Yeni doğan yavrular aşılı veya bağışık olan annenin sütünden aldıkları maternal antikorlar (bağışıklık elemanları) tarafından 6 haftaya kadar korunurlar. Ancak bu yaştan sonra bütün hastalıklara açıktırlar ve bağışıklıkları zayıftır.
Halk arasında sadece önemli aşılarını yaptıralım, bu aşı çok önemli mi? Bizimkisi zaten evden çıkmıyor nereden bulacak hastalığı gibi söylemler kesinlikle yanlıştır. Önemsiz bir aşı yoktur. Bütün aşılar çok önemlidir. Hastanın koşullarına göre önem sıralaması düzenlenebilir. Hasta dışarı çıkmasa da pencereden, kapıdan, ebeveynlerinin ayakkabılarından, kıyafetlerinden hastalığa yakalanabilirler.
Hayvan sahiplenildikten sonra 10 gün kadar herhangi bir aşılama yapılmamalıdır. Kuluçka döneminde olan; geldiği yerden veya anneden doğum yoluyla bulaşan bir hastalığı varsa bu süreçte semptom göstermeye başlayacaktır. Hasta bu gözlemlenme sürecini hiçbir hastalık semptomu göstermeden (kusma, ishal, ateş, iştahsızlık, halsizlik, burun akıntısı, öksürük, hapşırık vb.) geçirirse parazit tedavisi de yapıldıktan sonra ilk aşılamaya başlanılabilir.
Viral aşılar halsizlik, iştahsızlık, keyifsizlik, ateş yapabilir. Bu durum için endişelenilmemelidir. Hastaya özellikle de kedilere bu durum için hekiminin bilgisi dahilinde olmayan ilaç verilmemelidir.
İç ve dış parazit ilaçlamaları hastanın ömrünün sonuna kadar 2 ayda 1 kez tekrarlanmalıdır. Ense damlası yazları pire enfestasyonları artacağından ayda 1’e çıkarılabilir.
Hasta yavruyken viral aşılardan köpek için Karma, Corona, Bronchine,; kedi için Karma, Leukemia aşıları 21 gün arayla 2 şer kez yapılır. Daha sonra bu aşılar yılda 1 kez tekrarlanır. Yıllık aşı diye de isimlendirilirler. Köpeklere 6 haftalıkken Puppy DP isimli yavru köpekler için çok yaygın hastalıklar olan Kanlı İshal (Parvoviral Enfeksiyon) ve Gençlik Hastalığı (Distemper)’nı içeren aşı da yapılabilir.
Kuduz aşısı en erken 90 günlük iken yapılır. Bunun dışında köpekler için Lyme, kedi ve köpekler için Mantar aşısı da vardır ve 1 kez tekrarlanırlar. Mantar aşısı mantar hastalığının en yaygın suşlarına karşı koruyuculuk sağlar. Diğer aşılar kadar hayati olmasa da önemli bir aşıdır.
Aşı çok nadir de olsa allerji (anaflaksi) yapabilir. Bu durumda deride kabarcıklar, kızarıklık, gözlerde şişme, soluk borusunda şişme ve daralma, deride lezyonlar, solunum güçlüğü ile karakterizedir. Bu semptomlardan birkaçını gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize müdahalenizi yaptırınız.
Aşı döneminde yavru veya erişkin hasta herhangi bir hastalık semptomu gösterdiyse aşının yapılıp yapılmamasına muayene sonrası hekim karar vermelidir.
Aşı programı genellikle şu şekildedir;
Köpekte;
İç ve dış parazit ilaçlamaları
- Karma-1
- Corona-1
- Bronchine-1
- Karma-2
- Corona-2
- Bronchine-2
- Kuduz (12 haftalık olunca)
- Lyme
- Mantar (opsiyonel)
Kedide;
İç ve dış parazit ilaçlamaları;
- Karma-1
- Leukemia-1
- Karma-2
- Leukemia-2
- Kuduz (12 haftalık olunca)
- Mantar (opsiyonel)
Yazı ilk olarak Vetrepublic blog’da yayınlanmıştır.