Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

B12 Vitamininin Faydaları

3 Dakika

B12 Vitamini Neden Gerekli?

B12 vücutta yağ ve protein metabolizmasının yanı sıra DNA sentezi gibi hayati konularda da etkili bir vitamindir. Megolablastik anemiyi önlemek için gereklidir. Demir emiliminin artmasında ve alyuvar üretiminde B9 vitaminin işlevine yardımcı olur. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve merkezi sinir sisteminin sağlıklı işleyişine de yardımcıdır.
B12 Vitamini doğurganlık, hücre oluşumunu ve devamlılığın sağlanması, öğrenme kolaylığı ve hafıza güçlendirmeyi sağlar. Asit, alkali ve ısıya dayanıksızdır. Vücudun 5 yılda ihtiyaç duyacağı miktarda B12 vitamini depolanabilir. Depolanmayan ve emilmeyen kısmı gaita ile atılır.
Suda eriyen vitaminlerden biri olan B12, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Vücut tarafından üretilmeyen bu önemli vitamin sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretiminde etkilidir. B12 vitamininin vücutta depolanma miktarı da çok değildir. Bu nedenle B12 içeriğine sahip yiyeceklerin çok bekletilmemesi, çok uzun pişmemesine dikkat edilmesi gerekir. Besinleri uzun süre pişirilmesi ve yüksek derecelerde pişirilmesi, B12 vitamini kaybını artırabilir.
B12 vitamini özellikle hayvansal dokularda bulunur. Bazı özel bitkilerde B12 vitamini bulunduğu iddia edilse de tıp dünyasında bu görüş kabul görmemiş tartışmalı bir konudur. Bu yüzden vegan beslenme düzeninde B12 takviyesi alınması gerekebilir.

Günlük B12 Vitamin İhtiyacı:
Kadınlarda: 2.4mcg/gün
Erkeklerde: 2.4mcg/gün
B12 Vitamini Kaynakları:
Et
Ciğer
Kabuklu deniz hayvanları
Kümes hayvanları
Yumurta
Balık
B12 Vitamininin Faydaları
Yorgunluk ve konsantrasyon eksiliğine karşı
Depresyona karşı
Kalp damar hastalıklarına karşı
Vücutta enerji üretimini arttırmada
Alzheimerı önlemede
Doğurganlığı arttırmada
Sinir uçlarının gelişimini sağlamada etkilidir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Zararları
• Kansızlık
• Halsizlik ve yorgunluk
• Kas kasılmaları
• Yürümede ve denge kurmada sorun yaşama
• Ciltte sararma veya kuruluk
• Depresyon, unutkanlık, hafıza kayıpları
• Görme bozuklukları
• Paranoya veya halüsinasyon görme gibi sorunlar B12 vitamini eksikliğinde en çok karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelir.
• B12 vitamini eksikliğinde mutlaka ilk belirtilerle birlikte önlem alınması gerekir. Eğer zamanında gerekli önlemler alınmazsa, B12 vitamini eksikliği nörolojik ve zihinsel problemlere sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka B12 vitamin eksikliğinin nedenlerinin araştırılması ve doğru tedavinin uygulanması gerekir.
• B12 vitamininin insan vücudu için faydaları oldukça fazladır ve eksikliği durumunda en uygun desteği sağlayabilmek için doktora danışılmalıdır. Eksikliği durumunda B12 hapları ya da B12 vitamin iğnesi ile kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür.

B12 vitamin eksikliği en çok kimlerde görülür?
– 50 yaş ve sonrasında vücut tarafından B12 vitaminin emilmesi giderek zorlaşmaya başlar. Bu sebeple B12 vitamini eksikliği özellikle 65 yaş üstü bireylerde çok daha sık görülür. Yapılan araştırmalarla 65 yaş üstünde B12 eksikliğinin diğer yaş gruplarına oranla çok daha fazla ortaya çıktığı görülmüştür.

– Vejetaryen ve vegan beslenme düzenini tercih edenlerde B12 vitamini eksikliğinin en çok görüldüğü grupların başında gelir. B12 vitamini genel olarak et ve et ürünlerinde bulunur. Balık, et, yumurta ve sütte bol miktarda B12 vitamini bulunurken, bu gıdaları tüketmemeyi tercih eden vegan ve vejetaryen beslenme düzenindeki insanlar B12 eksikliği riskini daha çok yaşarlar. Bu nedenle doktor kontrolünde düzenli B12 takviyesi almaları önerilir.

– B12 vitamini hamilelik durumunda plasenta ve sonrasında anne sütü yoluyla bebeğe geçen bir vitamin çeşididir. Bu neden özellikle hamilelik dönemindeki vejetaryen veya vegan beslenmeyi tercih eden kişiler B12 eksikliği konusunda dikkatli olmalılar. Çünkü B12 vitamini eksikliği bebekler için kalıcı ve ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir.

– Zayıflamak için mide ve bağırsak ameliyatı olanlar da ameliyat sonrası yeterince vitamin alamayabilirler. Ameliyat sonrası belli beslenme düzenlerine uyarken, B12 alımına dikkat edilmesi de gerekir.

– Sık alkol alma alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilir.

– Yetersiz beslenen gelişme çağındaki çocuklar, hamileler, düzenli mide ilacı kullanan kişiler ve AIDS hastası veya HIV pozitif kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilir.

B12 Vitamininin Fazlası Zararlı Mıdır?
Vücutta B12 vitamininin 800 pg/mL ve üzeri gelmesi bu vitaminin fazla olduğunu gösterir. Ancak B12 vitaminini insan vücudu 5 yıl yetecek kadar depolayabilir. Bu sebeple vücutta 5 yıl yetebilecek kadar depolanan B12 vitamininin fazlalığında insan sağlığına zarar verecek bir durum yoktur. Hatta B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.