Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Güneş Işığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2 Dakika

Güneş ışığı almanın ne kadar önemli olduğunu, insan vücudu için gerekliliğini sürekli duyuyoruz. Ama ne kadar önemli olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Sabah erkenden güne başlamak, güneş ışığından maksimum derecede faydalanmak vücudumuzu nasıl etkiliyor? Peki, birçok faydası olan güneş ışığının zararları neler? İşte, güneş ışığı hakkında bilmeniz gereken her şey…

  • D vitamininin ana kaynağı olan güneşin bu özelliğinden faydalanmak için en uygun zaman dilimi güneş ışınlarının yeryüzüne dik açıyla ulaştığı öğlen saat 12.00-14.00 arasıdır. Özellikle yaz aylarında bu saat aralıklarında haftanın birkaç günü kolların ya da bacakların 15 dakikayı kesinlikle geçmeyecek şekilde güneş ışınlarına maruz kalması gereklidir.
  • D vitamini kemik sağlığının olmazsa olmazı. Bu sebeple kemikleriniz ağrıdığında ya da kırık gibi durumlar yaşadığınızda sorunlu bölgeyi güneşlendirmeniz size yardımcı olabilir. Vücudunuz yeterinde güneş ışığı aldığında hem ağrılarınız azalır hem de kemikleriniz güçlenir.
  • Hayatın vazgeçilmezlerinden olan güneş metabolizma üzerinde de oldukça etkilidir. Aynı zamanda psikolojik açlığı da kontrol eden güneş ışınları kilo verme sürecini destekler.
  • Güneş ışığı almak, serotonin ve endorfin salınımını uyarır ve kişinin kendini daha mutlu hissetmesini sağlar.
  • Hayatın devamlılığı için gerekli olan güneş ışınlarının zararlı etkilerini de unutmamak gerekir. Güneşten gelen ultraviyole i ışınlarının insan cildindeki etkileri unutulmamalı, fazla güneş ışığına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.
  • Uzun saatler aşırı güneş ışığına maruz kalmak beyin kanaması gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Ancak tam tersi bir etkiyle dozunda gün ışığına maruz kalmak meme ve prostat kanserini engelleyebilir.
  • Korumasız bir şekilde güneşe maruz kalındığında, ciltte lekelenmeler ortaya çıkar Kan damarlarının etkilenmesiyle ciltte kızarıklıklar oluştuğu gibi, yaşlılık lekesi olarak bilinen kahverengi lekeler de güneş ışınlarından kaynaklanır.
  • Yaşlılık çizgileri olarak bilinen kırışıklıkların büyük bir kısmı yaşlanmadan değil, korunmasız bir şekilde güneşe maruz kalmaktan dolayı ortaya çıkar. Ayrıca, yaşam boyu maruz kalınan güneş ışınları, deri kanserinin en önemli nedenleri arasında sayılır.
  • Güneşin hasar verici UVA ışınları havanın durumuna, günün saatine ya da mevsime bağlı olmadan deri üzerinde etkili olur. Bu sebeple evden çıkmadığınız yağmurlu günlerde dahi güneş kremi sürmek gerekir.
  • Ultraviyole ışınlarının deriye direkt ulaşarak hasar vermesi sonucunda ciltte yanıklar ortaya çıkabilir. Özellikle açık rengine sahip kişilerde, güneş kremi kullanmadan uzun süre güneş ışınlarına maruz kalanlarda güneş yanığı sıklıkla görülür.
  • Güneş gözlüğü kullanılmaması halinde katarakt oluşma ihtimali ortaya çıkar.

*Cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilmek için güneşlenme süresi ve saati çok önemlidir. Uzmanlar güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşlenmenin cilt kanseri riskini arttırdığını, bu sebeple bu saatlerde güneşe çıkılmamasını ve 15 dakikadan fazla güneş ışığına maruz kalınmamasını önerir. Aynı zamanda, koruyucu etkisi yüksek bir güneş kremi kullanmaya ve gözlüksüz güneşe çıkmamaya dikkat etmek gerekir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.