Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Hayvanlarda Pireden Kurtulmanın Yolları

3 Dakika

Evimizi bazen sevdiğimiz evcil hayvanlarımızla bazen de istemesek te haşere olarak adlandırdığımız canlılarla paylaşmak zorunda kalabiliriz. Pire de bu arzu edilmeyen ama hayatımız boyunca büyük ihtimalle karşılaşacağımız canlı türlerinden bir tanesidir. Pireler cinsine göre boyutları değişebilse de genelde gözle görülmesi çok zor olan yaklaşık 1milim ile 10 milim arasında büyüklüğe sahip asalak hayvanlardır. Yaşamlarını sürdürebilmek için bir konakçı canlıya ihtiyaç duyarlar. Pireler konaklarının kanını emerek beslenen dış parazitlerdir. Bu haşereleri uzak tutmak sağlık açısından oldukça önemlidir. Çünkü kan yolu ile beslenen pirelerin bazı bakteri ve virüsleri taşıyarak sizi ve evcil hayvanınızı hasta etme şansı yüksektir. Pirelerin çok iyi sıçrama özellikleri olduğu unutulmamalıdır.

Eğer evinizde pireye rastladıysanız genellikle evcil hayvanınız pirelenmiş demektir. Ama unutulmaması gereken nokta eğer evcil hayvanınız pirelenmiş ise evinizde de pire istilası söz konusudur.

Pirenin bir evde yaşayan bir canlıyı konakçı olarak seçip seçmediğini anlamak aslında çok zor değildir. Evde beslenen evcil hayvanınız eğer sürekli kaşınıyorsa hatta derisini ısırma ihtiyacı hissediyorsa pirelenmiş olma ihtimali yüksektir. Ama sadece evdeki evcil hayvanınızı değil pireler sizi de konakçı olarak seçebilirler. Sizde de kaşıntıya ve kızarıklıklara neden olabilirler.  Çok nadiren pireleri zıplarken görmeniz de mümkün olabilir. Bu belirtilere dikkat etmek neden önemlidir çünkü pireler çok hızlı çoğalabilirler ve biraz gecikilmesi halinde başa çıkması çok daha zor bir sorun haline  gelebilirler.

Peki bu istenmeyen parazitlerden nasıl kurtulacağız?

Pireden Kurtulma Yolları

Evde beslenen evcil hayvanda pire varlığından şüphe duyuluyorsa ilk yapılması gereken kuşkusuz hayvanınızı bir veterinere götürerek tanıyı kesinleştirmektir. Eğer veteriner hekimde pire varlığını teyit ederse çeşitli ilaçlar vererek tedaviyi başlatacaktır. Bu ilaçlar genellikle pire damlası ya da pire tozu olacaktır. Bu ilaçlar kullanılırken hayvanınızın bir başka hayvan ile teması en aza indirilmelidir. Böylece diğer hayvanın ilacı yalayarak zehirlenmesi önlenebilir.

Evcil hayvanın düzenli veteriner hekim kontrolüne götürülmesi, sağlık takipleri ile iç ve dış parazit aşılarının yaptırılması hayvanın genel sağlığı açısından olduğu gibi pirelerle mücadele açısından da büyük önem taşır.

Evcil hayvanlardan kediler kendilerini temizleyebildiği için yıkanmaları çok gerekli değildir. Ancak köpekler kendileri için yapılmış şampuanlarla düzenli olarak yıkanmalıdır. Yıkama işlemine hayvanın kafasından başlanmalıdır. Haftada bir defa yıkamak yeterli olacaktır.

İlaçların kullanımını takiben yine veteriner hekimle bağlantı halinde kalınarak hayvanın tüyleri her gün ince bir tarakla taranmalı ve pirelerden kurtulması sağlanmalıdır.

Narenciye spreyi kullanılarak pirelerin hayvandan uzaklaşması sağlanabilir. Sprey hazır alınabildiği gibi evde de hazırlanabilir . Bir limon doğranarak yarım litre suya koyulur. Bu su kaynatılır. Soğuması için bir gece bekletilir. Daha sora bir sprey yardımı ile hayvana yüzü hariç sıkılabilir. Ancak bu spreyin sık uygulanması hayvan derisini tahriş edebilir. O yüzden her gün uygulanması önerilmez..

Tabi evcil hayvandan pireler temizlendikten sonra evde de iyi bir temizlik yapılarak pire kalmamasına dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki iyi bir temizlik ile pirelerden kurtulmak mümkündür. Önce evi güzelce havalandırarak işe başlanmalıdır. Pirelerin loş ortamları sevdiği dikkate alınırsa eve bol güneş ışığı girmesi sağlanmalıdır. Pirelerden kurtulana kadar ev sık sık süpürülüp silinmelidir. Gün içinde en az 2-3 kere silme, süpürme işlemi yapılmalıdır. Silme işlemi esnasında kullanılan suya çamaşır suyu, lavanta esansı gibi pirelerin sevmediği kokular eklenerek daha etkili olma sağlanabilir. Temizlik yapılırken özellikle evcil hayvanınızın uyumayı ya da vakit geçirmeyi sevdiği alanlar varsa o bölgelere daha bir itina gösterilerek temizlik yapılmalıdır.

Temizlik sırasında kimyasallardan uzak durmak istiyorsanız evde hazırlayacağınız sirkeli suyu da temizlik için kullanabilirsiniz. Bunun için 5 su bardağı suya 1.5 su bardağı sirke ekleyerek hazırlayacağınız karışımla temizlik yapılması da mümkündür. Ancak sirkeli suyu kumaş döşemeler üzerinde kullanmak döşemelik kumaşlarda iz bırakmaya neden olabilir. Süpürme esnasında evin karanlık alanlarında kalan uç noktalarına özel önem verilmelidir. Özellikle dolap, yatak altları gibi alanlar özenle temizlenmelidir.

Eğer temizlikle baş edilemeyen bir pire istilası söz konusu ise bu konuda uzman ilaçlama şirketlerinden ilaçlama hizmeti almak gereklidir. Uygulanan ilaca göre evde yapılacak temizlik işleminin ayrıntıları değişebilir. Bu nedenle firmadan evin ne zaman tekrar süpürülüp silineceği hakkında ayrıntılı bilgi alınmalıdır.

Evde kendi kullandığınız çarşaf, pijama ve diğer giysilerin de temizlik açısından yüksek sıcaklıkta yıkanması gereklidir. Böylece pirelerin bu alanlarda saklanması engellenmiş olur.

Pireden Korunma Yolları

Peki pireler evimize yerleşmeden bunu önlemek için neler yapabiliriz.

-Evcil hayvanımızı mümkün olduğunca evde tutmak ilk önlem olabilir.

-Sokak hayvanlarının ya da yeşil bitki örtüsünün bol olduğu alanlardan bulaşabileceği dikkate alınarak bu alanlarda gezildikten sonra eve girilirken üst baş iyice silkelenerek eve girilmelidir.

– Pirelerin yerleşip çoğalması için uygun alanlar içeren depo, kömürlük ve bahçe gibi alanların düzenli olarak evin içi ile birlikte ilaçlanması gerekir.

-Zemin katlarda bulunan pencereler sineklik taktırılmalıdır.

-Evin temizliği kadar pirelerin üremesi için gerekli ortamı oluşturacak nem oranı da önemlidir. Nemli ortamları sevdikleri unutulmamalıdır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.