Vücudumuzu kaplayarak onu dış etkilerden koruyan organımız derimizdir. En çok dış etkiye maruz kalan ve bu nedenle en çok yıpranan deri bölgelerinden biri de ellerimizdir. O yüzden bugün, içinde bulunduğumuz kış aylarında ellerimize nasıl bakmalıyız, sıkı bir cilt için neler yapmalıyız onlara bir göz atacağız.
Kış aylarında maruz kaldığımız soğuk hava günlük hayatımızın birçok alanını olduğu gibi cildimizi de etkiler. Vücudumuz soğuktan korunabilmek, ısıyı koruyabilmek için ciltteki ve ellerimizdeki kan damarlarında kan akışını azaltır. Azalan kan akımı nedeni ile ellerdeki cilt hücreleri daha az beslenir. Bu nedenle de sıcak günlere kıyasla kendilerini daha zor onarırlar. Sonuçta azalan koruma ve onarım, cildin nemlenmesinin yeterli olmaması, soğuğun yıpratıcı etkisi ile birleşince ne yazık ki cildimiz için daha da olumsuz bir tablo ortaya çıkar. Ayrıca kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması ve bu alanlarda iklimlendirmenin yapıldığı klima sistemleri de cilde zarar verir ve cildi kurutur. Bu olumsuz etkiler nedeni ile ciltte çatlamalar, kurumalar görülebilir ve neticede gergin, pul pul dökülebilen, kızarık ve çatlamış bir cilde neden olabilir. Üstelik eğer cildiniz genetik olarak daha hassas ya da hâlihazırda bir cilt hastalığınız varsa bu etkileri daha da şiddetli hissedebilirsiniz.
Ellerimizi Soğuk Havadan Nasıl Koruyabiliriz
Ellerimiz vücudumuzun en göz önünde olan kısımlarından biridir. Bizim hakkımızda yaşımız da dahil olmak üzere bir çok ipucu verirler karşı tarafa. Bu nedenle el bakımı aslında her mevsim önemlidir. Ama kış aylarındaki soğuğun etkisi eklenince el bakımına bir miktar daha özen göstermek gerekir.
Aslında tüm cilt bakımında olduğu gibi ellerimizin bakımına da daha sıkı bir cilt için yapılacaklar arasında ilk sırayı alan genel önerilerle başlamak gerekir.
-Sağlıklı beslenme genel vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Cildin kurumasının önüne geçebilmek için su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmesi önerilir. Ayrıca bol sebze, meyve tüketmek bol miktarda antioksidan ve vitamin almayı sağlar. Bu tarz bir beslenmenin sonucunda tüm vücut sağlığı gibi ellerimizin de koruma kalkanı olan bağışıklık sistemi güçlenir. Ayrıca kış beslenmesinde mutlaka Omega 3 içeriği yüksek besinlerin diyete ilave edilmesi cilt sağlığı için önemlidir.
-Soğuk havalarda dışarıya çıkarken mutlaka elimizin ısısını korumaya yardımcı olacak eldiven kullanmak gerekir.
-Kış aylarında güneşin zararlı etkilerinin olmadığı gibi yanlış bir inanış vardır. Kış aylarında da cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için güneş koruyucu ürünleri kullanmayı ihmal etmemek gerekir.
-İçinde bulunduğumuz pandemi koşulları dikkate alındığında genel hijyen için önemli olan el yıkama sıklığımızı hepimiz artırdık. Bu nedenle daha sık ellerimizi yıkadığımız suyun önemi de ortaya çıktı. Bu suyun çok sıcak ya da soğuk olmaması gerekir. El yıkamada kullanılan sabunun da nemlendirici özelliği olmasına dikkat edilmesi gerekir. Doğal sabunlar kimyasal içerikli sabunlara tercih edilmelidir. Eller yıkandıktan sonra mutlaka iyice kurulanmalıdır. Böylece ellerin üstünde kalabilecek su damlalarının kristalize olarak ellerin çatlaması önlenir.
-Ellerimizi korumak adına kimyasallarla temas ile yapılan tüm işlerde ve açık hava çalışmalarında uygun eldiven kullanılarak ellerin kimyasallarla teması en aza indirilmelidir.
-Uygun olarak yıkanan ve kurulanan ellerin gün içinde mutlaka düzenli olarak nemlendirilmesi gerekir. Üre, gliserin, vazelin içerikli ürünler tüm vücut nemlendirmesinde lanolin ve glikolik asit içeren ürünler ellerin nemlendirilmesinde tercih edilebilir.
Elleri nemlendirmek ve güçlendirmek için evimizde bulunan doğal malzemelerden de destek alınabilir. Bu malzemelerin başında zeytinyağı gelir. Zeytinyağı doğal ve sağlıklı yağ içeriği ve yüksek antioksidan özelliği ile doğanın bize bir hediyesidir. Gün içinde zeytinyağı kullanımı kuru el derimizi nemlendirmek için oldukça yararlı olur. Genel olarak gün içinde iki defa zeytinyağı sürülerek ellere masaj yapılması kan dolaşımını da artıracağı için el sağlığına olumlu katkıda bulunur.
Muz bir başka kullanılabilecek doğal besindir. Püre haline getirilmiş muza bal ve zeytinyağı ilave edilerek hazırlanacak karışım ellere maske olarak uygulanabilir. Karışım yaklaşık 15-20 dakika bekletilerek ılık suyla yıkanır. Uygulama haftada bir yapılabilir.
Kurumuş ciltler için limon suyu ile hazırlanacak karışımlar da kullanılabilir. Limonun içindeki yüksek C vitamini değerlidir. Üstelik limon suyu cildi yumuşatır. Limon suyu, karbonat ve balın eşit ölçüde karıştırılması ile elde edilen karışım haftada bir ellere masaj yaparak uygulanarak birkaç dakika bekletilerek yıkanır.
Aloe vera bitkisi cilt sağlığı için çok değerlidir. Aloe vera evlerimizde kolayca yetiştirilebilecek bir bitkidir. Yaprak uzunlamasına kesilir. İçinden çıkan jel ellere masaj yaparak uygulanır.5-10 dakika elde bekletilerek ılık suyla yıkanır. Haftada 2- 3 kez yapılabilir.
Yulaf yine kurumuş eller için kullanılabilir. Yulaf protein içeriği sayesinde cilt onarımını hızlandırır. Yulaf miktarının yarısı kadar bal ve biraz su ile oluşturulacak karışım ellere uygulanır.10 dakika bekletilerek yıkanır.
Tüm nemlendirici uygulamalarında uygulanan karışım kadar kan dolaşımını artırmak için masaj yapılması da önemlidir.
-Tırnak bakımı, ellerimizin en uç noktası olan tırnaklarda kışın soğuktan etkilenirler. Bu nedenle daha kırılgan ve hassas olan tırnaklar içinde tırnak koruyucu kremler kullanılmalıdır.