Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Peynirin Faydaları

3 Dakika

Peynir kökeni M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan bir besindir. Tüketime uygun ilk peynirin Orta Doğu’da yaşayan göçmen Türkler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. O zamanlar yiyecekleri saklamak için hayvan derileri veya iç organları kullanılmaktaydı. Midede saklanan sütün buradaki enzimlerle (kültürle) mayalanması sonucu peynirin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaşması ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. 30 gr peynir ortalama 93 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve kalsiyum, sodyum, potasyum gibi mineraller ile A ve C vitaminlerini içermektedir. Beslenme uzmanları, sağlıklı bir vücut için günde ortalama 1-2 porsiyon peynir tüketmek gerektiğini belirtirler. 1 porsiyon yani 50 gram beyaz peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peynire eşdeğerdir. Düzenli olarak peynir tüketmek;

Kemik ve diş sağlığının desteklenmesinde,
Zayıflama diyetlerinin desteklenmesinde,
Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde,
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
Hafıza zayıflığı ve dikkat kaybının engellenmesinde,
Bağırsak florasını dengeleyerek zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılmasında,
Kemik erimesine (osteoporoz) karşı,
İyi bir antioksidan kaynağı olarak kansere karşı direnç sağlanmasında,
Cildin daha canlı ve genç görünmesinde, yıpranmış cildin onarılmasından ve erken yaşlanmanın engellenmesinde etkilidir.

Peynirin Zararları

Vücut için birçok faydası olduğu bilinen peynirin yine de dikkatli tüketilmesi gerekir, aşırı tüketimi sağlık için zararlı olabilir. Aynı zamanda peynirin yan etkileri de olabilir. Birçok farklı peynir çeşidi olduğu için kişiden kişiye değişen etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.

Ayrıca, alerjisi olan kişilerin süt ürünlerine karşı dikkatli olması gerekir. Peynir, bir süt ürünü olduğu için laktozu sindirmek zor olabilir bu da şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir. Amine içeriği bazı kişilerde baş ağrısına neden olurken, tuzlu ve sert peynirler tansiyonu yükseltebilir.

Doğru porsiyonlara kullanıldığında kilo kontrolüne yardımcı olan peynir, fazla tüketiminde kilo aldırır. Kilo verme sürecinde keçi peyniri, sepet peyniri, lor gibi düşük kalorili peynir çeşitleri tüketmek daha uygunken; kaşar peyniri, gravyer peyniri ya da rokfor peyniri gibi yüksek kalorili peynirleri dikkatli tüketmek gerekir.

Peynir Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğal peynir sadece süt, doğal peynir mayası ve tuzdan oluşmalıdır. Bu ürünler dışında peynire eklenen her şey, doğallığını bozan kimyasal katkılardır ve bu katkı maddeleri peynirin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Mümkünse, katkı maddesi olmayan doğal peynir tüketmek daha sağlıklıdır.

İyi ve sağlıklı bir beyaz peynirin düzgün bir kalıbı ve birbirine eşit kenarları olmalıdır. Üstünde pas, küf ve salamura gibi kirlilikler olmamalıdır. Sağlıklı bir beyaz peynir, parlak ve canlı bir beyaz olmalıdır. Donuk görünen, sarımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olan peynirler tüketilmemelidir.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 309 kcal % 15.4
Karbonhidrat 8.2 g % 2.7
Lif 0.0 g % 0.0
Protein 16.1 g % 32.2
Yağ 23.6 g % 36.2
Kolesterol 53.0 mg % 17.7
A Vitamini 228.0 IU % 4.6
C Vitamini 0.0 mg % 0.0
Potasyum 103.0 mg % 2.9
Kalsiyum 422.0 mg % 42.2
Demir 0.3 mg % 1.7

Peynirli Sufle

Kahvaltıların vazgeçilmezi, böreklerde, poğaçalarda, pizzada, makarnada en iyi eşlikçi peyniri hepimiz çok sevmiyor muyuz? Birçok farklı çeşidiyle sofralara konuk olan peyniri bir de sufle olarak denemeye ne dersiniz?

Malzemeler
  

  • 7 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 bardak süt
  • 7 adet yumurta
  • 80 gram beyaz peynir
  • 80 gram kaşar peyniri
  • 80 gram isteğe bağlı yoğun aromalı bir peynir çeşidi
  • Tuz, karabiber, muskat
  • Galeta unu

Notlar

Oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp her birinin beyaz ve sarı kısımlarını ayırıyoruz. Özellikle yumurta aklarının içine sarısının kaçmamasına dikkat ediyoruz.
Küçük bir tencerede 5 kaşık tereyağını eritiyoruz ve unu da ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Unun kokusu çıkıp renk alında üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak sütü ekliyoruz. Beşamel sosu kıvamı alana kadar kaynayan karışıma tuz, karabiber ve muskat rendesi ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam ediyoruz.
Karışıma, 7 adet yumurta sarısını birer birer ekleyerek iyice karıştırıyoruz, bu arada yumurtaların birden pişmemesi için ocağın altının kısık tutmaya ve sürekli karıştırmaya dikkat ediyoruz. Karışıma rendelediğimiz peynirlerin tamamını ekliyor ve bir tur daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz.
Bir kaba ayırdığımız yumurta aklarının içerisine az bir miktar tuz koyduktan sonra mikser yardımıyla sert bir köpük haline gelene kadar çırpıyoruz. Yumurta aklarını, hazırladığımız peynirli karışımın içerisine yavaşça aktarıyoruz. Ve çırpmadan aşağıdan yukarıya doğru birbirine karışmasını sağlıyoruz.
Fırın kabını kalan 2 kaşık tereyağı yağlayıp, üzerine galeta unu serptikten sonra peynirli karışımı kaba alıyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 12 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.