Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kuru Eriğin Faydaları

2 Dakika

Kuru erik, yaz mevsiminde severek tükettiğimiz iştah açan erik türlerinin güneşte kurutulmuş halidir. K vitamini açısından zengin olan erik, kuru haliyle de çokça faydası olan bir meyvedir. Özellikle kilo verme süreçlerinde ve spor öncesinde tüketilmesi tavsiye edilir. Tatlı ve kurabiye yapımında da şeker yerine kullanılarak daha düşük kalorili tatlılar elde edilmesini sağlar. İçeriğinde A, B (B1, B2, B3, B6), C, E vitaminleri ve demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum ve sodyum mineralleri bulunmaktadır.

  • Yüksek lif değerlerine sahip olan kuru erik, zayıflama diyetlerinin desteklenmesinde etkilidir. Ara öğün olarak tüketilen birkaç tane kuru erik, tokluk hissi sağladığı gibi tatlı krizlerinin de önüne geçer.
  • İçeriğinde beta-karoten ve antioksidan bulunan kuru erik, kanserli hücrelerin vücuda yerleşmesinin önüne geçer. Hücre zarlarını koruma özelliği bulunan kuru erik, düzenli tüketildiğinde kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
  • Kuru erik, diş ve kemik sağlığında da oldukça etkilidir. Diş eti iltihaplarına karşı tüketilebilecek olan bu besin aynı zamanda kas ve eklemlerde ortaya çıkan iltihapların vücuda olan etkilerini de azaltır.
  • İçeriğinde yüksek oranda kalp sağlığını korutan bir mineral olan potasyum bulunan kuru erik, bu sayede kalp krizi riskini önleyebilir. Ayrıca, kalp ritmini düzenleyici etkisi de vardır.
  • Demir eksikliğinin neden olabileceği saç sorunlarına karşı etkilidir. Demir miktarı yüksek olan kuru erik düzenli olarak tüketildiğinde saç dökülmesinin önüne geçip, saçların gürleşmesini sağlar. Aynı zamanda yıpranmış ve kuru saçlara da iyi gelir.
  • Kuru erik, sorbitol ve isatin gibi sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan bileşenler açısından zengindir. Bu bileşenler sayesinde bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve kabızlığa iyi gelir. Bir nevi müshil etkisi yaratabilmesi için kuru eriğin sabahları aç karına 1 bardak su ile birlikte tüketilmesi daha etkili olacaktır.
  • Besin değeri yüksek olan kuru erik, K vitamini ve potasyum açısından zengindir. Böylece enerji verici bir özellik gösterir. Yoğun bir günde tüketilecek birkaç tane kuru erik, gün boyu ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi size sağlayabilir.
  • A vitamini açısından da zengin olan kuru erik, bu içeriği sayesinde göz sağlığına iyi gelir. İleri yaşlarda karşılaşılabilecek göz hastalıklarını engellemede de etkilidir.

*Her besinde olduğu gibi kuru erikte de ölçülü tüketmek önemlidir. Bu kadar faydası olan bir ürün de olsa fazla tüketimi zararlı olabilir. İshal, mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve kan şekerinin yükselmesi gibi yan etkileri görülebilir.

Her Şeye Yakışır: Kuru Erikli Et

Malzemeler

1 kilogram kuzu kuşbaşı

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

1adet karanfil

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı zerdeçal

1 adet çubuk tarçın,

Zeytinyağı, tereyağı

Taze kişniş

200 gram kuru erik

3 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı toz tarçın

1 yemek kaşığı susam

Hazırlanışı

Zeytinyağı ve tereyağı bir tencereye alalım ve üzerine rendelediğimiz soğan ve sarımsakları ekleyip kavuralım. Üzerine küçük küçük doğradığımız etleri ve baharatları ekleyelim ve karıştıralım. Altını çok açmadan orta ateşte, etin rengi dönmeye başlayana kadar kavurmaya devam edelim. Üzerine kişniş ve 3 bardak kadar su ekleyip ocağı yüksek ateşe alalım. Kaynayana kadar yüksek ateşte tuttuğumuz yemeğimizi kaynadıktan sora orta ateşte ara ara karıştırarak pişirmeye devam edelim. Etlerimizi kontrol edip eğer pişmemiş ve su azalmışsa sıcak su ekleyelim.

Etler pişerken diğer taraftan küçük bir tencereye kuru erikleri koyalım ve üstünü geçecek kadar su ekleyelim. Erikler iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatalım. Ortalama 20 dakika sonra, pişmekte olan etin suyundan yarım bardak kadar alıp eriklerin üzerine dökelim. Ardından bal ve toz tarçını da ekleyip bir 10 dakika daha, şerbet kıvamı alana kadar kaynatalım.

Pişen etin içinden tarçın çubuklarını ve demet olarak attığımız kişnişi çıkaralım. Büyük bir tabağa aldığımız etin üzerine erik şerbetini yayalım. İsteğe bağlı olarak üzere kavrulmuş susam ya da kızarmış badem ekleyelim. Afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 261 kcal % 13.1
Karbonhidrat 56.5 g % 18.8
     Lif 9.4 g % 37.6
Protein 3.3 g % 6.6
Yağ 1.1 g % 1.7
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 304.0 IU % 6.1
C Vitamini 22.1 mg % 36.9
Potasyum 1218.0 mg % 34.8
Kalsiyum 78.0 mg % 7.8
Demir 2.4 mg % 13.6

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.