Temmuz ayı balık severlerin en zorlandığı aylardan biridir. Düzenli taze balık tüketmeye çalışanlar bu aylarda bazı balıkçı tezgâhlarının kaplı olduğunu bile görebilirler. Balık neslinin devamı için hayati önem taşıyan balık yasağı bu ayda da devam ettiği için Temmuz ayı en zor taze balık bulunan aydır denebilir.
Yine de açık tezgâhlarda bulabileceğiniz bazı balıklar olduğunu hatırlatalım.
Sardalya: Tartışmasız bu ayın en lezzetli balığı sardalya balığıdır. Temmuz ayı itibarı ile denizlerimizde yakalanmaya başlayan sardalya balığı, hamsi balığı ile yakın akrabadır. Sardalya balığı sürüler halinde yaşar ve neredeyse her koşulda ürer. Sardalya taze tüketilebildiği gibi kurutularak, tuzlanarak ve konservesi yapılarak saklanabilir. Balık unu, balık yağı yapımında da kullanılır. Ülkemizde Temmuz ve Ekim ayları arasında yakalanan sardalya oldukça lezzetlidir. Küçük boyuna Papalina, oldukça büyük boyuna ise Tirsi adı verilir. Küçük boylarında yerken kılçıklar sorun olmazken tirsiler kılçıkları nedeni ile yerken sorun yaşatabilirler. Sardalya çok çabuk bozulan bir balık olduğu için en kısa zamanda tüketilmesi ya da işlenerek saklanması gerekir. Bol etli ve lezzeti nedeni ile tercih edilen sardalya balığı özellikle omega 3 ve kalsiyum içeriği yüksek balıklar arasında yer alır.
Sarıağız: Levrek ailesine ait bir balık olan sarıağız, ağzının renginden dolayı bu ismi almıştır. Aynı zamanda granyöz, kaya levreği ve halili olarak ta isimlendirilir. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu balık halk arasında konuşan balık, davul balığı olarak ta bilinir. Bu balığın erkeklerinin farklı tonlarda ses çıkarabildiğini fark eden balıkçılar tarafından bu isimler verilmiştir. Oldukça obur bir balık olan sarıağız balığı, ızgara, buğulama, fırında ya da tuzda pişirilebilen bir balıktır. Protein değeri oldukça yüksek olan sarıağızın beyaz eti oldukça lezzetlidir.
Sarıkanat: Lüfer ailesine mensup olan sarıkanat Temmuz ayı itibarı ile özellikle denizlerimizde yakalanabilir. Özellikle İstanbul Boğazı’nda yakalanan balıkların lezzeti bir başkadır. Defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara olarak büyüklüğüne göre isimlendirilen lüfer ailesinin her boyu ayrı lezzetlidir. Sarıkanat, lüfer balığının yaklaşık 17 – 20 santim boyuna ulaşmış haline verilen isimdir. Sarıkanat fırında ya da ızgarada tüketilebilir.
Akya Balığı: Kuzu balığı, hanım balığı ya da beyaz balık olarak ta adlandırılan akya, Temmuz ayından sonra denizlerimizde yakalanmaya başlar. Oldukça hızlı ve güçlü balıklar arasında yer alan akya balığı olta avcılarının yakalamayı sevdiği balıklar arasında yer alır. Uskumru ailesine ait olan bu balığın da ne yazık ki artık denizlerimizde görülme sıklığı azalmaktadır. Akya balığı, 40 – 50 kilograma kadar ulaşabilen büyük bir balıktır. Akya balığının baş kısmı çorbası yapılarak, gövde kısmı ise kızartılarak tüketilir. Akya balığı filetoları kızartılmadan önce limon suyu, tuz, karabiber, zeytinyağı ve defne yaprağı ile bir yarım saat kadar dinlendirerek pişirilmesi halinde oldukça lezzetli olur.
Trança: Mercan ailesine mensup bir balık olan trança balığı antenli mercan, çavuş balığı gibi farklı isimlerle de bilinir. Sinarit balığının büyük halidir. Oldukça büyük bir balık olan trança balığı beyaz eti nedeni ile tercih edilir. Trança ızgara ya da çorbası yapılarak tüketilebilen lezzetli bir balıktır.
Kaya Balığı: Sık yakalanabilen bir balık türü olmasına rağmen tüketimi az olan bir balık türüdür. Tüm dünyada 1800 den fazla çeşidi olan kaya balıklar genellikle sığ sularda yaşarlar. Hem tuzlu, hem tatlı hem de acı sularda yaşayabilen kaya balığı türleri vardır. Buğulama ya da çorbası yapılarak zevkle tüketilebilir.
Kılıç balığı: Kılıç benzeri gagasından ismini alan bu balık oldukça hızlı ve savaşçı bir balıktır. Göçmen balıklar olan kılıç balıklarını ülkemiz denizlerinde de yakalamak mümkündür. Kendine ait oldukça has bir tadı vardır. Yüksek miktarda protein, omega 3, vitamin ve mineral içerir. D vitamini içeriği ile ön plan çıkar. Ancak vücutlarında toksik maddeler birikebildiği için yenmesi riskli balıklar arasında kabul edilirler. Özellikle hamileler tarafından tüketilmemesi önerilir. Fırında, tavada, ızgarada ya da mangalda pişirilerek tüketilebilir.
Bu ayın öne çıkan balığı sardalya ile yapabileceğiniz bir tarif verelim.
Asma Yaprağında Sardalya
Malzemeler
- 500 gram sardalya
- Balık sayısı kadar asma yaprağı
- tuz, karabiber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Talimatlar
- Sardalya balıklarını güzelce temizleyip, yıkayın.
- Balıkların suyunun iyice süzülmesini sağlayın.
- Suyu süzülen balıkları yağ, tuz ve karabiberle yaklaşık yarım saat kadar marine edin.
- Damar kısmı yukarı gelecek şekilde dizdiğiniz asma yapraklarının içine balıkları sarın.
- Tüm yaprakları sarınca ister mangalda, ister önceden kızdırılmış tavada asma yapraklarının rengi değişinceye kadar iki yüzünü de pişirin. Her yüz yaklaşık 3-5 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
- Bol mevsim salata ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!