Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre fizyoterapistler, insanlardaki motor fonksiyonları restore etmek veya geliştirmek, hareket kabiliyetini arttırmak, ağrılı durumların tedavisini gerçekleştirmek ve yaralanma, hastalık ve diğer bozukluk durumlarının getirebileceği fiziksel problemleri tedavi etmek veya önlemek için değerlendirme yapan, rehabilitasyon programlarını planlayan ve uygulayan kişilerdir.
Yasal mevzuata göre ülkemizde ise fizyoterapist, hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanmada, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü değerlendirme yöntemlerini kullanan, sağlık ve yaşam kalitesinin artmasında görevli olan sağlık profesyonelleridir. Fizyoterapistler, birçoğu uluslararası çevreler tarafından geliştirilen tedavi yaklaşımlarını benimser, planlamaya ve uygulamaya yönelik bilgi ve beceri kazanırlar.
Ne zaman fizyoterapiste başvurmalıyız?
Aşağıdaki durumlardan herhangi birinde fizyoterapiste başvurabilirsiniz:
• Nöroloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji hastalıkları,
• Kalp-dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları,
• Obstetrik ve ürojinekolojik durumlar,
• Spor ve el yaralanmaları,
• Beyin, genel ve plastik cerrahi sonrası gelişen sağlık sorunları,
• Yoğun,palyatif ve evde bakım ve tedavisi,
• Engelli bireylerin spor ve rekreasyonel aktiviteleri
Biraz daha ayrıntıya inecek olursak; bel,boyun fıtığı gibi durumların sonucunda oluşabilecek disfonksiyonlar, MS, ankilozan spondilit, hemipleji(felç), gibi rahatsızlıkların terapisinde fizyoterapistinizden yardım alabilirsiniz. Kırık sonrası rehabilitasyonda, beyin kanaması sonrası gelişebilecek komplikasyonlarda, geriatrik terapide de başvurabilirsiniz.
Çoğu kişinin ilk anda aklına gelmese bile Covid-19, KOAH, SMA gibi solunum sistemimizle ilişkili hastalıklar da aslında bu alanla doğrudan ilgilidir.
Cinsel rahatsızlıkların terapisi, çocuk ve yetişkinlerde idrar kaçırma, takım sporlarında anlık gelişebilecek komplikasyonlar, ağrıyı anlama, yönetme ve tedavisine yönelik yine fizyoterapistinize başvurabilirsiniz.
Bunlara ek olarak, herhangi bir rahatsızlığınız olmasa dahi sırf yaşam kalitenizi arttırmak için bile, hamilelik öncesi hamilelik dönemi ve sonrasında egzersizler, sporla ilgili rehabilitasyonlar gibi konularda da fizyoterapi size destek olacaktır.