Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Portakal Hakkında Her Şey

3 Dakika

Portakalın faydaları, özellikler kış aylarında ortaya çıkıyor. Bu dönemlerin vazgeçilmezi olan turuncu rengi ile herkesin gönlünü fetheden aynı zamanda oldukça da faydalı bir meyve, portakal. Özellikle şu anda pandemi döneminin ortasındayken yediklerimize özen göstermek, sağlıklı besinlerle beslenmek de oldukça önem kazandı. Covid-19’a karşı savaşırken vücudumuzu nasıl korumamız gerektiği ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Portakalın farklı farklı çeşitleri de mevcut. Yetiştiği yer, üretilme şekli, toplanma zamanı portakalların hem tadını hem de faydalarını etkiliyor. Peki portakal çeşitleri nelerdir?

Çeşit Çeşit Portakal

Ülkemizin İncisi: Finike Portakalı

Ülkemizde en çok portakal yetişen yerlerin başında gelen Antalya’ya özgü bir portakal çeşidi. Üstelik adını yetiştiği yer olan Finike’den alan Finike portakalı, California Üniversitesinin dünyada çapında portakallar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda birincilik kazanmış. California Üniversitesinin yaptığı bu çalışmadan önce dünyanın en kaliteli portakalı California portakalı olarak biliniyordu fakat araştırma sonuçları bunu değiştirdi, Finike portakalının daha kaliteli olduğu ortaya çıktı. Finike’nin havası, toprağı, suyu turunçgil ve narenciye üretimine oldukça uygundur.

Çok Uzaklardan Geldi: Washington Portakalı

1800’lü yıllarda yetişmeye başlayan Washington portakalı, sofralık portakal olarak da bilinir. Washington portakalı geniş, göbekli ve kalın meyvelidir, kabuğu da kolay soyulur. Bu portakalın dilimleri de oldukça belirgindir ve kolayca birbirinden ayrılır. Bu sebeple tatlılarda da sıkça kullanılır. Portakal suyu için de oldukça idealdir, ağızda acı bir tat bırakmaz ve kolayca sıkılır.

Washington portakalının ağacı çoğunlukla serin iklimlerde ve 1000 metrenin altında yetişir. Günümüzde California, Brezilya, Güney Afrika ve İspanya’da bolca yetişir. Ülkemizde de özellikle Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen portakalların çoğu Washington portakalıdır.

Göbekli Portakal Navelina
Navelina portakalı, Washington portakalının farklı bir çeşidi olarak ortaya çıkmıştır. Wwashington portakalının doğal mutasyona uğraması ile ortaya çıkan Navelina, daha kısa sürede olgunluğa ulaşabilir. Kış mevsiminden birkaç ay önce de pazarlarda ve marketlerde bulunabilir. Washington portakalına göre kabuğu daha parlak turuncu ve ovaldir. Bol sulu, etli ve çekirdeksiz olması sebebiyle de sofralarda ve tatlılarda bolca kullanılır.

Tatlı Portakal Valensiya
İspanya’nın bir şehri olan Valensiya tarih boyunca kökeni Hindistana’a kadar uzanan portakalları ile meşhurdur. İlk kez California’da popüler toprak bilimcilerinin çaprazlanması ile ortaya çıktı. Valensiya portakalı rengi, bol sulu olması ve lezzetli tadı ile hem manavların hem de tüketicilerin gözdesidir. Çoğunlukla portakal suyu sıkmak için kullanılan Valensiya portakalı yaz mevsiminde tüm dünya tarafından severek tüketilir.
Farklı ekolojik koşullara çok iyi uyum sağlaması nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde bolca üretilir. Ülkemizde ise çoğunlukla Akdeniz Bölgesinde üretilir.

Kıpkırmızı Kan Portakalı

Kan portakalı koyu kırmızı rengiyle bilinir. Günümüzde tüm dünyada fakat çoğunlukla İspanya ve İtalya’da yoğun şekilde yetiştirilir, bu sebeple bir sürü farklı melez türü bulunur. Kan portakalının suyu koyu bordodur, kana benzer. Kan portakalının ismi de buradan gelir. En lezzetli portakal suyunun da kan portakalı suyu olduğu düşünülür.

Şeker Portakal

Şeker portakalı oldukça düşük düzeyde asit içerir, bu sebeple tatları ekşi veya acı değildir. İçeriğinde az asit bulunduğu için çabuk bozulur, yemeye de çok uygun değildir. Çoğunlukla portakal suyu sıkmak için kullanılır.

Mersin Portakalı: Jaffa

Jaffa ya da bilinen diğer adıyla Shamouti portakalı Türkiye’de çoğunlukla Mersin’de yetişir. Jaffa portakalının karakteristik bir tadı ve zengin bir aroması vardır. Taze tüketim için oldukça uygundur, kabukları kolay soyulur, bol sulu, çok lezzetli ve kaliteli olarak bilinir. Jaffa portakalının bir başka özelliği ise çekirdeğinin neredeyse olmamasıdır. Şeker portakalının aksine depolamaya ve taşınmaya elverişlidir.

Portakal Nasıl Seçilir?

Portakal seçilirken dikkat edilmesi gereken ilk nokta kabuklarının rengidir. Kabuklarının ince ve parlak renkli olması önemlidir. Portakalı almadan önce onları hafifçe sıkmalısınız, böylece yumuşaklığını anlayabilirsiniz. Portakal seçerken dikkat edilmesi bir diğer nokta da sululukları. Küçük gözüken ve aynı zamanda ağır olan portakalların sulu ve iyi çıkma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bunun yanında büyük, kuru ve hafif olan portakalların ise sulu çıkmama ihtimalleri yüksek.

Portakal hem rengi hem tadı ile hepimizi cezbediyor. Portakalın faydaları ise saymakla bitmez. İçerdiği C vitamini sebebiyle özellikle pandemi döneminde oldukça önemli. Çeşit çeşit portakallar arasından en sevdiğinizi bulabilir, portakalın keyfini çıkarabilirsiniz!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.