Günlük koşuşturmalar, kişisel hayatta veya iş hayatında karşılaştığınız sorunlar ve bitmek bilmeyen düşünceler, hepsi günümüzde birçok insanın yaşadığı ve rahatlamak için neler yapacağını araştırdığı durumlar… Kimi sporla, kimi hobilerle, kimi de meditasyonla bu sorunların üstesinden gelmeye çalışır.
Yorgun bir şekilde eve geldiniz ve her gün spor yapacak güce sahip değilsiniz; bu durumda beyniniz yine düşüncülerle sizi yoracaktır. Ya da hobinize o gün vakit ayıramadınız; rahatlamak için kısa da olsa bir şey yapmadığınız için sorunlarınızla oturduğunuz yerde boğuşmaya başladınız.
Her gün vakit ayırarak – isterseniz 5 dakika isterseniz yarım saat – yapacağınız meditasyon, istediğiniz dinginliğe ve sağlıklı düşüncelere sizi adım adım götürebilir. Hobi veya sporu, meditasyon için hayatınızdan çıkarın demiyoruz. Meditasyon; her gün birkaç dakika ayırarak rahatlamanızı sağlayacağı için, bedenen veya zihnen yorgunken yapamayacağınız spor ve hobi gibi aktivitelere göre öne çıkmaktadır.
Birkaç kez meditasyona başlama girişiminde bulundunuz ama devam ettiremediniz. Başladığınız meditasyonu düzenli bir hale getirmediniz ya da bedenen ve zihnen rahatlamadığınızı düşünerek meditasyondan vazgeçtiniz. Biz de bu ve benzeri unsurları dikkate alarak meditasyona başlarken bilmeniz gerekenleri listeledik ve meditasyondan en iyi sonuçları alabilmeniz için size sunuyoruz.
İşte meditasyona başlarken bilmeniz gerekenler:
Meditasyona Büyük Bir Beklenti Yüklemeyin
Meditasyona başlamadan önce sıklıkla yapılan hatalardan bir tanesi, meditasyona büyük anlamlar yüklemektir. Yani, sanki meditasyon yapmaya başlandığı ilk andan itibaren büyük bir aydınlanma yaşanacak ve bedenen-zihnen rahatlanıp bir daha meditasyona ihtiyaç duyulmayacakmış gibi…
Bu hataya sizin de düşmenizi istemeyiz. Bu sebeple meditasyona başlarken büyük beklentiler içerisine girmeyin. Meditasyonun size etkisi zamanla ortaya çıkacaktır. Düzenli yaptığınızda meditasyon, zihnen rahatlamanızı ve bedenen kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Her Gün Aynı Saatte – Aynı Yerde Meditasyon Yapın
Meditasyona başlarken bilmeniz gereken bir diğer durum, meditasyonu yaptığınız saatin ve yerin önemli olduğudur. Kendinize meditasyon için bir zaman ve yer belirlemelisiniz. Neden böyle bir şey gerektiğini düşünüyorsanız, şöyle açıklayabiliriz: Bedenin ve zihnin günün aynı saatine ve meditasyon yapılan yere kendini ayarlaması daha kolay olacaktır. Bu da meditasyonun etkisini ciddi anlamda artıracaktır.
Her gün aynı saatte, aynı yerde olamıyorum ki diye düşünüyorsanız da ufak bir önerimiz var: Ya sabah kalktığınızda evinizden çıkmadan önce ya da akşam evde olacağınızı düşündüğünüz saatte meditasyon uygulamanızı hayata geçirin. Belki düzeni oturtma konusunda ilk birkaç hafta zorlanırsınız ama sonrasında her şey yoluna girer.
Rahat Bir Pozisyon Bulmak İçin Çaba Gösterin
Meditasyona başlamadan önce bilmeniz gereken bir diğer konu da meditasyonun yapılacağı pozisyonun rahatlığıdır. “Meditasyonu zaten 2-3 dakika yapacağım. Pozisyonun rahatlığı çok da önemli değil.” diye düşünebilirsiniz ama inanın 1 dakika bile meditasyon yapacak olsanız, rahat bir pozisyonda yapmanız son derece önemlidir.
Meditasyonda zihnen rahatlamaya geçmeden önce bedenen kendinizi rahat hissetmeniz gerekmektedir. Bu sebeple birkaç denemeyle rahat bir pozisyon bulun. İlla bağdaş kurarak meditasyon yapmak zorunda değilsiniz. Bağdaş pozisyonunda rahat edemiyorsanız, sırt üstü yatarak ya da yüz üstü uzanarak da meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyona Rahat Kıyafetler ile Başlayın
Rahatlamak için yapacağınız meditasyonda kıyafetlerin de önemi büyük… Meditasyona başlamadan önce rahat hareket edebileceğiniz kıyafetler seçmelisiniz. Bu sayede vücudunuzu ve beyninizi rahatlatmak için yapacağınız meditasyonu daha efektif hale getirebilirsiniz.
Yapacağınız meditasyona göre nasıl giyineceğiniz tamamen size kalmış ama kıyafet seçiminizde sportif olmanız gerektiğini az çok biliyorsunuzdur.
Başlamadan Önce Zihninizi Olabildiğince Sakinleştirin
Meditasyona başlamadan önce zihninizi sakinleştirmeniz, meditasyonun etkisini daha da yükseltecektir. Sonuçta sinirli veya düşünceli bir şekilde meditasyon yaptığınızda zihniniz, meditasyon yerine farklı konulara odaklanacaktır.
Meditasyon sırasında tek odak noktanız, o anki anınız olmalıdır. Olabildiğince düşünmeden ve en sakin halinizle meditasyon yapmanız, arzu ettiğiniz rahatlamaya adım adım yaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Bunu söylemişken, tabii ki -özellikle de başlarda- zihninizi tamamen boşaltmanız, hiçbir şey düşünmemeniz mümkün olamaz. O yüzden meditasyon yaparken aklınıza günlük kaygılarınız, belli başlı konular gelirse meditasyonu bozmayın, ve zihninizi tamamen boşaltmanız gerektiğini düşünmeyin. Aklınıza bir şeyler geldiğinde onları da kabul edin, yalnızca onların üzerine bilinçli olarak düşmemeye, gelip geçmelerine izin verin.