mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına

Eyvah Çocuğum Ateşlendi! Ne yapmalıyım?

3 Dakika

Çocuklarda ve bebeklerde ateş, yetişkinlere göre daha sık görülen bir rahatsızlıktır.  Çoğu zaman çocuklarda ve bebeklerde ateş yükselmesi endişelenilecek bir durum değildir, fakat atlanmamalı, bir doktordan mutlaka destek alınmalıdır. Çocuklarının ateşi çıktığında çoğu anne baba panik olur, telaşlanır, nasıl geçireceğini düşünür Ateş çoğu zaman tek başına bir hastalık değildir, vücudun başka hastalık ve enfeksiyonlarla savaşırken verdiği tepki ya da belirtidir. Çocuklarının ateşi çıktığında anne babalar öncelikle çocuklarını rahat ettirmeye çalışmalılardır, gerekli ortamı hazırlayarak çocuğun iyileşmesine katkı sağlamalılardır. Ateş, bağışıklık sisteminin çalışmasını tetikler. Bakteriler yüksek sıcaklıklarda rahat yaşayamazlar. Ateşin çıkmasının sebebi vücuda zarar veren bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam yaratmak ve onları vücuttan atmaktır. Çocuklarda ateş görüldüğünde yapılması gereken ilk şey bir doktora başvurmaktır.

Çocuklarda Ateş Nasıl Anlaşılır?

Eğer çocuğunuzun vücut sıcaklığını normal sıcaklığından daha fazla hissediyorsanız çocuğun ateşini ölçmek gerekli olabilir. Bir ateş ölçer veya derece yardımı ile çocuğun vücut sıcaklığını ölçebilirsiniz. Ağızdan yapılan ölçümlerde 37,5°C, kulaktan yapılan ölçümlerde ise 38°C sınır sıcaklık olarak belirlenmiştir, bu değerlerin üstü ateş olarak değerlendirilir. Uzmanlara göre yüksek ateş 39,5°C ve üstü olarak tanımlanır. 40,5°C ve üstü ise hayati tehlike olarak değerlendirilir.  Burada dikkat edilmesi gereken durum ise çocukların sıcak olmasının her zaman ateş olarak yorumlanmaması gerektiğidir. Çocuklar yetişkinlere göre daha yüksek vücut sıcaklığına sahiplerdir. Her bebeğin ve çocuğun vücut sıcaklığı farklıdır, boy kilo, yaş, giyilen kıyafetlere ve yapılan fiziksel aktivitelere göre gün içinde vücut sıcaklığı değişebilir.

Hemen Doktora Başvurun

Çocukların veya bebeklerin vücut sıcaklığı sık sık değişebilmektedir. Fakat bazı durumlarda yüksek ateş ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Eğer yüksek ateş 3 günden fazla devam etmişse, daha önce havale geçmişi varsa, vücut sıcaklığı 40°C üstüne çıktıysa, kronik akciğer rahatsızlığı varsa, şok tablosu gözleniyorsa, kusma veya ishal varsa, yutma güçlüğü yaşıyorsa, nefes alıp vermede zorlanıyorsa hemen bir doktora başvurulması gerekir. Bunlara ek olarak ateşi çıkan bebek 2 yaşından küçükse, genel görünümü kötüyse, huzursuzlanıyor ve ağlıyorsa, iştah ve emme kaybı varsa, doğuştan kalp rahatsızlıkları veya metabolik rahatsızlıkları varsa da hemen doktora başvurulmalıdır.

Ateş Düşürmek için Yapılacaklar

Bebeklerde veya çocuklarda ateşi düşürmek için yapılacak şeylerin başında onları rahat ettirmek geliyor. Doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici veya ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Ateşi çıkan çocuklarda üşüme görülebilir fakat çocuklara kalın giysiler giydirilmemeli, kalın yorganlarla, örtülerle üstleri örtülmemeli. Çocukların dinlenmesini sağlamak, okula gidiyorlarsa bir gün okula gitmemesini sağlamak iyileşmelerini hızlandırabilir. Okula henüz tamamen iyileşmeden, bağışıklık sistemi güçlenmeden gittiğinde başka mikroplar yüzünden daha çok hasta olmasına, hastalığın daha uzun sürmesine neden olabilir. Çocuğun bol sıvı tüketmesini sağlamak ateş düşmesine yarar sağlayabilecek başka bir yoldur. Bol su, bitki çayları ve taze meyve suları tüketmek ateş düşmesine katkı sağlayabilir. Tüketilecek sıvının soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuğun bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalı, temiz hava bulunan bir odada çocuk dinlenmelidir. Ilık bir duş veya ılık suyla ıslatılmış bir bezi veya havluyu yüksek ateş problemi yaşayan çocuğun alnına koymak da ateşin geçmesine yardımcı olunabilir. Ateşi çıkan çocuğun önüne tablet, telefon vermek ya da televizyon izlemesini sağlamak yerine çocukla ilgilenip oyun oynanması daha yararlı olacaktır.

Sık Yapılan Yanlışlar

Anne babalar sık sık çocuklarının ateşi çıktığı durumlarla karşı karşıya kalıyorlar. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek çocukların durumunu daha da kötü hale getirebilir. Soğuk suda duş aldırmak yapılan yanlışlardan biridir ve çok tehlikelidir. Soğuk suda duş alınmasının ardından ateş daha çok yükselebilir hatta grip ve zatürreye yakalanma ihtimalini artırabilir. Doğru olan ılık suda duş alınmasıdır. Ateşi hızla düşürmeye çalışmak da yapılan başka bir yanlıştır. Vücut sıcaklığının hızla düşmesi hipotermiye sebep olabilir. Çocuğu üşüyecek endişesi ile kalın kıyafetler giydirmek ve üstünü örtmek de yapılan başka bir yanlıştır. Çocuğa ince ve pamuklu giysiler giydirilmeli, çok kalın kıyafetler ve örtülerden uzak durulmalıdır. Tüm vücudu alkollü veya sirkeli su ile silmenin de bilinenin aksine ateş düşürücü bir etkisi yoktur. Yapılan bir başka yanlış ise yüksek ateş rahatsızlığı yaşayan çocuğa çok sıcak veya çok soğuk içecekler içirmeye çalışmaktır. İçirilecek sıvılar, çaylar ılık olmalıdır, çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Ateşi çıkan çocuğa doktora danışılmadan aspirin vermek de yanlıştır, virüs enfeksiyonları yaşanırken aspirin kullanımı karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.

Bitkisel Yöntemler

Bazı bitki çayları ateş düşürmede etkili olabilir. 2 yaşından büyük çocuklara papatya, meyankökü, nane yaprağı ve oğulotu çayları verilebilir. Sarımsak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir, çorbaya eklenerek çocuklara verilebilir. Yeşil, mor veya koyu kırmızı gıdalar, kuru yemişler, meyveler ve meyve püreleri, sebzeler, acı biber tozu, zerdeçal ve zencefil de içerdikleri mineraller ve vitaminler sayesinde ateş düşürmeye yardımcı besinlerdir.

mamikas Mamikas, annelerin ve anne adaylarının aradığı tüm özellikleri bir arada sunan bir paylaşım platformudur. #anneleringücüadına
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.