Sağlıklı beslenmek sadece ideal kilonuzu korumak için değil, güçlü bir bağışıklık sistemi için de bir gereklilik. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için gerekli beslenme düzeni…
Vücudumuz çeşitli enfeksiyon ve toksik maddelerle mücadele edebilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyar. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklarla savaşmakla kalmaz kendinizi daha iyi hissetmenizi, iyi görünmenizi ve gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlar. Vücudu çeşitli enfeksiyon, zararlı etkiler ve dahi kanserden koruyan bağışıklık sistemi, hastalık sonrası iyileşme sürecini de hızlandırır.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasının önüne geçmek hayati önemdedir; bu sistemi güçsüz bırakacak ögelerden uzak durmak gerekir. Sizi strese sokan faktörlerden uzaklaşmak, stresle mücadele edecek yöntemler geliştirmek, pozitif olmaya çalışmak, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak bunların başında gelir. Ayrıca dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ile düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirmek de yine en önemli maddeler arasındadır. Bu desteklerin yetersiz kaldığı noktada ise, doktor kontrolünde dışarıdan takviye alınabilir.
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Beslenmenin Rolü
Bağışıklık sisteminin daha güçlü bir hale gelmesinde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemli bir yer tutar. Besin maddeleri tüketildikten sonra vücuda enerji sağlamak için oksijenle yanar, bu işlem sonrasında da zararlı oldukları bilinen serbest radikaller ortaya çıkar. Vücuttaki serbest radikaller arttıkça hücre ve organlara zarar verme ihtimalleri de artar. Elbette doğal bir işlem sonucu oluşan serbest radikallerden tamamen uzak durabilmek mümkün değildir ancak minimumda tutulabilir.
Vücutta serbest radikallerin ortaya çıkmasını sağlayan başlıca nedenler; kimyasal böcek ilaçları, endüstride kullanılan kimyasal maddeler, işlenmiş gıdalar, sigara, alkol, güneşin zararlı ışınları ve stres olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra hava kirliliği, radyasyon, zararlı gazlar gibi bizim etkimiz dışındaki nedenler de serbest radikallerin artmasına sebep olabilir.
Vücutta serbest radikallerin artması kalp hastalığı, kanser, katarakt gibi birçok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Vücut ise bu zararlı etkilerden kendini koruyabilmek adına serbest radikallere karşı savunma mekanizması oluşturur. Vücut tarafından üretilen bazı enzimler, serbest radikallerden kurtulmayı sağlayabilir. Besin sindirimi sırasında oluşan oksitlenmeyi önleyen antioksidan maddeler de bu enzimlerin miktarını artırır. Böylece savunma mekanizması güçlenmiş olur. Bu sebeple antioksidan tüketimi oldukça önemlidir. En önemli antioksidan çeşitleri arasında C ve E vitamini, beta-karoten, selenyum, bazı protein bileşikleri, isoflavonlar olarak sayılabilir. Bu antioksidanları içeren besinleri günlük beslenme içerisinde bol miktarda tüketmek savunma mekanizmasının güçlenmesi için çok önemlidir.
Antioksidanlar dışında da bazı besin maddelerini günlük beslenmemize eklememiz bağışıklık sistemini güçlendirici etki sağlar. Özellikle balıkta çokça bulunan ve Omega 3 adıyla bildiğimiz yağ asitleri ve proteinli gıdalardan alınabilecek arginin amino asidi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli besin kaynaklarıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek diğer besinler arasında beta-glukan, echinacea, probiyotikler, izozomlar da sıralanabilir.
Özellikle son dönemde popülerlik kazanan beta-glukan ekmek mayası hücre duvarından elde edilir ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile bilinen tamamen doğal bir maddedir. Bağışıklık sisteminin zararlı maddelere karşı sağladığı karşılayıcı etkiyi artırarak vücut savunma hücrelerini güçlendirir. Böylece patojenlerin daha etkili ve hızlı şekilde yok edilmesini sağlar. Hastalıkların önlenmesinde önemli rol üstlenir, kişinin kendini daha sağlıklı, enerjik ve iyi hissetmesini sağlar.
Beta-glukan diğer yandan cilt üzerinde de olumlu etkiler gösterir; yaşlanma sürecini yavaşlatırken kolesterol düzeyini de düşürdüğü bilinir. Stres gibi bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlere karşı vücut direncini artırdığı da bilinen beta-glukan sık sık enfeksiyon geçiren kişilerde vücudun hastalıkla mücadelesine yardımcı olur.
Normal koşullarda, her yetişkin birey sağlıklı ve düzenli işleyen bir bağışıklık sistemine sahiptir. Ancak sık sık enfeksiyona maruz kalmak, çevre koşullarının uygun olmaması, stresli ortamlardan kaçınamamak, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, kötü ve yetersiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en iyi yolu sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Besin öğelerinin organizmaya yeterli ve dengeli miktarda sunulması, kilo kontrolü için düzenli ve ağır olmayan kişiye özel bir egzersiz programı, sağlıklı ruh hali içinse düzenlenmiş sosyal yaşam ve kontrol edilebilen stres her birey için sağlığa giden yoldur.