Magnezyum hafızaya iyi gelir, bu hemen herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak magnezyumun faydaları elbette sadece bununla sınırlı değil. Magnezyum içeriği bakımından zengin gıdaların düzenli ve yeterli şekilde tüketilmesi sayesinde, çeşitli faydalar elde edilebilir.
Magnezyumun Vücuda Etkileri
Magnezyumun belki de en bilinen özellikleri, hafızayı güçlendirmesi ve sinirsel işlevlere katkı sağlaması. Magnezyum unutkanlığı azaltır, sinir sisteminin çalışmasını düzenler, depresyona meyli düşürür, kişiye daha enerjik bir ruh hali kazandırır.
Magnezyumun, egzersiz çalışmalarında kişilere olumlu katkılar sağladığını gösteren klinik çalışmalar mevcut. Yapılan çalışmalar; magnezyumun, kas dokularının beslenmesini artırdığı ve egzersiz sürecinde kasların anaerobik solunum yapması sonucu açığa çıkan laktik asidin dokulardan uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu da, kişinin antrenman kapasitesini normale göre biraz daha uzun bir süre koruyabilmesini sağlıyor.
Yüksek tansiyonu düşürmede rol oynar. Bu da magnezyumun doğrudan kalp sağlığını, dolaylı yollardan da bütün vücut organlarını korumada önemli bir mineral olduğu anlamına geliyor.
Magnezyumun düzenli alınması, bu yararların kazanılmasını sağlar. Ancak yeteri kadar magnezyum alınmadığı durumlarda da vücutta bazı olumsuz belirtiler görülür. Hafızanın daha güçsüz bir hal alması, depresyona eğilimin artması, dikkat eksiklikleri görülmesi, anksiyete durumunun daha sık bir hal alması, kas ağrıları yaşanması, yüksek kolesterol ve hipertansiyon; bu zararlı belirtilerden yalnızca birkaçı. Bu gibi olumsuz belirtilerle karşılaşmamak için yeteri kadar magnezyum alımı yapılması şart.
Magnezyum Açısından En Zengin Besinler
Magnezyum, unutkanlığın azaltılmasında etkili bir mineral. Magnezyum içeriği yeterli olan gıdalar sayesinde hafızayı güçlendirmek mümkün.
Magnezyum açısından zengin gıdalardan bazıları:
• Kabak ve Ay Çekirdekleri
Kabak ve ay çekirdeği gibi tohumlar, magnezyum değerleri bakımından ilk sırada yer alıyor. 100 gram değerleri için ay çekirdeği 32 mg, kabak çekirdeği ise 262 mg magnezyum bulunduruyor. Ayrıca diyet lifi bakımından da zengin içeriğe sahip olan tohumlar, sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırır ve bağırsaklarda yaşanan hazımsızlık gibi problemlerin son bulmasına yardımcı olurlar. İçeriklerinde barındırdıkları sağlıklı yağ asitleri sayesinde de kolesterolü olumlu etki ederek kalp sağlığına katkı sağlarlar.
• Kuru Baklagiller
Nohut, fasulye, bezelye, kırmızı ve yeşil mercimek, bakla, nohut ve daha fazlası… Bütün bu baklagiller magnezyum bakımından oldukça zengindir. Örnek verecek olursak; 100 gram fasulye ortalama 144, 100 gram kırmızı mercimek ise 36 mg magnezyum içerir. Bu değerler, kuru baklagilleri magnezyum içeriği açısından en zengin gıdalar arasında dahi öne çıkarıyor. Aynı zamanda baklagiller, yoğun derecede potasyum ve protein de içerirler; bu da baklagillerin son derece besleyici oldukları anlamına gelir. Glisemik endeksi de düşük oldukları için kilo almanın engellenmesinde ve kalp sağlığını korumada da oldukça etkililer.
• Kuru Yemişler
Kuru yemişler de tıpkı tohumlar gibi; sağlıklı yağ, zengin magnezyum ve diyet lifi içerikleriyle bilinirler. 100 gram ölçü baz alındığında Fındık 163 mg, Antep fıstığı 121 mg, ceviz ise 158 mg kadar magnezyum içerir. İçerdiği sağlıklı yağ ve lifler sayesinde kalp sağlığına, magnezyum sayesinde de hafızaya katkıları büyüktür.
• Bitter Çikolata
%80 kakao içeren bitter çikolata, 100 gramında 228 mg kadar magnezyum bulundurur. Ayrıca bitter çikolata; demir ve bakır mineralleri, bazı çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Böylece hafızayı güçlendirme özelliğinin yanı sıra kan şekerinin regülasyonuna destek olur, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
• Muz
Özellikle potasyum minerali açısından zengin oluşuyla bilinen muz, magnezyum ve bazı diğer minerallerden de yabana atılmayacak derecede içerir. Yaklaşık 100 gram ağırlığındaki bir adet küçük muzda 27 mg magnezyum bulunur. Ayrıca B6 ve C vitamini içeriği de yoğun olan muz, bu özelliği sayesinde hafızayı güçlendirir, ayrıca sindirim sisteminin ve bağışıklık sistemine katkılar sunar.
• Avokado
100 gram avokadoda yaklaşık olarak 29 mg magnezyum minerali bulunuyor. Dahası B ve K vitaminleri yönünden de hatırı sayılır bir içeriğe sahip. Sağlıklı yağ içeriğinden de zengin bir meyve olan avokado, aynı zamanda enfeksiyona yakalanma riskini azaltmaya da yardımcı.
• Somon Balığı
100 gram somon balığı, 27 mg magnezyum içerir. Aynı zamanda hayvansal kaynaklı besin ögelerini de yüksek oranda içeren somon balığı, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde inflamasyonu engeller. B12 ve magnezyum içeriği, hafızayı güçlendirmede ve sinirsel işlevleri desteklemede önemli bir görev üstlenmesini sağlar.
• Yumurta
Yumurta, en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından biri. Aynı zamanda magnezyum minerali açısından da oldukça zengin. 100 gram yumurta, içeriğinde 10 mg magnezyum bulundurur.
• Ispanak
Ispanak ve bazı diğer yeşil yapraklı sebzeler; A, C ve K vitaminleri, demir, magnezyum mineralleri bakımından kapsayıcı içeriğe sahipler. Örneğin, 100 gram ıspanakta 79 mg magnezyum bulunur. Ayrıca yeşil yapraklı birçok sebzenin, içerdiği sağlıklı kimyasal bileşikler sayesinde hücrelerde kanser gelişme riskini azalttığı yönünde görüşler de mevcut.
Hafızayı güçlendiren, unutkanlığa iyi gelen besinler hakkındaki bir başka yazımıza da buradan erişebilirsiniz.