Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Alzheimera Karşı Egzersizler

3 Dakika

Alzheimer, ileri yaşta çevremizdeki birçok insandan duyduğumuz bir hastalık ne yazık ki. Bu sağlık sorununu yaşamamak adına yapılabilecekler nelerdir, birlikte bakalım.

Alzheimer Nedir?                                     

Alzheimer, geri dönüşü olmayan ve sürekli ilerleyen beyin hasarı ile seyreden bir hastalıktır. Çoğunlukla ileri yaşlarda görülür. Hastalıkta sinir hücreleri harap olur ve beyinde mesajlar artık iletilemez hale gelir. Günümüzde toplumlardaki yaşlı nüfusun artması Alzheimer hastalığının da görülme sıklığını artırmış ve hastalığın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun kabul edilmesine yol açtı. Bu nedenle 21 Eylül günü Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildi. Bu gün çerçevesinde Alzheimer hastalığı ile ilgili toplumun farkındalığı artırılmaya çalışılmakta.

Alzheimer hastalığının görülme sıklığı 65 yaş üzerindeki bireylerde belirgin olarak artar. Birinci derece aile bireylerinde Alzheimer olması da riski artıran bir diğer önemli nokta.

Alzheimer Belirtileri

Alzheimer ileri yaşlarda görülen akli melekelerin azalması yani bunama ile sık karıştırılan bir hastalıktır. Bunamada da görülen belirtiler nedeni ile Alzheimer belirtileri gösteren hastaların şikayetleri yaşlarına bağlanmakta ve normal karşılanmaktadır. Alzheimer hastalığında sık olarak;

  • Yön duygusunda kaybolma,
  • Kişilik değişiklikleri,
  • Davranış değişiklikleri,
  • Eşyaları kaybetme,
  • Söylenenleri anlamakta güçlük,
  • Bilinçte karışıklık,
  • Uyku bozukluğu,
  • Unutkanlık,
  • Konuşma zorluğu,
  • Dikkat eksikliği,
  • Öz bakımda azalma olarak görülür.

Alzheimer hastalığı ancak erken tanı sayesinde olumsuz etkilerinin an aza indirilebildiği bir hastalıktır. Bu nedenle Alzheimer hastalığı hakkında bilgi sahibi ve farkında olmak gerekir. Daha ileri dönemlerde ilaç tedavisi ve mutlaka bakım gerektiren bir hastalıktır.

Peki bu hastalığa yakalanmamak için neler yapılabilir?

Alzheimer hastalığından korunabilmek için aslında gençlik döneminden itibaren sağlıklı yaşam kurallarına uymak gerekir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz alınacak önlemlerin başında gelir. Taze meyve sebze tüketmek, yeterince su içmek, sigara, alkol ve fast food gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak ilk önlemlerdir.

Egzersizin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi olduğu ise tartışmasız kabul edilen bir gerçektir. Egzersizle salgılanan “İrisin” hormonu beyin hücrelerini korur ve genel vücut sağlığına katkıda bulunur. Hormon seviyesinin istenen miktarda olabilmesi için ise, her gün düzenli egzersiz yapılması önerilir.

Alzheimer Hastalığına Karşı Yapılabilecek Egzersizler

  • Yürüyüş

Günlük hayata kolayca adapte edilebilecek yürüyüş, koşma, bisiklete binme, ip atlama gibi basit egzersizlerin bile beyin kanlanmasını ve oksijenlenmesini artırdığı görülmüştür. Bu şekilde beyin hücrelerinde hasar meydana gelme olasılığı azaltılabilir. Düzenli yürüyüş sadece Alzheimer hastalığından korunmak için değil aynı zamanda hastalığın ilerlemesini önlemek için de etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir egzersizdir.

  • Yüzme

Vücudumuzdaki kasların tamamının kullanılabildiği bir spor olan yüzme sağlık için oldukça faydalı bir egzersizdir. Yüzme ile su direncine karşı mücadele veren kaslar güçlenirken bağışıklık sistemi de desteklenir. Üstelik suyun sakinleştirici etkisi günlük stresten uzaklaşmamızı sağlayacaktır.

  • Kuvvetlendirme Egzersizleri

Doğru ekipmanlarla top, dambıl ya da lastik bantla yapılabilecek olan kuvvetlendirme egzersizleri, kas yapısını güçlendirirken hem beden hem de zihin sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

  • Germe Egzersizleri

Kas ve eklemlere gerekli esnekliği kazandırmak için germe egzersizleri oldukça idealdir. Hem kas dokusu güçlenir hem de eklemler için esnekliğe katkı sağlar. Bu egzersizler sayesinde ileri yaşlarda görülebilecek kas iskelet hastalıklarının önüne geçildiği gibi salgılanan hormonlarla beyin hücrelerinin yaşlanması ve hasara uğraması önlenebilir.

  • Pilates

Vücuda genel bir esneklik ve direnç kazandıran pilates, tüm yaş grupları için önerilebilecek bir egzersizdir.

  • Nefes Egzersizleri

Solunumla alınan oksijenin kullanılabilmesi için doğru nefes alabilmeyi öğrenmek gerekir. Bu nedenle yapılacak nefes egzersizleri ile genel bağışıklık sistemi korunmuş olur.

Ancak tüm bu fiziksel egzersizler planlanırken yaşınız, sağlık  durumunuz gibi önemli noktalar dikkate alınmalıdır. Bu planlamaların mutlaka uzman kişilerce yapılması doğrudur. Böylece sağlığınıza yatırım yaparken gereksiz sakatlanmaların önüne geçilmiş olur.

  • Zihin Egzersizleri

Beyin sağlığını koruyabilmek için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve düzenli egzersizle birlikte zihin sağlığını güçlü tutacak egzersizlerde yapılmalıdır.

  • Çengel Bulmaca

Hafızayı güçlü tutmak için yapılan önerilerin ilk akla geleni çengel bulmaca çözmektir. Çengel bulmacalar sayesinde zihinde kelimeler, eş ve zıt anlamları ve farklı bir çok kavramı hatırlamaya çalışılırken hafızanın korumasına önemli bir katkı sağlanmış olur. Yine sudoku ve ya rubik küpü ile çalışmalar da yapılabilir.

  • Teknoloji Kullanımını En Aza İndirmek

Çağımızda artık hiçbir şeyi bizim düşünmemize gerek kalmadı. Çünkü akıllı aletler telefon numaralarını, özel günleri bizim yerimize hafızalarında tutuyorlar. Bizim de kullanmadığımız hafızamız giderek zayıflıyor. Unutmamak gerekir ki kullanılmayan her şey körelir. O nedenle mümkün olduğunca teknoloji yerine hafızamızı zorlayarak bazı şeyleri hatırlamaya çalışmak gelecek için iyi bir yatırımdır.

  • Gün Sonu Değerlendirmesi Yapmak

Günün sonunda o gün yaptıklarınızı tekrarla gözden geçirmek yakın zaman hafızanızı güçlendirir. Uzun zaman hafızası için ise sık sık o günlere ait fotoğraflara bakıp, birlikte olduğunuz yakınlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

  • Yabancı Dil Öğrenmek

Yeni bir yabancı dil her yaşta öğrenilebilir ve hafıza için çok önemli bir egzersizdir.

  • Sanatsal Faaliyetler

Her çeşit sanatsal faaliyet hem insan sağlığına hem de zihin sağlığına önemli bir yatırımdır. Kitap okumak, satranç oynamak, müzikle ilgilenmek  öneriler arasında yer alır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.