Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kasım Ayı Balıkları

3 Dakika

Soğuyan deniz suyu ile birlikte yağlanmaya başlayan balıklar, Kasım ayında oldukça lezzetli olurlar. Birbirinden farklı balıklar bu ayda sofralarda birbirlerinden farklı tariflerle sevilerek tüketilir.

Balık, içeriğindeki vitamin, mineral ve sağlıklı yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemine dost bir besindir. Bu nedenle uzmanlar tarafından haftada en az iki defa tüketilmesi önerilir.

Balık sezonu açısından oldukça verimli olan Kasım ayında hangi balıkları tüketebiliriz birlikte bakalım.

Lüfer

Kasım ayı lüfer balığının en lezzetli olduğu aydır. Sıcak denizlere doğru göç eden lüfer balığı Kasım ayı itibarı ile İstanbul Boğazı’na ulaşır. Tezgahlarda palamut balığının yerini almaya başlar. Ekonomik olarak oldukça değerli bir balık olan lüfer balığı beyaz eti ile oldukça lezzetli bir balıktır. Selenyum, potasyum ve B 12 vitamini içeriği ile sağlıklı beslenme için önerilen balıklar arsında yer alır.

Palamut

Uygun mevsimde oldukça bol yakalanabildiği için ekonomik olarak daha uygun olabilen palamut balığı, aslında gelen kış aylarının denizdeki habercisidir. Kasım ayı itibarı ile hala yakalanması mümkün olsa da yerini yavaş yavaş lüfer balığına bırakmaya başlar.

Hamsi

Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Denizlerinde Ekim ayı ile birlikte hamsi yakalamak mümkün olsa da Kasım ayı hamsi sezonunun açıldığı aydır. Kasım ayında biraz daha yağlanmaya başlayan hamsi ülkemizde sevilerek bol miktarda tüketilen bir tuzlu su balığıdır. Özellikle Karadeniz bölgesinde kış boyunca birçok farklı pişirme tekniği ile sofralarda kendine yer bulan hamsi balığı sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. İçeriğinde bulunan kalsiyum ve magnezyum balığın, vücudumuzdaki kemik ve diş sağlığı gelişimine katkı sağlar. Bu nedenle özellikle çocukluk döneminde bolca tüketilmesi önerilir. Hamsi balığı, omega 3 içeriği sayesinde kalp damar sağlığına destek bir balıktır. Ayrıca içeriğinde yer alan iyot doğal tuz kaynağı görevi görür.

İstavrit

Ülkemizde sevilerek tüketilen bir diğer balık türü olan istavrit balığını her mevsim tezgâhlarda görmek mümkün olsa da balığın en lezzetli olduğu dönem Kasım ve Şubat ayları arasındaki dönemdir. Bu ay itibarı ile yağlanmaya başlayan balıkları ızgarada pişirmek mümkün olur. Omega 3 ve mineral içeriği ile insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Mercan

Pembe rengi ile bilinen mercan balığı ülkemizde nerdeyse Karadeniz hariç tüm denizlerde yakalanabilir. Farklı boylarda tezgâhlarda görebileceğiniz mercan balığı küçük boylarda tavada daha büyük boylarda ise artık yağlandığı için ızgarada pişirilerek tüketilebilir.

Torik

Yaklaşık 2 yaşında olan palamut balıkları torik balığı olarak adlandırılırlar. Akdeniz balığı olmasına rağmen Karadeniz ve Marmara Denizinde de bulunabilen torik balığının geçişinin en hızlı olduğu ay Kasım ayıdır.

Uskumru

Kış aylarını Marmara Denizinde geçiren uskumru balığı Kasım ayında oldukça yağlı ve lezzetlidir. Omega 3 ve omega 6 içeriği uskumru balığını ön plana çıkan bir balıktır. Tezgahlarda genellikle kolyoz balığı ile karıştırılan uskumru balığı ülkemizde yerli ve ithal uskumru olarak tezgahlarda kendine yer bulur. İthal uskumruların kaynağı ise Norveç’tir.

Kefal

Hemen hemen tüm denizlerimizde ve denize açılan su ağızlarında yetişen kefal balığı olta ile avlaması kolay bir balıktır. Kefal balığı, Ağustos ve Eylül aylarında daha lezzetli olsa da Kasım ayında da zevkle tüketilebilen balıklar arasında yer alır.

Levrek

Ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık olan levrek balığı yağsız ve lezzetli eti nedeni ile tercih edilen bir balıktır.

Ayrıca Sazan, orfoz, barbun, sarıağız, tekir ve yayın balıkları da Kasım ayında tüketilebilecek balıklar arasında yer alırlar.

Kasım ayının en lezzetli balıklarından biri madem lüfer balığı o zaman evde sevdiklerinizle birlikte zevkle yiyebileceğiniz bir tarif verelim size.

FIRINDA LÜFER

Oldukça sağlıklı ve lezzetli bir tariftir fırında lüfer tarifi. Yaklaşık 1 saatte hazırlayarak sofralarda ana yemek olarak sunulabilir.

Malzemeler

  • Kişi sayısı kadar orta boy lüfer
  • 2 – 3 tane kuru soğan
  • 3 – 4 diş sarımsak
  • 1 limon
  • 2 – 3 defneyaprağı
  • 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

  • Temizlediğiniz lüfer balıklarını bol su ile yıkayın.
  • Temizlediğiniz ve yıkadığınız balıkları sularının süzülmesi için bir süzgece koyun.
  • Patateslerinizi yıkayıp kabuklarını soyun ve çok kalın olmayan dilimler halinde kesin.
  • Damak tadınıza uygun miktarda soğanı da halka halka kesin.
  • Sarımsakları da soyarak halka şeklinde kesip hazırlayın.
  • Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayarak önceden ısınmasını sağlayın.
  • Dilimlediğiniz patatesleri yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine alın.
  • Patateslerin üzerine suları süzülen lüferleri yerleştirin.
  • Bir fırça yardımı ile lüferlerin iç kısmına yağ sürün.
  • Yağladığınız lüferlerin iç kısmına bir iki parça sarımsak koyun.
  • Aynı şekilde lüferlerin iç kısmına defne yapraklarından da birer parça koyabilirsiniz.
  • Balıkların iç kısmına bir miktar tuz serpmeyi de unutmayın.
  • Balıkların üst kısmına keskin bir bıçak yardımı ile birer çizik atın.
  • Balıkların üzerine dilimlediğiniz soğan ve limonları da yerleştirin.
  • 200 dereceye kadar ısınmış fırında lüfer balıklarınızı yaklaşık 40 – 45 dakika kadar pişirin.
  • Bol yeşillikle yapacağınız mevsim salata ile lüfer balıklarınızı servis edebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.