Eski mısırda kokusu sayesinde kozmetik olarak, Yunanlılar tarafından ise askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılan dereotu, doğada kendiliğinden yetişen kültür bitkilerinden biri. İçeriğinde kalsiyum, manganez ve demir bulunan dereotu aynı zamanda antioksidan kaynağı. Anti-enflamatuar ve antiviral özellikleri de bulunan bu yeşillik A, B6, C vitaminleri, bakır, çinko, fosfor ve kalsiyum açısından oldukça zengin.
– Dereotu da diğer birçok yeşillik gibi sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir. Metabolizmayı hızlandırıcı etki göstererek sindirim sistemine iyi gelmenin yanında kilo verme sürecini de hızlandırıcı etki gösterir. Özellikle kilo verme diyetlerinde yoğurt ve sarımsakla birlikte tüketilmesi önerilir.
– İçeriğindeki yüksek orandaki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici özellik gösterir. Bir tutam dereotu yetişkin bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının ortalama yüzde kırkını karşılarken, A vitamini ihtiyacının da yaklaşık yüzde kırk üçünü karşılar. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla savaşır.
– Dereotu uykusuzluk sorununa da iyi gelen yiyeceklerden biridir. Akşam yemeğinde tüketilecek bir avuç kadar dereotu rahatlamanızı ve daha kaliteli bir uyku uyumanızı sağlar.
– İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde diş ve kemik sağlığına iyi geldiği bilinir. Hem gelişim çağındaki çocukların hem yaşlıların kemik sağlığı için günlük beslenme rutinlerine dereotunu eklemeleri önerilir.
– Oldukça keskin ve hoş bir kokusu olan dereotu, ağız kokularından kurtulmaya da yardımcı olur. Aynı zamanda nefes açıcı özelliği de bulunan bu yeşil bitki ağızda bulunan mikropların ortadan kaldırılmasını sağlar.
– Özellikle çocuklarda gaz giderici etkisi olduğu bilinir. Dereotu sindirim sistemini düzenlediği için gaz sıkışması, kabızlık, mide krampları gibi birçok soruna iyi gelebilir. Yağlı ve yükse karbonhidratlı bir akşam yemeğine eklenecek dereotu yemek sonrasında yaşanacak mide sorunlarının önüne geçebilir.
– Regl düzensizlikleri üzerinde etkili bir besindir. Kadınların yaşadığı stres, hava değişimi, ani kilo alıp vermeler, beslenme düzenindeki değişiklikler regl düzensizliğine neden olabilir. Bu gibi durumlarda dereotu tüketmenin hormonal sorunlar için destekleyici olduğu bilinir.
*Dereotu da diğer tüm besinler gibi ölçülü tüketilmelidir. Alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi güneş ışınlarına karşı hassasiyet de oluşturabilir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmaması önerilir.
Pizzaya da Yakışır
Dereotu genellikle salatalarda tüketmeye alışık olduğumuz bir yeşillik olsa da aslında hamur işlerine de oldukça yakışıyor. Fırından yeni çıkmış sıcacık bir dereotlu poğaçaya kim hayır diyebilir mesela! Ancak sadece poğaçada değil birçok hamur işinde dereotu kullanmak mümkün, hatta pizzada bile…
Malzemeler
Hamur için:
• 5 bardak un
• 1 paket instant maya
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• Yarım yemek kaşığı tuz
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 su bardağı ılık su
Üstü için:
• 10 adet taze soğan
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 demet dereotu
• Karabiber
• Eriyebilen bir peynir çeşidi
Sos için:
• 2 yemek kaşığı krema
• 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
• Karabiber
Hazırlanışı:
Önce pizzamızın hamuru için unu yoğurma kabına alalım ve ortasını havuz şeklinde açalım. Unun ortasına maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru streçleyerek yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım. Yeterince mayalandıktan sonra un serptiğimiz bir alanda önce ikiye bölüp sonra sırayla açalım. Daha ince hamurlu bir pizza için üçe de bölebiliriz. Açtığımız hamuru unladığımız tepsiye alalım. Bir çatal yardımıyla hamurun tüm yüzeyine delikler açalım ve önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirelim.
Diğer tarafta krema, süzme yoğurt ve karabiberi bir kaba alalım ve iyice çırpalım. Hazırladığınız sosu her iki hamurun üzerine, kenarlarda 1’er cm boşluk bırakarak yayalım. Bir yandan da yeşil soğan ve dereotunu ince ince doğrayıp zeytinyağı ve baharatlarla karıştıralım. Onu da sorun üzerine yayalım. Son olarak üzerine dilediğimiz peynir çeşidini ekleyelim. Bu şekilde malzemeleriyle birlikte 200 derecelik fırında tekrar 10 dakika pişirelim. Afiyet olsun!
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 17 kcal % 0.8
Karbonhidrat 2.8 g % 0.9
Lif 5.3 g % 21.2
Protein 1.4 g % 2.8
Yağ 0.4 g % 0.6
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 1017.0 IU % 20.3
C Vitamini 70.0 mg % 116.7
Potasyum 647.0 mg % 18.5
Kalsiyum 230.0 mg % 23.0
Demir 5.5 mg % 30.6
Tesekkur ederim guzel iyi ve faydali bilgiler