Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

16 Ekim Dünya Gıda Günü

3 Dakika

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim her yıl Dünya Gıda Günü olarak takvimlerimizde yer bulur. 2021 yılında 41. Kez kutlanacak olan Dünya Tarım Günü aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 76. Yıldönümü olacak.

Neden Dünya Gıda Gününü kutluyoruz?

İlk olarak Dünya Gıda Günü 1945 senesinde hayata geçirilen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluşunu kutlamak için düzenleniyor. Dünya genelinde 150’den fazla ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen bu kutlama aslında çok önemli amaçlar güdüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) misyonu dünya için çok önemli bir yere sahip. Dünyadaki yoksulluğu ve açlığı yok etmek amacı ile çalışmalarına devam eden FAO bu özel kuruluş yıldönümlerini kutlamak için herkesi aralarında görmek istiyor. BM ile belirlenen ve her yıl farklı olan temalar ile önemli konulara dikkat çekilmesi amaçlanıyor. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisi ve geleceğin ana sorunlarından bir tanesi olacağı düşünülen besin yetersizliği örnek olarak verilebilir.

Dünya Gıda Günü içeriğinde her yıl açlık ile mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı ve lojistiği gibi konular gündeme getirilip çözümler için yollar aranıyor. Her canlının yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için zorunlu olan ihtiyacı gıda için tarımsal üretimin önemi ve nasıl geliştirilebileceği hakkında çalışmalar yapılıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi 1945’ten beri düzenlenen Dünya Gıda Günü farklı temalar sunarak 16 Ekim gününü her yıl daha çok ilgi çekmesi amaçlanıyor. Bu temalarda; gıda tüketimi, üretimi ve israfı, gıda güvencesi gibi konulara ilgi toplanması hedefleniyor.

İnsan sağlığı için hayati öneme sahip olan gıda güvenliği konusu önemini gün geçtikçe arttırmakta. Yeterli, dengeli beslenme ve gıda güvenliği konuları ülkemizde yaşayan insanlarında hayatlarında dikkat etmeleri gereken konulardır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda herkesin bu konulara verdiği önemin arttığını görmekteyiz. Bu konular için çiftlikten sofraya yiyeceğimizin yaptığı yolculuğun her etapta denetim ve kontrolünün yapılması insan sağlığı için çok önemlidir. Her öğününüzde dört ana besin grubundan et, yumurta, tahıl, ekmek, süt, meyve, sebze bulunmasını uzmanlar şiddet ile önermektedir.

Üreticilerin üretime aralıksız devam etmeleri ve tarımdan sürdürülebilirliğe ulaşmak için çalışmaların yapıldığı bugünde, herkese güvenli gıda sağlayabilmenin bir zorunluluk olduğu söyleniyor. Aynı zamanda günümüzde dünya genelinde azalan su kaynaklarının önemi ve çözüm üretilmesi gerektiği hakkında etkinlikler yapılıyor.

2021 Dünya Gıda Günün teması

Geçtiğimiz yıllarda 2019 için sağlıklı beslenme, 2020 için büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim temaları kullanılmıştı. 2021 yılı teması için “Attığımız adımlar, geleceğimizdir- Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam” seçildi.

Kimseyi arkada bırakmadan herkes için daha iyi beslenme, daha iyi üretim, daha iyi yaşam ve daha iyi bir çevre için kapsayıcı, verimli, sürdürülebilir ve dayanıklı gıda-tarım sistemlerinin kullanımının gerekliliği konusu için farkındalığı arttıracak ve gerekliliği vurgulayacak. Herkesin besleyici, uygun fiyatlı ve güvenli gıdaya erişmesi gerekliliği için tarım-gıda sektörlerine harekete geçme çağrısı yapılacak.

Bu yılda Dünya Gıda Günü, benzeri görülmemiş ekonomik krize ve tarım-gıda sistemlerinin aksamasına, bozulmasına yol açan ve bu nedenle gelirlerin ve geçim kaynaklarının önemli bir derecede azalmasına ve aynı zamanda gıda eşitsizliklerinin ve güvensizliğinin artmasına sebep olan COVID-19 pandemisi önlemleri ile kutlanacak.

Bu yıl düzenlenecek BM Gıda Sistemleri Zirvesi yer almadan önce, mayıs ayı içerisinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü merkezinde ve 26-28 Temmuz 2021 günleri arasında Roma’daki ön zirve esnasında duyurusu yapılan Dünya Gıda Günü kampanyası, gıda ve tarım sistemlerinin gerekli güncelleştirmeleri yapmanın önemini vurgulayarak herkesi aksiyon almaya davet ediyor.

Ekim ayı içerisinde dünya genelinde düzenlenecek birçok etkinlik BM Gıda Sistemleri Zirvesi’nin verdiği çok önemli sonuçları içerecek ve ne yapılması, nasıl yapılması gerektiği ana konu olacak. Dünya Gıda Günü küresel töreni Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü merkezinde 15 Ekim 2021 Cuma günü yapılacak.

Her sene yapıldığı gibi bu sene de Dünya Gıda Günü aracılığı ile dünya genelinde birçok etkinlik yapılacak. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, bu sene yer bulan bütün etkinlikleri içeren bir harita yayınladı. Harita Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü internet sayfasında interaktif bir şekilde incelenebilir durumda.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün hazırladığı 2021 Dünya Gıda Günü hakkında bir broşür bulunmakta. Broşür içeriğinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün tarım ve gıda sistemlerinin daha çok kapsamlı, verimli, sürdürülebilir ve dirençli bir durumda kavuşturmak için ülkeler ve başka organizasyonlar ile birlikte gerçekleştirdiği projeleri bulabilirsiniz. Aynı zamanda şahıs, kamu, özel sektör ve başka alanlarda katkıda bulunmak isteyenler bu broşürü tarayarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile birlikte çalışarak nasıl dünyada yaşanan problemlerin önüne geçebileceklerini öğrenebilirler.

16 Ekim Dünya Gıda Günü

16 Ekim Dünya Gıda Günü hakkında detayı bilgi alın!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.