Karpuz, düşük kalorisi ve bol su içeriği ile sıcak yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Kabakgiller ailesinden tek yıllık bir bitkidir.
Afrika kökenli yeşil, kalın, sert kabuklu ve çekirdekli bir meyvedir. Birçok iklim tipinde rahatlıkla yetişebilse de sıcak ve sulak alanları sever. Ülkemizde de en çok bilinen karpuz türü Diyarbakır Karpuzudur. Bunun yanı sıra Gülle Karpuzu, Yenidünya Karpuzu bilinen karpuz türleri arasında yer alır.
Besin değeri olarak karpuza baktığımızda, 100 gram karpuzda 30 kalori, 0.15 gr yağ, 0.61 gr protein, 0 kolesterol, 7,5 gr karbonhidrat, 0.4 gr lif, 569 IU A vitamini, 112 mg potasyum, 0.24 mg demir, 7 mg kalsiyum, 8.1 mg C vitamini içeriği ile elektrolit ve vitaminden zengin olduğu görülür. İçeriğinin %92’sini su oluşturur.
Günümüzde 90 dan fazla ülkede karpuz yetişir. 1200’den fazla karpuz çeşidi olduğu bilinmektedir. Domatesten sonra en çok üretilen meyve karpuzdur. Karpuz genellikle 6-12 kilo olarak yetişirken bazı karpuz türlerinin ağırlığı 90 kilolara ulaşabilir. Dünyanın en ağır karpuzu olarak Guinnes Rekorlar Kitabında kayda giren karpuzun ağırlığı ise 159 kilogramdır.
Ülkemiz karpuz üretiminde dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Karpuz üretiminde birinci sıradaki ülke Çin’dir.
KARPUZUN FAYDALARI
Vitamin, antioksidan, mineral, lif ve su içeriğinin yüksek olması karpuzu oldukça değerli bir besin yapar.
-Kalp Damar Sağlığı: Yüksek likopen içeriği ile kalp damar hastalıklarına karşı savaşta olumlu rol oynar. Likopen sayesinde damar içi tıkanıklıkların oluşmasının önüne geçerek kalp damar hastalıklarına karşı korur. Tansiyonun düzenlenmesine destek olur.
-Cilt Sağlığı: Yoğun su içeriği sayesinde cildin nemlenmesini sağlar. Aynı zamanda içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığına destek olur.
-Bağışıklık Sistemi: İçeriğindeki güçlü antioksidan likopen, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklık sistemini destekler. Kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla savaşta rol alır.
-Elektrolit Dengesi: İçeriği nedeni ile özellikle spor yapanlar için değerli bir besindir. Yüksek su ve lif oranı, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde sporcu kaslarına hem egzersiz öncesi hem sonrası destek olur.
-Dehidrasyonu Önleme: Günümüzde yoğun kafein tüketiminin yaygınlaşması yeterli su alımının önüne geçmiştir. Bu nedenle karpuz tüketimi yeterli su alınmasına destek olabilir.
-Sindirim Sistemi: Yüksek lif içeriği ile bağırsak dostudur.
-Böbrek Sağlığı: İçerdiği yüksek su oranı ile böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.
Karpuzla Yapılabilecek Enfes Tarifler
Tam Bir Yaz Tatlısı:KARPUZLU CHEESECAKE
-3 paket yulaflı bisküvi
-75 gr kadar tereyağı
-1 tatlı kaşığı kadar limon suyu
-125 gr pudra şekeri
-750 gr labne peyniri
-250 ml krema
-3 dilim karpuz
-1.5 kaşık mısır nişastası
-2 yemek kaşığı pudra şekeri
Küçük parçalar halinde kırılan yulaflı bisküviler oda ısısındaki tereyağı ile hamur halini alana kadar karıştırılır. Yağlı kağıtla kaplanmış olan kek kalıbına bu harç yayılır. Üzeri sıkıca bastırılarak düz bir şekil alması sağlanır. Bir süre buzdolabında bekletilerek hafifçe kıvam alması sağlanır. Pudra şekeri, krema, labne peyniri ile limon suyu yüksek devirli mikserle çırpılarak bir harç elde edilir. Pürüzsüz hale gelen harç kek kalıbındaki bisküvilerin üzerine yayılır. Kalıbın üzeri streç filmle kapatılır. Buzdolabında en az 1-2 saat bekletilir. Ayrı bir kapta karpuz sos hazırlanır. Karpuz dilimleri çekirdekleri ayrılarak püre haline getirilir. Karpuz püresi, mısır nişastası ve pudra şekeri ile birlikte kısık ateşte pişirilir. Kıvam aldıktan sonra ateşten alınır ve karıştırılarak soğutulur. Dolapta bekleyen ve soğuyan cheesecake üzerine sos eklenir. Tekrar sarılarak buzdolabında bekletilir. Yeterince soğuduktan sonra servis yapılır.
Yaz Sofraları için Birebir: KARPUZ SALATASI
-1 dilim karpuz
-2-3 yemek kaşığı kadar arzu edilen peynir
-1 avuç ceviz
-Birkaç yaprak taze nane
Küp şeklinde doğranarak salata tabağına alınan karpuzların üzerine taze kesilmiş nane yaprakları ve ceviz dökülür. Birkaç kaşıkta tercihen beyazpeynir ama kişiye göre farklı peynirlerde eklenerek salata servise hazır hale getirilir. Böylece yaz günleri için ideal bir öğün yapılmış olur.
Kahvaltılarınızda Vazgeçemeyeceğiniz KARPUZ REÇELİ
-1 küçük boy karpuzun kabuğu
-4.5 bardak şeker
-4 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı karbonat
-Yarım limonun suyu
-1 limon kabuğu rendesi
-1-2 tane limon tuzu
-Birkaç parça karanfil
Karpuz kabuğunun içindeki kırmızı kısmın hemen altındaki beyaz tabakadan reçel yapılır. Bu beyaz kısım küp küp doğranır. Suda eritilen karbonat doğranmış karpuz kabuklarının üzerine dökülür. Kabukların üzerine çıkana kadar su ilave edilir. Böylece karbonatın bütün kabuklarla teması sağlanır. Karbonatlı suda ki karpuz kabukları buzdolabında 5-6 saat kadar dinlendirilir. Daha sonra karbonattan temizlenene kadar yıkanır. Yıkanıp süzülen karpuz kabukları bir tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su eklenir. Tencere orta ateşte kaynatılır, kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha beklenerek ateşten alınır. Karpuz kabukları sudan çıkarılarak soğutulur. Geniş bir tencereye su ve şeker eklenerek limon kabuğu, karanfiller eklenerek ocağa koyulur. Şeker eridikten sonra karpuz kabukları eklenir. Orta ateşte kabukların rengi şeffaflaşana kadar kaynatılır. Bu aşamada limon tuzu ve limon suyu eklenerek bir süre daha kaynatılır. Daha sonra reçel soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!
Karpuzlu 3 Tarif
Faydaları saymakla bitmeyen karpuz ile yapabileceğiniz leziz tariflere göz atın.