile şiddetlenen mevcut bir zihinsel sağlık durumunuz varsa veya belki de yeni anksiyete veya depresif belirtiler geliştiriyorsanız, profesyonel yardım istemeniz önemlidir. Pek çok tıbbi sağlayıcı, pandemi sırasında online veya telefon görüşmeleri gibi, revize edilmiş şekillerde işlemektedir. Bu nedenle, duygusal desteğe ihtiyaç duyanlar, ihtiyaç duydukları yardımı yine de alabilirler.
5- Sosyal medya kullanımını sınırlayın
Evde geçirilen zamanın artması nedeniyle, bireyler, haberlerde yayınlayanlar da dahil olmak üzere sosyal medya sitelerinde daha fazla zaman harcıyor olabilir. Pandemiyle ilgili bilgilere aşırı maruz kalma, kişilerde artan anksiyete ve sıkıntıya neden olabilir. Böylece akıl sağlığına zarar vermekten kaçınmak için, pandemiyle ilgili bilgi alımınızı yalnızca güvenilir kaynaklardan günde en fazla bir veya iki kez arayarak azaltmanız önerilir.
6-Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) pratiği yapın!
Mindfulness, anbean hem içimizde hem de dışımızda olanları gözlemleme pratiği olarak bilinir. Ama sadece, şimdiki anda yaşamak ve şimdiki anı fark etmek değildir. Anı fark etmenin yanı sıra, olup biteni de olduğu gibi müdahalesiz seyredebilme yetisi kazanmaktır. Günlük yaşamda stres ve zorlukları yönetebilmenin yanı sıra kaygı, öfke veya bunun dışındaki birçok zorlayıcı durum ve duygularla beraber kalabilmek, duyguları düzenleyebilmek, yaşamsal zorlukları kabul edebilmek ve iyilik halini sağlayabilmek için kullanılmaktadır. Çeşitli teknikler kullanılabilir ve katılımcıyı rehberli alıştırmalara götüren çok sayıda mobil uygulama indirilebilirsiniz. Örneğin uyanınca veya uyumadan önce rutin olarak kullanılırlarsa daha faydalı olabilirler.