Kulak çınlaması, kişinin kulaklarında olmayan bir çınlama, vızıltı, uğultu veya başka bir ses duyduğu işitsel bir rahatsızlıktır. Kulaklarınızdaki veya beyninizdeki problemlerden kaynaklanabilir. Bazen, yüksek sesli bir konserden sonra olduğu gibi, geçici olarak kulak çınlaması olabilir. Diğer zamanlarda 7/24 olan veya gelip giden kronik bir durum haline gelebilir. Bu tür kronik kulak çınlamasından mustarip insanlar için, küçük bir sıkıntıdan güçten düşürücü bir duruma kadar değişebilir.
Kronik kulak çınlaması, hastalara yorgunluk, stres, kaygı, depresyon, uyku sorunları ve diğer hoş olmayan yan etkiler gibi bir dizi başka fiziksel etki getirebilir. Kulak çınlamasının sesleri alçak bir kükremeden yüksek bir gıcırtıya kadar değişiklik gösterebilir ve bunu bir veya iki kulakta duyabilirsiniz. Bazı durumlarda, ses o kadar yüksek olabilir ki, konsantre olmanızı veya harici sesleri duymanızı engeller.
Kulak Çınlamasını Engellemek İçin Ne Yapabilirim?
Kulak çınlamasının birden çok nedeni olmasına ve bazen kaçınılmaz olmasına rağmen, kulak çınlaması yaşama olasılığınızı azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır. İşte kulak çınlaması yaşama ihtimalinizi azaltmak için bazı ipuçları;
Kulaklarınızı koruyun: Motorlardan, makinelerden, havai fişeklerden, ateşli silahlardan ve konserlerden gelen yüksek seslerin tümü, zamanla tekrarlanan maruz kalmalarla işitme duyunuza zarar verebilir. Gürültülü ortamlarda bulunmanız gerektiğinde yumuşak kulak tıkaçları kullanın. Ses özellikle yüksek olacaksa, başka bir işitme koruması katmanı ekleyin.
Yüksek sesten uzaklaşın: Bir konserde olacaksanız, hoparlörlerden uzak durun. Kendinizle yüksek bir ses arasına ne kadar çok boşluk koyarsanız, kulaklarınız için o kadar güvenli olur. Ayrıca, maruz kalmanız gerekiyorsa, yüksek bir gürültüden düzenli olarak uzaklaşarak kulaklarınıza aralıklı molalar vermeniz de yardımcı olabilir.
Yüksek seslerin etrafında harcanan zamanı sınırlayın: Çalışan bir mutfak blenderinin sesi gibi bir ses özellikle yüksek görünmese bile, uzun süre maruz kalındığında kulak çınlamasına neden olabilir. Süre, sesin desibeline bağlı olarak değişecektir, ancak bunun farkında olun ve mümkünse maruz kalmanızı sınırlamaya çalışın.
Kulaklıkları dikkatli kullanın: Sizi işitme kaybı ve kulak çınlamasına karşı korumak için kulaklıklar daha düşük ses seviyelerine ayarlanmalıdır. Gürültü önleyici kulaklıklar iyi bir seçenektir, çünkü parazit yapan sesleri azaltmak, kulaklıklarınızdan daha düşük bir ses seviyesinde duymanıza yardımcı olacaktır. Bir arkadaşınızın yanınızda durmasını sağlayarak ses seviyenizi test edin. Kulaklığınızdan ses duyabiliyorlarsa, ses düzeyi çok yüksektir.
Sigarayı bırakın: Sigara içenlerin kulak çınlaması yaşama olasılığı daha yüksektir. Bunu, sağlığınızı korumak da dahil, sigarayı bırakmak için zaten uzun olan nedenler listesine ekleyebilirsiniz!
Kalbinizi koruyun: Kalp sağlığı kulak çınlamasını önlemek için önemli bir faktördür. Kan damarlarındaki bozukluklar kulak çınlamasına yol açabileceğinden, egzersiz ve iyi bir diyetle sağlıklı tutmak önemlidir. Sağlıklı kalmak, kulak çınlamasına neden olabilecek bazı ilaçları kullanma ihtiyacınızı da önleyebilir.
Hayatınızdaki stresi azaltın: Mevcut kulak çınlaması veya kulak çınlaması yaşama eğilimi olan kişiler, stresi yöneterek onu hafifletmeye veya önlemeye çözüm bulabilir. Stres, kulak çınlaması seslerinin algılanmasını şiddetlendiren kas kasılmalarına neden olabilir. Meditasyon, yoga, arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçirmek, yürüyüşe çıkmak veya keyif aldığınız diğer sakinleştirici aktiviteler gibi rahatlama teknikleriyle stresinizi yönetin. Bu sadece kulak çınlaması için değil, aynı zamanda mustarip olabileceğiniz diğer hastalıklar ve ağrılar için de önemlidir. Stres, neredeyse her koşulda kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir.
Başınızın duruşunu kontrol edin: Zaman içinde iyi bir duruş sağlamak ve boyun yaralanmalarını önlemek kulak çınlamasının önlenmesine yardımcı olabilir. Bazı kulak çınlaması vakalarında kafa duruşu, kulak çınlaması sesleri yaşayıp yaşamamalarında rol oynayabilir. Şu anda kulak çınlaması olan biriyseniz, sizin için işe yarayıp yaramadığını görmek için farklı baş ve boyun duruşları deneyin.
Çoğu zaman kulak çınlaması için tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Bitkisel ev ilaçları ( ginkgo biloba, melatonin ) ve çinko vitamini süreci hızlandırmak için tavsiye edilir. Ancak sizi rahatsız eden bir kulak çınlamanız varsa, doktorunuza görünmeniz gerekir. Ayrıca, soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra kulak çınlaması geliştirirsiniz ve kulak çınlamanız bir hafta içinde düzelmezse, kulak çınlamasının beraberinde işitme kaybınız veya baş dönmesi varsa, kulak çınlamanızın sonucu olarak endişe veya depresyon yaşıyorsunuz mutlaka bir doktor başvurmanız gerekir.