1819 tarihinde keşfedilen kafein, özellikle doğal halde bulunan kahve, kakao ve çay gibi besinlerdeki içeriğiyle bilinir. Enerji içecekleri ve kola gibi içeceklere ise sonradan eklenir. En çok tercih edilme nedeni olan zinde tutma özelliğiyle güne daha enerjik devam etmemizi ve odaklanmamızı sağlar.
Bazı bireylerde iştahı baskılayarak, yeme davranışının kontrol edilmesine destek olur. Antrenman sırasında tükenme durumunu minimalize eder ve performansı yükseltir. Konsantrasyon artışı sağlayarak, reaksiyon hızını arttırır.
Dayanıklılık sporlarında tükenme süresini uzatırken, kuvvet sporlarında dinlenme sürelerinde azalma ve set sayılarında artış neden olabilir ancak kafeinin rutinde alım düzeyi, tüketim zamanı ve miktar da kişiye göre değişkenlik göstererek önem arz eder.
Metabolizma hızını arttırarak, özellikle iyi bir beslenme planı ve egzersiz programıyla yağ yakımına destek olur.
Bilişsel fonksiyonu geliştirerek, yoğun iş hayatında algıyı arttırabilir.
Kafein içeriği ile ön plana çıkan kakaonun da oksidatif stresi azalttığının, antioksidan kapasitesiyle ön plana çıktığının, lif içeriği ile bağırsak sağlığına iyi geldiğinin, tiamin, riboflavin, niasin, folat, çinko ve demir içeriğinin de altını çizmekte fayda var.
Fazla tüketime ise, yumurtlamayla ilgili problemler, uykusuzuk, stres, gerginlik, taşikardi, çarpıntı ve kafeinin performans artışı üzerindeki etkisini azalması gibi durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca laksatif etkisinden ötürü idrarla kalsiyum ve sıvı atımı göz önünde bulundurularak bol su ve kalsiyum ihtiyacını uygun miktarda karşılayacak bir beslenme edinilmelidir.
Aşırı kahve tüketenlerin, bir anda tüketimi kesmesi de gerginlik, baş ağrısı, stres durumunu beraberinde getirebileceğinden azaltmak daha doğru bir adım olacaktır. Ayrıca kafeinin bahsedilen çarpıntı yapma, uykusuzluk, gerginlik üzerine olan etkisini herkes yaşamayabilir. Aynı şekilde performans artışındaki ekişi de yukarıda belirttiğim gibi tolerans durumuna göre değişkenlik gösterecektir.
BAZI BESİNLERİN KAFEİN MİKTARLARI
1 porsiyon filtre kahve (150 mg.)
1 porsiyon espresso (100 mg.)
1 fincan Türk kahvesi (60 mg.)
1 paket hazır kahve (50 mg.)
1 fincan siyah çay (50 mg.)
1 fincan yeşil çay (20 mg.)
1 kutu kola (45 mg.)
Sütlü çikolata (100 gr.da 20 mg.)
Bitter Çikolata (100 gr.da 60 mg.)