Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Masa Başı Ergonomisi

2 Dakika

Kişilerin hem davranış hem de biyolojik özelliklerini göz önünde bulundurarak bunlara uygun ortamlar oluşturmayı amaçlayan bilim dalına ergonomi adı verilir. Özellikle uzun süre aynı pozisyonda çalışan kişilerde ortaya çıkabilen iskelet sistemi rahatsızlıklarına çözüm oluşturan ergonomi, sağlıklı bir vücut için nasıl davranılması gerektiğini de öğretir. Doğru sandalye, masayla uygun mesafe, oturuşu destekleyen ergonomik yastık gibi araçlarla birçok rahatsızlığı engellemek mümkündür.

Özellikle, ofislerde ya da evde sürekli bilgisayar başında oturarak çalışan kişilerde sıklıkla görülen iskelet sistemi rahatsızlıkları ancak doğru oturma pozisyonları ile önlenebilir. Ergonomi açısından ilk olarak çalışanın oturma şekli ve kullandığı sandalyeye dikkat edilmelidir. Ayrıca, çalışma ortamındaki araç ve gereçlerin düzenlenmesi, ortamdaki ses, ışık ve havalandırma koşullarının düzenlenmesi de çok önemlidir.

Doğru Oturuş Nasıl Olmalı?

Kişinin, günlük çalışma sonucunda belinde, boynunda, omuzlarında oluşan ağrının temel nedeni doğru şekilde oturmayı bilmemeleridir. Sürekli olarak yanlış biçimde oturmak, omurgaya yük binmesine neden olduğu gibi uzun süre sonunda kalıcı ağrılara da neden olur.  Yaşam kalitesini azaltan bu ağrılar zamanla bel fıtığı gibi daha önemli hastalıklara da yol açabilir. Ancak sadece doğru oturmayı öğrenerek, bu ağrıları oluşmadan önlemek, ortaya çıkan rahatsızlıkları büyük ölçüde azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür.

Bu ağrılardan kurtulmak için öncelikle, ortopedik ofis ürünlerinin kullanılması gerekir. Her gün oturulan sandalyenin rahat olması, bilgisayarın bulunduğu masanın yüksekliği ve genişliği, ekranın uzaklığı ergonomi açısından son derece önemlidir. Çalışma sırasında kullanılan sandalyenin kolaylıkla hareket edilebilecek ve yüksekliği ayarlanabilir özellikte olması gerekir. Aynı şekilde sırt kısmının öne arkaya ayarlanması ve sırt desteğinin bele uygun olmasına dikkate edilmelidir.

Doğru ve rahat hissedilebilecek olan bu sandalye üzerinde; sırt ve bacaklar arasında dik açı oluşacak bir oturuş sağlanmalı, ayaklar yere tam olarak temas etmelidir. Çalışma esnasında, ekran tam başın karşısında olacak şekilde ayarlanmalı, baş sağa ya da sola eğik olmamalıdır. Gün içinde oturuş pozisyonunun sık sık değiştirilmesi, bacakların hareket edebileceği bir alan açılması da vücudun kendini yenilemesi için gereklidir.

Bilgisayar Nasıl Durmalı?

Hem rahat bir oturma pozisyonu hem de göz sağlığı için bilgisayar ekranının uzaklığına da dikkat edilmelidir. Kullanıcının ihtiyacına uygun olarak her yöne döndürülebilen bilgisayar ekranı, ayrı bir ayarlanabilir bir masa üzerinde kullanılabilir özelliklerde tercih edilmelidir. Ayrıca, ekranda görmeyi engelleyecek yansıma ve parlamalar olmaması için doğru ışık alacak şekilde konumlandırılmalı ve gözlerden en az 50 cm uzakta bulunmalıdır. Hatta, bilgisayar ekranının mümkün olan en uzak noktada kullanılması ve yazı karakteri boyutunu arttırmak çok daha rahat bir kullanım sunacaktır.

El ve Bilek Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

Gün içinde sıklıkla kullanılan klavye ve mouse da el ve kolların yorulmasına neden olabilir. Daha rahat bir kullanım için, her ikisinin de ekrandan ayrı olması daha uygundur. Klavyenin ön kısmına, bileklerin dayanabileceği özel bir destek koyulmalı aynı zamanda rahatsızlıkları önlemek için bilek destekli mouse pad tercih edilmelidir. Elleri ve kolları rahatça hareket ettirebilmek adına klavyenin önünde yeterli boşluk bulunmasına dikkat edilmelidir.

Çalışırken Hareket Edin!

Uzun çalışma saatleri, tüm günü bilgisayar başında oturarak geçirmek doğru oturma pozisyonunda dahi olsa kişinin rahatsızlık duymasına neden olabilir. Tüm uygun şartlar sağladığında da pozisyon değiştirip hareket etmek bir ihtiyaçtır.

Her saat başı kalkıp, ofisin ya da evin içinde tur atmak mümkünse öğle aralarında kısa bir yürüyüş yapmak kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlar. Öğle arasında yemek sipariş etmek yerine yakın bir yere yürüyerek gidip almak, asansör yerine merdiven kullanmak, vakit buldukça masa başı egzersizleri yapmak sürekli oturmanın yarattığı olumsuz etkileri önemli ölçüde azaltır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.