Bal ve yenibahar başta olmak üzere pek çok gıdada bulunan riboflavin veya diğer bilinen adıyla B2 vitamininin vücuda sayısız yararı bulunur.
Vücut için olmazsa olmaz vitaminlerden biri olan B2 vitamini, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde günlük ihtiyaçtan fazla alınması durumunda, idrara karışarak vücuttan atılabilir. Başka bir deyişle günlük ihtiyacın üzerinde B2 vitamini alınması gereksizdir. Ayrıca riboflavin, vücut metabolizmasında sayısız görevde yer alır.
B2 Vitamininin görevleri nelerdir?
Riboflavinin temel görevi, vücuttaki enerji metabolizmasının işleyişinde yer almaktır. Bu temel görevinin yanında, B2 vitamininin vücutta pek çok göreve sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Vücut içerisinde hücresel fonksiyonları denetleme ve düzenleme, organizmayı oluşturan yapı taşları arasındaki armoniye katkı sağlama, büyüme ve gelişmeyi tetikleme gibi özellikleri de riboflavinin vücudumuz için ne kadar değerli olduğunu anlatıyor.
Riboflavin, dolaşım sağlığında son derece etkin bir rol üstlenir. Vücutta bulunan miktarına bağlı olarak kalp-damar hastalıklarına yol açabilen bir amino asit olan homosistein, B2 vitamini sayesinde kanda normal seviyelerde tutulur. Aynı zamanda literatürde laktik asidoz olarak da bilinen, kan pH’ının düşmesi sonucu organların oksijenlenmesini ciddi boyutlarda olumsuz etkileyen rahatsızlığın tedavisinde de B2 vitamininden yararlanılır.
Yapılan bazı klinik çalışmalar, riboflavinin migrene ve kansere karşı da önemli bir koruyucu görevi üstlenebileceğini ortaya koyuyor. Üstelik doğadaki pek çok gıda maddesinde bulunması, B2 vitaminini daha da önemli kılıyor.
Riboflavinin Faydaları
B2 vitamini, vücutta pek çok görevi bulunmasından da anlaşılabileceği gibi oldukça yararlı bir vitamindir. Riboflavin yönünden zengin gıdalarla beslenilmesi durumunda, bu vitaminin sağladığı bütün faydalardan yararlanabilirsiniz.
Riboflavinin bilinen faydalarından bazıları:
• Yorgunluğa ve bitkinliğe karşı birebir
Enerji ve vücut metabolizmasında kilit rol oynaması, B2 vitamininin bu özelliğinde etkindir. FAD ve FMN koenzimlerinin birleşmesi sonucu meydana gelen riboflavin, vücudun işleyişi esnasındaki tepkimelerde yer alarak yorgunluk hissine son verir.
• Saç ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı
Kolajen; vücuttaki bağ dokusu, kas dokusu, saçlar gibi birçok dokuda bolca bulunur. Çok fazla sayıda dokuda bulunmasından ötürü kollajen için vücudun mihenk taşı olarak bahsedebiliriz.
Kolajenin saç ve cilt dokusuna sayısız faydası mevcuttur. Cildin nemlendirilmesinde, onarılmasında, gençleşmesinde, daha elastik bir yapıya sahip olmasında ve saçların bakım ve onarımında kolajenin önemi büyüktür. İşte riboflavin de tam olarak bu noktada devreye girer.
Riboflavinde, kolajen dengesinin ayarlanmasını sağlayarak saç ve cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunur. Bu sebeple B2 vitamininden zengin bir diyet programı kullanmanız, cilt bakımınızı daha da güzelleştirecektir.
• Kalp sağlığını destekleyici
Riboflavini vücut için olmazsa olmaz yapan özelliklerinden biri, kalp-damar sağlığına olan olumlu katkılarıdır. B2 vitamini dolaşım sağlığı için son derece güvenilir bir destek görevi görür. Vücutta homosistein dengesini sağlayan riboflavin, bu sayede kalp ve damar sağlığının olumsuz etkilenmesini engeller. Dahası yapılan çalışmalar, riboflavin eksikliğinin kalp hastalıkları riskini artırdığını gösteriyor. Bu sebeple riboflavini yeterli düzeylerde aldığınızdan emin olun.
• Migrene karşı rahatlatıcı etki
Migren, toplum içinde hiç de küçümsenmeyecek bir kesimde görülen ve günlük yaşamı adeta cehenneme çevirebilen bir durumdur. Migren tedavisi için klinik kullanımda pek çok yöntem mevcuttur. Bilim insanlarının daha yeni yeni yapmış oldukları çalışmalar gösteriyor ki, riboflavin içeriği zengin bir beslenme düzeniyle migren ağrıları oldukça büyük oranlarda azaltılabilir. Bu da, B2 vitamininin migren ağrıları için bir ilaç olabileceği anlamına geliyor olabilir.
Riboflavin nelerde bulunur?
B2 vitamini pek çok gıda maddesinde bulunabilir. En çok bulunduğu besinlere örnek vermek gerekirse,
• Bal
• Yenibahar
• Ispanak ve türevi yeşil yapraklı sebzeler
• Süt ve süt ürünleri
• Yumurta
• Baklagiller
sayılabilir. Özellikle bal ve yenibahar, içeriklerindeki B2 vitamini oranıyla öne çıkan besinlerdir. Yenibaharın faydaları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
B2 Vitamini eksikliği nelere yol açar?
Riboflavin, yeterli miktarlarda alındığı sürece oldukça faydalı bir maddedir. Ancak vücudun B2 vitamini ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda, bazı belirtilerle karşı karşıya kalma durumu söz konusu olabilir. Bu belirtilerden bazıları:
• Boğazda ağrı
• Dudaklarda, özellikle kenar kısımlarda çatlak oluşumları
• Dilde şişme meydana gelmesi
• Deride pullanma görülmesi olarak örneklendirilebilir.
Bu olumsuz etkilerden kurtulmak veya bu belirtilere hiç sahip olmamak için, vücudun B2 vitamini ihtiyacı büyük bir titizlikle karşılanmalıdır. Vücutta bulunması gereken riboflavin miktarına ulaşıldığında, bu belirtiler varsa kaybolacaktır. B2 vitamini ihtiyacını karşılamak için profesyonel bir yardım alınarak oluşturulmuş diyet programı işinize yarayacaktır. Ancak beslenme problemlerinin de varlığında, doktorun onaylaması halinde dışarıdan riboflavin takviyesi alarak da vücudun ihtiyaçlarını karşılamak mümkün olabilir. Özellikle diyet programına balın eklenmesiyle de bu durum kolaylaştırılabilir. Vücuda daha birçok faydası bulunan bal hakkında detaylı bilgiye, buradan ulaşabilirsiniz.
Vücudumuz için oldukça yararlı olan riboflavin yani B2 vitamini başta katarakt olmak üzere diğer göz hastalıklarına, mukozada meydana gelebilecek hasarlara, vücuttaki demir metabolizmasındaki olumsuzluklara karşı önemli bir koruyucu görevindedir. Bal ve yenibaharda bol miktarda bulunan riboflavini günlük beslenme rutininize de kolayca ekleyebilir, faydalarından yararlanabilirsiniz.