Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Kirazlı 3 Tarif

3 Dakika

Işıldayan kırmızı rengi, yumuşak dokusu, damak tatlarına hitap eden aroması… Yaz aylarının da gelmesiyle birlikte kiraz, sofralarda hak ettiği yeri yavaş yavaş almaya başladı. Başrolünde kirazın oynadığı, hem hazırlama hem de yeme aşamasında size keyifli dakikalar sunacak olan tarifleri sizler için listeledik. İşte karşınızda kirazlı üç tarif:

  1. Bağımlılık Yapan Kirazlı Turta Tarifi

Tarifin Kalori Değeri: 2033 kcal

Gerekli Malzemeler:

  • Yumurta (Bir adet)
  • Buğday nişastası (İki kahve fincanı)
  • Pudra şekeri (Bir kahve fincanı)
  • Zeytinyağı (Bir kahve fincanı)
  • Su (Yarım kahve fincanı)
  • Yoğurt (Üç silme çorba kaşığı)
  • Tereyağı (İki tepeleme çorba kaşığı)
  • Limon kabuğu rendesi (Bir limondan)
  • Limon suyu (Beş-altı damla)
  • Vanilya (Bir paket)
  • Kabartma tozu (Bir paket)
  • Un (Yaklaşık dört su bardağı)

İç Dolgusu İçin Gerekli Olanlar:

  • Çekirdekleri ayıklanmış Napolyon kiraz (Bir kase)
  • Şeker (Bir çay bardağı)
  • Buğday nişastası (Yarım çorba kaşığı)
  • Su (Yarım kahve fincanı)

Süsleme için:

  • İsteğe göre pudra şekeri

Tarifin Hazırlanışı:

Tatlının iç dolgusu için, daha önceden çekirdekleri ayıklanmış olan Napolyon kirazlar pişirme kabının içerisine alınır. Daha sonra su ve şeker de ilave edilir. Pişirme kabı orta ateşte yanan ocağa alınır, kaynamaya başladıktan sonra on beş dakika kadar pişirilir. Kirazlar yumuşadığı zaman kaba nişasta da ilave edilir, daha sonra bütün karışım blenderden geçirilir. Blenderden geçirilen karışım bir on dakika daha kaynatılarak iyice kıvam alması sağlanır, sonrasında ise altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Turtanın yapılışı için un hariç diğer bütün malzemeler bir kabın içerisine alınarak karıştırılır. Karışıma yavaş ve kontrollü bir şekilde un eklenerek yoğurulur, bu aşamada sert olmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Daha sonrasında yoğurularak kıvam verilen hamur tezgaha alınarak iki parçaya bölünür (Parçalardan biri, diğer parçanın 1,5-2 katı olacak şekilde). Büyük hamur, tepsiden biraz büyük olacak şekilde açılır (Tepsi için küçük boy borcam en uygunu). Daha sonrasında tepsinin içi yağlanarak açılan hamur dikkatli bir şekilde tepsiye serilir, hamurun kenarları bu aşamada yukarı doğru katlanır. Serilen hamurun üzerine çatalla ufak ufak delikler açıldıktan sonra kirazlı harç dökülür. Elde edilen küçük hamurdan da uzun ve 1-2 parmak kalınlığında şeritler elde edilerek tatlının üstü kafes halinde kapatılır. Daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar, üstü beyazlığını koruyacak şekilde pişirilir. Pişen turta soğumaya bırakılır, yeterince soğuduktan sonra isteğe göre üstüne pudra şekeri dökülerek servis edilir. Afiyet olsun!

Dip not: Bu tarife göre hazırlanan iç dolgusu bir miktar artabilir, dolgunun artmasını istemiyorsanız ölçüyü ¾ veya ½ şeklinde de hazırlayabilirsiniz.

Kirazın tatlı aroması ve limonun dengelediği lezzetler dengesi sizi bu tatlıya bağımlı hale getirebilir, dikkat.

  1. Doğal Kiraz Suyu Tarifi

Tarifin Kalori Değeri: 1053 kcal (Bir su bardağı şeker kullanımı için geçerli)

Gerekli Malzemeler:

  • Taze kiraz (Bir kilogram)
  • Su (Üç litre)
  • Toz şeker (1-1,5 su bardağı)

Tarifin Hazırlanışı:

Kirazlar yıkanır, saplarından ayrılır. Daha sonrasında bir tencereye aktarılır, üzerine su eklenerek orta-kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kirazlar yumuşak bir hal alınca ocağın altı kapatılır. Tencerenin içerisine 1-1,5 su bardağı (damak zevkinize göre) toz şeker ilave edilir. Şekerin yetersiz geldiği düşünülüyorsa biraz daha şeker ilave edilebilir (Kirazların tatlılığına göre şeker ihtiyacı oluşabilir). Kaynatılıp haşlanan kirazlar, suyunun ılıması için bekletilir. Ilıyan karışım blenderden geçirilerek püre kıvamına getirilir. Daha sonrasında ise karışıma süzme işlemi uygulanır. Haşlanan kirazlar suyuyla birlikte bir süzgece dökülür (süzgecin altında bir kap bulunmalı), kiraz suyu süzülerek başka bir kaba alınır. Daha sonrasında süzülen kiraz suyu isteğe göre şişelere, sürahilere, bardaklara alınır. Buzdolabında soğuması için bekletilen kiraz suyu direkt olarak servis edilir. Afiyet olsun!

  1. Kiraz Reçeli Tarifi

Tarifin Kalorisi: 730 kcal

Gerekli Malzemeler:

  • Çekirdekleri ayıklanmış kiraz (Bir büyük kase)
  • Toz şeker (Bir büyük kase)
  • Tereyağı (Bir çay kaşığı)
  • Limon suyu (Bir tatlı kaşığı)
  • Su (İki su bardağı)

Tarifin Hazırlanışı: İlk olarak pipet yardımıyla kirazlar çekirdeklerinden ayrılır (Pipetin ucu, kirazın sapının ayrıldığı yere bastırılınca kiraz çekirdekleri kolay bir şekilde ayrışıyor). Çekirdeklerinden ayrılan kirazlar bir tencereye alınır, üzerlerine su ve şeker ilave edilir. Tencere en küçük ocağa alınır, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin altı kısılır, koyu bir kıvam alana kadar ara ara kontrol edilip karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada karışımın suyunu tamamen çekmesini beklemeyin, soğurken de bir miktar su çekecektir. Kaynama esnasında suyun kıvamı hafiften değişiklik göstermeye başladığı zaman tereyağı eklenip karıştırılır. Tereyağı eridikten yaklaşık iki dakika sonra da limon suyu eklenip karıştırılır. Limon suyu ilavesinden sonra beş ila on dakika kadar kısık-orta ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. Pişen reçel, tencerede aralıklarla karıştırılarak soğumaya bırakılır. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Kirazlı 3 Tarif

Yaz aylarının sevilen meyvesi kiraz ile yapabileceğiz enfes tariflere göz atın.

Unutmayın, porsiyon kontrolüne dikkat ettiğiniz sürece her şeyi belli periyotta tüketebilirsiniz!

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.