Tıp dilindeki adı osteoporoz olan kemik erimesi, kemiklerde zayıflama ve kırılma riskini arttıran bir hastalıktır. Kemiğe güçlü yapısını kazandıran kalsiyum ve diğer maddelerin kemikten uzaklaşmasıyla kemik yoğunluğu azalmakta ve kemiklerin kırılganlığı artmaktadır. Her yaş grubunda görülmekle birlikte daha çok yaşlılıkla seyreder ve yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Osteoporozun sebepleri arasında sigara kullanımı, fazla alkol alımı, yetersiz ve düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam ve erken menopoz sayılabilir.
Osteoporozu engellemede erken yaşlardan itibaren kalsiyum alımı önemlidir. Kemiklerdeki kalsiyum miktarında 30’lu yaşlara kadar önemli bir değişim olmamaktadır. Ancak bu yaşlardan sonra özellikle menopozla birlikte kemiklerdeki kalsiyum miktarı azalmaktadır. Yapılan çalışmalar kadınlarda osteoporozun erkeklere oranla 4 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Çünkü menopoz ve gebelikle birlikte vücuttaki kalsiyum miktarı azalmaktadır.
Kemik Erimesine Karşı Besinler
- Süt Ürünleri: Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Yetişkin bireylerin günde 2 su bardağı, çocuk ve gebelerin ise 3-4 su bardağı süt ürünleri tüketmesi önerilmektedir.
- Badem: Yağsız kavrulmuş 100 gr badem 266 mg kalsiyum içermektedir. İyi bir kalsiyum kaynağı olan badem tuzsuz tüketildiği taktirde sağlığa daha faydalı olacaktır.
- Yeşil Yapraklı Sebzeler: Çiğ olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzeler de iyi kalsiyum kaynaklarındandır.
- Soya: Vegan beslenme tarzını benimsemiş kişiler için ideal bir kalsiyum kaynağıdır. Soya, süt ile tüketildiğinde A ve D vitaminleri de vücuda alınmış olur.
Kurubaklagiller, baharat ve bazı bitkiler, tofu, lahana gibi yiyecekler da kalsiyum açısından zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitaminin en iyi kaynağı olan güneşten faydalanmak kalsiyum emilimini de artıracaktır.