Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Zencefilin Faydaları

2 Dakika

Eski çağlardan günümüze alternatif tıpta etkili bir şifa kaynağı olarak kullanılan zencefil, sağlıklı yaşam kaynağı olarak bilinir. Zencefil hem taze haliyle hem baharat olarak Asya mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olduğu gibi son yıllarda dünyanın her bölgesinde sıkça kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde yetişmiyor olmakla birlikte, son dönemde yemeklerimizde daha çok kullanmaya başladığımız zencefil eşsiz aroması ve sağlığa faydalarıyla özellikle kış aylarının vazgeçilmez baharatlarından biri…

• Zencefil, vücut direncinizi artırır. Vücudunuzun ısısını yükselterek sağlıklı terlemenizi ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayıp hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlar.

• Sabahları kahvaltıdan önce düzenli olarak 1 bardak zencefil çayı tüketmek kilo verme sürecini hızlandırır ve yağ yakımını destekler. Ayrıca zencefil, kortizol hormonunun seviyesini dengeleyerek bel çevrenizdeki fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

• Mide bulantısı için en etkili ve güvenli çözümlerden birisidir. Özellikle seyahat bulantılarını (yol tutması) giderdiği bilinmektedir.

• Anti-enflamatuar (iltihap önleyici) etkisi bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonların hızlı iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda mantar enfeksiyonlarına karşı da en etkili bitkidir.

• Zencefilin, yumurtalık kanserine karşı etkileri belirlenmiştir. Yapılan bir araştırmada kanserli yumurta hücrelerinin sayısının azalıp tümörlerin küçülmesini sağladığı gözlemlenmiştir.

• Erkek sağlığında da etkilidir. Sperm sayısını artırdığı bilinmektedir.

• Zencefil, şeker hastalığının tedavisinde yardımcı bir öge olarak kullanılabilir. Trigliserid, kan şekeri, toplam kolestrol ve LDL kolestrol seviyesinde olumlu düşüş sağladığı gözlemlenmiştir.

• Ağrı kesici özelliği sayesinde regl ağrılarını hafifletir.

• Salya üretimini artırıp bakterilerin oluşumunu engeller. Dolayısıyla diş ve diş eti sorunlarına iyi gelir.

• Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatan zencefil, yiyeceklerin bağırsaklarda daha rahat hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önler.

*Zencefil de diğer tüm besinler gibi dikkatli tüketilmelidir. Birçok yararının yanı sıra fazla kullanılması halinde zararlı da olabilir. Keskin kokusuyla mide ekşimesine neden olabildiği gibi, ritim bozukluğu ve deri döküntüsüne de neden olabilir. Aynı zamanda çok tüketilmesi depresif etki yaratabilir. Kan sulandırma özelliği bulunan zencefil, cerrahi operasyonlarda önce ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Gebelik döneminde tüketim miktarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Fazla tüketilen zencefilin gebelikte düşüğe sebep olma ihtimali vardır. Gebe ve emzikli kadınlarda, 2 yaşından küçük çocuklarda doktor önerisi ve kontrolü altında tüketilmesi gerekir.

Zencefil Nasıl Tüketilir?

Sağlık için birçok faydası bulunan şifalı bir bitki olan zencefil, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Genellikle içeceklerde, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılan zencefil toz şeklinde tüketilebildiği gibi kök haliyle de kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli ise bal ile karıştırarak tüketmek ya da demleyerek çayını yapmaktır. Tabii market raflarında sıkça görülen zencefilli gazoz da en lezzetli seçeneklerden biridir. Peki bu gazozu evde yapmaya ne dersiniz?

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 80 kcal % 4.0
Karbonhidrat 17.8 g % 5.9
Lif 2.0 g % 8.0
Protein 1.8 g % 3.6
Yağ 0.8 g % 1.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 0.0 IU % 0.0
C Vitamini 5.0 mg % 8.3
Potasyum 415.0 mg % 11.9
Kalsiyum 16.0 mg % 1.6
Demir 0.6 mg % 3.3

Zencefilli Gazoz Tarifi

Malzemeler
  

  • 100 gram kök zencefil
  • 2 adet rendelenmiş limon kabuğu
  • 2 adet limon suyu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 bardak su
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 litre su

Notlar

Öncelikle zencefilli gazozun özütünü hazırlamak için zencefil ve limonlar yıkanır ve kurulanır. Kuruyan zencefil kabuğu soyulmadan rendenin en ince yeriyle rendelenir. Limonlar da beyaz taraflarını almamaya dikkat ederek yine rendenin ince tarafıyla rendelenir. Kabukları rendelendikten sonra suları sıkılıp bir kaba alınır.
Bir sos tenceresine rendelenen zencefil ve limon kabuğu, toz şeker ve su eklenip ocağa alınır. Şekerler tamamen eriyene kadar arada karıştırarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra birkaç dakika daha ocakta tutulup, sonra soğumaya bırakılır.
Hazırlanan özüt ılıyınca, çelik bir süzgeçten geçirilir. Zencefil özütünü süzgeçten geçirirken sabırlı olmak gerekir. Çünkü zencefil parçaları çok su tutar. Bu sebeple önce kaşıkla bastırarak süzmek sonra elle sıkarak kalan suyu tamamen almak gerekir. Büyük bir sürahiye, özüt, karbonat, maden suyu ve soğuk suyu koyulup karıştırılır. Buzdolabında soğuttuktan sonra zencefilli gazoz isteğe göre limon dilimleri, nane yaprakları ve buz küpleriyle servis edilir. Afiyet olsun!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.