Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Aromaterapi nedir?

3 Dakika

Aromaterapi, doğal bitki özlerinden damıtılarak elde edilen yağlar sayesinde şifa bulma amacıyla uygulanan sistematik bir terapi yöntemidir. Terapi sürecinde aromatik veya uçucu yağlar olarak bilinen yağlar kullanılır. Aromaterapiye; geleneksel Çin, Hindistan ve Antik Mısır tıp uygulama kaynaklarında sıklıkla rastlanılır. Bu da aromaterapinin uzun yıllardan beri süregelen bir uygulama olduğunu gözler önüne seriyor.

Aromaterapi sayesinde fiziksel ve ruhsal sağlık desteklenir, kişiler daha sağlıklı ve zinde bir hayat sürerler. Aromaterapi halkın bir bölümü tarafından alternatif tıbbın etkisiz kollarından biri olarak düşünülse de, gerçekler düşünüldüğünden daha farklı. Özellikle bugünlerde aromaterapi, eskisinde kıyasla çok daha yoğun rağbet gören bir alan. Etki düzeylerini bilimsel olarak kanıtlayan çalışma sayısı da yavaş yavaş artıyor.

Aromaterapi nasıl yapılır?

Aromaterapinin pratikte çeşitli uygulama şekilleri bulunur. Bu uygulama şekilleri, aromatik yağı soluma veya cilde sürme olarak temelde iki ana mekanizmada toplanır. Vücut krem ve losyonları, masa yağları, yüz maskeleri cilde sürerek uygulanan aromaterapi uygulama yöntemleridir. Yağı koklayarak soluma şeklinde de aromaterapinin faydalı etkilerinden yararlanmak mümkündür.

Aromaterapide hangi yağlar kullanılır?

Aromaterapide, bitkilerin çeşitli bölgelerinden damıtılarak elde edilen uçucu yağlardan yararlanılır. Bu yağların her biri, elde edildiği bitkiye bağlı olarak farklı etkilere sahiptir. Daha fazla yarar elde etmek için farklı aromatik yağlar kombine edilerek bu şekilde uygulanabilir.
Aromaterapide en yaygın olarak tercih edilen yağlar:

• Lavanta yağı
• Limon otu yağı
• Güve otu yağı
• Neroli (Portakal çiçeği) yağı
• Biberiye (Rosemary) yağı
• Zencefil yağı
• Okaliptus yağı
• Rezene yağı
• Ölmez çiçek (Helichrysum) yağı
• Paçuli yağı
• Çay ağacı yağı

Bütün bu uçucu yağlar bizlere farklı şekillerde kullanabilme imkanı sunar. İster şampuanla karıştırarak ister vücudun herhangi bir yerine sürerek uygulanabilen bu yağlar, etki spektrumlarının genişlemesi amacıyla birbirleri arasında karıştırılarak da kullanılabilir. Oda kokusu olarak da kullanılabilirler, bu şekilde uçucu yağlardan aynı zamanda solumak suretiyle de yararlanılmış olur.

Aromaterapinin faydaları nelerdir?

Aromaterapi, kişilere pek çok fayda sağlar. Bu faydalardan bazıları:

• Uyku kalitesini artırır, uykunun düzenlenmesine yardımcı olur. Özellikle soluyarak uygulanan uçucu yağlar, normalde kıyasla daha derin ve rahat bir uyku sağlar.
• Migrene ve diğer baş ağrılarına iyi gelir. Başın ağrıyan bölgesine sürerek veya soluyarak kullanılan aromatik yağlar sayesinde baş ağrıları önemli ölçüde azaltılabilir.
• Bakteri, virüs ve mantarlara karşı savaşır. Cilt için zararlı mikroorganizmaların, ciltte hasar meydana getirecek şekilde çoğalmalarını engelleyici etkiye sahiptir.
• İmmün sisteme destek olarak bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağlar.
• Stres ve anksiyeteye karşı son derece etkilidir. Kullanılan yağların hoş kokusu ve kendine has içeriği sayesinde, içinde bulunulan olumsuz duygu durumdan kurtulmaya yardımcı olur.
• Eklem ağrılarına iyi gelir.

Aromaterapinin bilinen etkileri bunlar; ancak bilimsel manada tam olarak kanıtlanmamış, hala tartışmada olan etkileri de mevcut.

Saçkıran, periferik nöropati, Alzheimer hastalığı, astım, Parkinson hastalığı, depresyon, bazı artritler, yangısal reaksiyonlar (imflamasyon), insomnia ve kalp hastalıkları; aromaterapinin bu tartışmalı etkilerine örnek olarak verilebilir. Ancak üstüne basarak tekrar etmekte fayda var, bu tartışmalı etkilerin hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda değil.

Aromaterapide Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Aromaterapi uygulanırken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar mevcuttur. Aromatik yağların kendilerine has faydaları bulunsa da, bazı şartlar dahilinde bazı kişilerde belirli yan etkiler görülebilir.
Uçucu yağların cilde direkt olarak uygulanması, cilt dokusunun tahriş olmasıyla sonuçlanabilir. Bu durumun önüne geçmek için uçucu yağlar, carrier oil (taşıyıcı bitkisel yağ) ile karıştırılarak daha seyrek bir hale getirilebilir.

Aromatik yağları kullanmadan önce mutlaka alerjik deri testine başvurun. Klinikte vakit kaybetmek istemiyorsanız, yağı az bir miktarda cildinize uygulayarak herhangi bir alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini gözlemleyin. Ayrıca özellikle narenciye kaynaklı olmak üzere bazı uçucu yağlar, güneş ışınlarına karşı hassasiyeti artırabilir. Bu tür yağlar, direkt olarak güneş ışığına maruz kalınacak durumlarda uygulanmamalıdır.
Aromaterapide kullanılan yağlar asla içilmemelidir. Gebe ve emziren kadınlar, aromatik yağları ancak bir doktorun gözetiminde kullanabilirler. Çocukların kullanımı da bir uzmanın gözetimi altında gerçekleştirilmelidir.
Aromatik yağlar, kişilerde bazı yan etkilere yol açabilir:

• Astım atakları
• Cilt döküntüleri
• Deri tahribatı
• Baş ağrıları
• Alerjik reaksiyonlar
• Baş dönmesi, mide bulantısı

Bu yan etkiler, kişilerin kendilerine has biyolojik yapılarına bağlı olarak ortaya çıkabilir; görülme sıklıkları yüksek değildir. Hipertansiyonu olan, astım, epilepsi, egzama veya sedef hastalığı gibi rahatsızlıkları olan bireylerin aromaterapi uygulamasından önce mutlaka bir doktordan yardım almaları, kullanırken dikkatli olmaları gerekir.

Aromaterapiyi uyguladıkça, uçucu yağların özelliklerini ve uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenleri daha yakından tecrübe edeceksiniz. Şunu unutmamakta fayda var, aromaterapi asla klinik tıbbın yerini doldurması beklenen bir uygulama değil. Yalnızca bir doktorun gözetimi altında, klinik tedaviye ek olarak başvurulabilecek bir yöntem. Bir uzman denetimi olmadan aromaterapi uygulamasına başvurmak, kişilerde görülebilecek yan etkilerin tahmin edilememesinden dolayı oldukça tehlikeli olabilir.

Aromaterapi nedir? (Meta)

Aromaterapi; bitkilerden damıtılarak elde edilen uçucu yağlarla uygulanan, yüzyıllardan beri süregelen bir yöntem. Aromaterapi hakkında detaylı bilgi alın.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.