Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kefir Tüketmek için 8 Sebep

3 Dakika

Kefir, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük rol oynayan fermente, hafif ekşi, yoğun kıvamlı süt ürünü. İlk olarak Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya’da ortaya çıkan kefirin faydaları ile detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Peki neden kefir tüketmeliyiz? 8 maddede açıklıyoruz:

1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Uzmanlar tarafından her fırsatta övülen ve beslenme listesine eklenmesi tavsiye edilen kefir, bağışıklık sistemini bomba gibi yapıyor. Bağışıklık sistemini hem koruyor hem de güçlenmesine yardımcı oluyor. İçeriğinde bolca bulunan probiyotikler, bakteri ve virüslerle savaşarak vücudumuzu hastalıklara karşı adeta bir kalkan gibi koruyor. Pandeminin etkilerini derinden hissettiğimiz bu günlerde, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak her şeyden daha önemli. Kefir ise bağışıklık sistemi sağlığını korumak için birebir.

2. Kemik Gelişimine Destek Verir

Kemiklerin sağlıklı gelişebilmesi ve kemik erimelerini önlenebilmesi için vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu mineral kalsiyum. Tıpkı diğer süt ürünleri gibi kefir de yüksek miktarda kalsiyum içeriyor. Günde 2 bardak kefir içildiğinde, günlük alınması gereken kalsiyum miktarının yüzde 60’ını karşılanıyor. Özellikle büyüme çağındaki çocuklara ve ileri yaştaki bireylere kemiklerinin güçlenmesi ve sağlığının korunması için kefir öneriliyor.

3. Sindirime Yardımcı

Vücudumuzda bulunan yararlı mikroorganizmalar, çoğunlukla bağırsaklarımızda bulunan zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller ve onlara karşı savaşır. Böylece bağırsak florasının sağlığını korumasına yardımcı olur. Bağırsak florası bozulduğunda ise kabızlık, ishal ve bazı emilim bozuklukları görülebilir. Kefirin içinde bulunan doğal yararlı mikroorganizmalar bu dengeyi korumaya ve yararlı mikroorganizmaların artmasına yardımcı olur.

4. Hücreleri Yeniler

Kefir, E vitamini ve selenyum açısından oldukça zengin, antioksidan özelliği yüksek bir içecektir. Bu özellikleri sayesinde kefir, hücre yıkımına neden olan toksin maddelerin oluşumunu engeller ve hücre yenilenmesine
destek olur.

5. Kan Şekeri Düzenleyici

Glisemik indeksi de düşük olan kefir, içerdiği yüksek oranda protein ile midede uzun süre kalıyor ve tokluk hissi veriyor. Bu sayede kan şekeri daha yavaş yükseliyor, bir anda gelen ani şeker yükselmesi veya açlık krizleri yaşanmıyor. Verdiği tokluk hissi sayesinde de gereğinden fazla besin ve kalori alımına engel oluyor.

6. Alerji İyileştirici

Fareler ile yapılan araştırmalarda, kefirin akciğerlere ve solunum yollarına zarar veren enflamatuar hücreleri azalttığı ortaya çıktı. Kefirin içinde yer alan canlı organizmalar, alerjik reaksiyonları önlemeye yardımcı olur. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezinde 2000 kişinin katılımı ile yapılan bir araştırmada ise alerjik semptom gösteren bireylerin, kefir ile yaşam kalitelerinin arttığı gözlemlendi.

7. Kanser Savaşçısı

Kanser, günümüzde birçok insanın hayatını ciddi derecede etkileyen bir hastalık. Kefir ise kontrolsüz çoğalan zararlı kanser hücrelerine karşı oldukça etkili bir mücadele gösteriyor. Kanada’da bulunan McGill Üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucunda kefirin meme kanseri hücrelerini yüzde 56 oranında azalttığı görüldü.

8. Yüksek Besin Değeri

Kefir hem protein hem yağ hem de karbonhidrat içeriği açısından dengeli bir içecektir. Ayrıca A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralli açısından da oldukça zengindir. Özellikle büyüme dönemindeki çocukların günlük mineral, vitamin ve protein alımına destek olur. 1 su bardağı kefirde 132 kalori bulunuyor.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir tarifi oldukça basit, evde kolayca yapabileceğiniz bir tarif. Sadece 250 mililitre süt ve yaklaşık 1 çorba kaşığı (30 gram) kefir mayası gerekiyor. Kefir mayasını nereden bulabilirim? En güzeli çevrenizde kefir yapan tanıdık veya komşularınız varsa onlardan almak. Eğer çevrenizde yoksa aktarlardan da kefir mayası bulabilirsiniz.

Öncelikle küçük bir tencereye sütü koyun ve ısıtmaya başlayın. Kefir mayalamak için en ideal sıcaklık 25 derece. 25 dereceyi nasıl anlayacağım diye düşünüyorsanız, serçe parmağınızı süte soktuğunuzda hafif bir ılıklık hissetmeniz gerekiyor. Daha sonra ısınan sütü bir kavanoza döküp mayayı ekleyin, tahta bir kaşık ile karıştırın. Kavanozu kapağı biraz açık olacak şekilde iki mutfak bezi ile artarda sarıp oda sıcaklığında en az 1 gün bekletin. Bekleyeceği yerin rüzgâr almaması gerekiyor. Tadının oturması için de mayalanma bittikten sonra bir gece buzdolabında bekletin. Bir sonraki gün metal olmayan bir süzgeç yardımıyla mayayı süzün. Bu mayayı tekrar kullanabilirsiniz, bu sebeple kenara ayırın. Kefir hazır! Afiyet olsun.

Hazırladığınız kefiri 3 gün içinde tüketmek en ideali fakat karanlık ve soğuk bir yerde 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Kenara ayırdığınız mayayı tekrar kullanmadan önce içme suyuyla yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer mayayı hemen kullanmayacaksanız içme suyu dolu bir kavanozda yaklaşık 3 ay saklayabilirsiniz.

Kefir, yoğurttan sonra fermente süt ürünleri arasında oldukça popüler olan ve eski dönemlerden günümüze kadar tüm dünyada sevilerek tüketilen bir besindir. Bağışıklık sistemi güçlendirici etkisiyle öne çıkan kefirin, sağlığımız için faydaları oldukça fazla. Kefir mayası ya da kefir tanesi kullanılarak evde kolayca üretilebilen kefir çoğunlukla inek süründen yapılıyor. Fakat koyun ya da keçi sütünden de yapılabileceği gibi Hindistan cevizi, soya, badem gibi bitkisel kaynaklı birçok sütten de yapılabilir. Kefirin içine sevdiğiniz meyveleri, aromaları ya da kuru yemişleri ekleyerek de seveceğiniz bir hale getirip günlük rutininize ekleyebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.