Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Her şey dezenfekte edilir mi?

3 Dakika

Doğru bir şekilde uygulanacak dezenfeksiyon işlemi sayesinde hastalık yapıcı etkenlere karşı büyük ölçüde bir koruma elde edilebilir. Ancak bu dezenfeksiyonun doğru olup olmadığını belirleyen pek çok faktör bulunur.

Dezenfektan kullanımı esnasında bu faktörler dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde patojenlerden tam anlamıyla kurtulma sağlanamaz, bu da hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Neleri dezenfekte etmeliyiz? Neleri etmemeliyiz?

Dezenfeksiyon uygulaması esnasında dikkat edilmesi gereken birçok husus mevcuttur. Bu hususlara riayet ederek bakteri ve virüslere karşı maksimuma en yakın düzeyde bir koruma oluşturulabilir.

Bu konulardaki bilgisizlik, kişilerin hastalık etkenleriyle temas riskini son derece önemli bir oranda artırır. Ya da bilgisizlikten kaynaklanan yanlış uygulama sonucu çeşitli problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bu tarz sorunlarla mümkün olduğunca az uğraşmak için dezenfektan kullanımı ve hijyen konularında yeterli bilgi edinilmelidir.

• Market alışverişi poşetleri ve kargo paketleri, bekleme süreleri uzadıkça virüs açısından temiz bir hale gelirler. Ancak yine de az da olsa mikrop barındırma ihtimalleri bulunur. Bundan dolayı bu paketlerin dezenfeksiyonu konusunda dikkatli olunmalıdır. Kargodan gelen veya marketten alınan ürünler, poşetlerinden alınarak en az 8 saat olacak şekilde havalandırılabilir. Poşetlerle temas ettikten sonra eller sabunla yıkanmalıdır. Havalandırma süresi ne kadar uzun olursa, ürünlerin temizlik oranı da o denli yüksek olur. Daha sonrasında paketli ürünler, ürüne zarar vermeyecek özellikte ve en az 80 derecelik alkol barındıran bir dezenfektanla temizlenebilir. Sebze, meyve gibi gıdalar da sirkeli suda bir süre bekletildikten sonra duru suyla yıkanarak tüketilebilir.

• El antisepsisi veya halk arasında bilindiği üzere el dezenfeksiyonu, pratik ve koruyucu olmasından ötürü sıklıkla başvurulan bir yöntem. Ancak cilt üzerindeki açık yaralar, göz, ağız, burun ve diğer vücut delikleri; asla ve asla bir dezenfektanla temas etmemelidir. Alkol bazlı dezenfektanlar açık yaralarla temas edebilir, çünkü aynı zamanda antiseptik özellik gösterirler. Ancak bahsedilen diğer vücut bölgelerine hiçbir ürün uygulanmamalıdır. Tersi durumda ciddi ve acil müdahale gerektiren sağlık sorunları meydana gelebilir.

• Yemeklere veya herhangi bir yiyecek-içeceğe, dezenfektanların kesinlikle uygulanmaması gerekir. Tüketilen gıdaların dezenfektanla temizlenmeye çalışılması; gıdaların besin değerlerini yok edebilir, sindirim yollarını büyük ölçüde tahriş edebilir, zehirlenmelere yol açabilir.

• Aşırı dezenfektan kullanımı, cilt dokusunda tahribata sebep olabilir. Deride çatlamalar, kızarıklıklar, yaralar meydana gelebilir. Bu nedenle eller, eğer imkan varsa yıkanmalı; şayet imkan yoksa dezenfektanla temizlenmelidir. Bu sayede dezenfektan ve antiseptiklerin koroziv etkilerinden uzak durulabilir.

• Dezenfektan amacıyla kullanılacak, ev yapımı veya alternatif tıp önerileri aracılığıyla oluşturulan hiçbir madde ve karışıma itibar etmeyin. Yalnızca etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan dezenfektanları kullanın. En az 80 derece alkollü dezenfektanlar, etkinlikleri bilimsel olarak da kanıtlanmış ve ulaşımı en kolay ürünler olarak öne çıkıyor. Bu ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Kişisel hijyen ve ev temizliği nasıl sağlanır?

Salgın hastalıkların bulaşıcılığından korunmak için kişisel hijyen ve ev temizliği son derece önemlidir. Bu faktörlere dikkat edilerek alınacak önlemler, hastalık yapıcı etkenden büyük oranda arınmayı sağlayabilir.
Kişisel hijyen konusuna değinecek olursak, bu konudaki en önemli nokta el temizliği. Günlük yaşamda dışarıyla temas kurduğumuz, en çok kullandığımız vücut bölgeleri ellerimizdir. Ellerimiz aracılığıyla mikropları taşıyabilir; yüzümüze, gözümüze, ağzımıza elimizi götürerek deyim yerindeyse kendimizi hasta edebiliriz. Ayrıca bu yolla başkalarına da mikrop bulaştırmak mümkün.

El hijyeninin sağlanması için, ellerin doğru bir şekilde yıkanması veya antiseptikle temizlenmesi gerekir. Sabunla el yıkarken ellerin bütün bölgeleri sabunla iyice ovuşturulmalı, özellikle tırnak ve parmak aralarına dikkat edilmelidir. El yıkama süresi en az 20 saniye olarak tutulmalıdır. Günlük kullanımda “dezenfektan” diye tabir edilen, aslında antiseptik özellikte olan el antiseptikleri de gün içinde sık sık kullanılmalıdır. Özellikle elleri sabunla yıkamanın mümkün olmadığı yerlerde bu dezenfektanların yardımına başvurulabilir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan antiseptiğin, ellerin her yerine güzelce yayılmasına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde el üzerinde belirli bir miktar mikrop kalabilir.

Ev hijyenine gelecek olursak, hastalık etkenlerini mümkün olabildiğince eve sokmamaya çalışmakla başlayabiliriz. Dışarıyla temas eden kıyafetlerin evdeki yaşam alanına olabildiğince uzak bir alanda çıkarılması bu amaçla yapılabilir. Kıyafetlere dezenfektan uygulaması, hastalığa yol açan virüs ve bakterilere karşı size tam anlamıyla bir koruma sağlamayabilir. Dışarıda giyilen kıyafetlerin havalandırılması, zarar görmeyecekleri en yüksek sıcaklıkta deterjanla yıkanması ve kirli çamaşırlarla temas ettikten sonra ellerin sabunla yıkanması da patojenleri evinizden uzak tutmanıza yardımcı olur.

Onun dışında evinizdeki temizlik rutininizde kullandığınız temizlik ürünleri de ev eşyalarında barınan hastalık faktörlerine karşı oldukça etkilidir. Ancak bu temizlik ürünlerini, herhangi bir problem yaşama ihtimalinden uzak kalmak için, ev temizlik rutininizin dışında asla kullanmayın. Aynı zamanda bu ürünleri çocukların göremeyeceği yerlerde saklayın.

Dezenfeksiyonun temel amacının hastalık etkenlerinden uzak durmak olduğunu unutmayın. Temiz olmayan yüzeyler dezenfekte edilmelerine rağmen mikrop barındırabilir, bu nedenle kir barındıran yüzeyler dezenfeksiyondan önce temizlenmelidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.