Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Cevizin faydaları

3 Dakika

Ülkemizde bolca yetişen, gıdalara farklı şekilde eklenebilen ve Türk damak tadına uygun olan ceviz günlük beslenme düzenine eklenmesi en kolay, sağlıklı besinlerden birisi.  İşte tüm yemeklere tat katan cevizin sağlığınız için faydaları…

Türk mutfağında önemli yer kaplayan, tatlıdan tuzluya birçok yemekte kendine yer bulan cevizin faydaları da oldukça fazla. A, B1, B2, B6, C ve E vitamini ile bakır, çinko, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri içeren ceviz diğer kuru yemişlerden daha yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Yüksek besin değeri ve doymamış yağ asitleri sayesinde düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığına iyi gelen cevizin vücudumuzun en iyi dostu olmaya aday.

  • LDL denen kötü kolesterol, atardamarlarda birikebilir ve bu durumda ateroskleroza neden olur. Yemek sırasında ceviz tüketmek, LDL’nin yemekten sonra oluşturduğu bu oksidatif hasarı önler. Aynı zamanda iyi kolesterolü yükselterek kötü kolesterol plakalarının temizlenmesine yardımcı olur.

 

  • Ceviz, omega-3 yağı bakımından oldukça yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Bitkilerden elde edilen omega-3 yağı olan alfa-linolenik asit (ALA), vücudun kendi kendine üretemediği, dışarıdan alınması gereken bir yağdır. Tavsiye edilen günlük alınması gerekli ALA miktarı; erkekler için 1,6 g; kadınlar için 1,1 gramdır. Yani bir porsiyon ceviz ile günlük alınması gereken miktar karşılanabilir. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riski ciddi oranda azalır.

 

  • Ceviz, polifenol ellagitanninler açısından zengindir. Bağırsakta bulunan bazı yararlı bakteriler, bu maddeleri ürolitinler denen bileşiklere dönüştürebilir. Ürolitinler de antienflamatuar özelliklere sahip olabilir. Bu da bağırsaklarını kolorektal kansere karşı korumaya yardımcıdır. Ceviz yemek bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskini azaltır, kansere karşı vücut direncini artırır.

 

  • Yüksek kalorisine rağmen, tokluk hissi sağlaması nedeniyle pek çok zayıflama diyetinde tercih edilir. Ayrıca, kan dolaşımının ve karaciğer fonksiyonların düzenlenmesinde etkilidir.

 

  • Çok eskiden beri cevizin şekli beyne benzediği için beyne iyi geldiği düşünülmekteydi. Elbette bu benzerlik tesadüfi ancak ceviz gerçekten de zihin sağlığına fazlasıyla yararlı bir besin. Çoklu doymamış yağ, polifenoller ve E vitamini dahil olmak üzere cevizde bulunan besin maddeleri, beyindeki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceği gibi öğrenme becerileri, hafıza ve kaygı azaltmada da etkili. Yani güçlü bir hafıza için bolca ceviz tüketebilirsiniz.

 

  • Düzenli tüketildiğinde daha parlak ve ışıltılı bir cilde sahip olmanızı sağlayan ceviz, ciltte kırışıklık oluşumunu da önler. Ayrıca ceviz tüketimi melatonini yükseltir, daha sağlıklı ve rahat uyumanızı sağlar.

 

Tatlıdan Tuzluya Her Şeye Yakışır

 

Türk mutfağının en sevilen tatlarından ceviz özellikle tatlıların vazgeçilmezi. Baklavadan, keke neredeyse her çeşit tatlıya yakışan cevizi tek başına bir krema haline getirerek tüketmek dahi mümkün. Bunun için bir miktar ceviz içini, şeker, süt ve yağ ile birlikte kıvam alana kadar blenderdan geçirmeniz yeterli. Tabii damak tadınız buna alışık olsa da ceviz tuzlulara da oldukça yakışan bir tat. Peki, cevizi somon ile bir araya getirip tam bir sağlık bombası hazırlamaya ne dersiniz?

Malzemeler:

2 somon fileto

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı bal

1 yeme kaşığı soya sosu

1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

1 diş sarımsak

Yarım limon suyu

1 tatlı kaşığı mısır unu

1 çay bardağı ceviz içi

1 çay bardağı ekmek kırıntısı

Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Ceviz, ekmek kırıntısı ve maydanozu mutfak robotunda, tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Bir kap içerisinde cevizli karışımı ve somon filetoları bir araya getirip, balıkların her yerine bu karışımı iyice yediriyoruz. Genişçe yapışmaz bir tavada tereyağını eritip balıkları yerleştiriyoruz ve orta ateşte her bir yüzünü 2 dakika pişiriyoruz. Ardından, tavada pişirdiğimiz balıkları fırın kabına alıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 13-15 dakika pişiriyoruz.

Bir sos kabı içerisinde bal, soya sosu, şeker, zencefil, sarımsak, limon suyu ve mısır ununu karıştırıp, kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıyoruz ve 3-4 dakika kadar sos iyice yoğunlaşıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. Balıkları fırından çıkardıktan sonra sosu, sıcak halde üzerine döküp servis ediyoruz.

 

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 654 kcal % 32.7
Karbonhidrat 13.7 g % 4.6
     Lif 6.7 g % 26.8
Protein 15.2 g % 30.4
Yağ 65.2 g % 100.3
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 20.0 IU % 0.4
C Vitamini 1.7 mg % 2.8
Potasyum 441.0 mg % 12.6
Kalsiyum 98.0 mg % 9.8
Demir 2.9 mg % 16.2

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.