Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Akciğer kanserinin belirtileri nelerdir?

3 Dakika

Akciğer kanseri her gün birçok insanın korkulu rüyası haline gelmektedir. Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanseri hem kadınlarda hem de erkeklerde en üst sırada yer alırken, dünyada her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir. Akciğer kanseri, akciğer dokularının kontrolsüz bölünerek çoğalması ve akciğer içerisinde bir tümör oluşturmasıyla başlamakta ve çoğunlukla sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Kanserin ileri evrelerinde ise, hastalıklı dokular tüm vücuda yayılmakta ve ciddi hasarlara neden olmaktadır. Akciğer kanserine neden olan başlıca neden sigara kullanımıdır. Her kanserde olduğu gibi akciğer kanseri belirtilerinin farkında olmak erken tanı ve tedavi başarısı için çok önemlidir. Erken tanı konulan hastalarda ise iyileşme ve tedavi edilebilme oranı oldukça yüksektir.

Öksürüğün artması

Giderek artan inatçı bir öksürük akciğer kanserinin en yaygın belirtileri arasındadır. Özellikle uzun süre ve yoğun sigara içen bireyler, öksürüğün sebebini çoğunlukla farklı algıladığı ve sigaraya bağladığı için erken teşhis yapılması zorlaşıyor. Fakat uzmanlara göre giderek artan, inatçı ve iki haftadan uzun süren bir öksürük sorunu yaşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var. Akciğer kanseri belirtisi olarak gösterilen öksürükte zaman kavramı yoktur ve genellikle öksürük kesici ilaçlara yanıt vermez. Öksürüğe ek olarak kanlı balgam, balgam renginin koyu kahveye dönmesi veya öksürürken çıkan seslerin giderek artması da akciğer kanserinin belirtileri arasındadır.

Nefes almada zorlanma

Akciğer kanserinin bir diğer belirtisi ise nefes almada yaşanan zorluk veya nefes darlığıdır. Yine öksürükte olduğu gibi nefes darlığı yaşayan bireyler bunu akciğer kanserine bağlayamıyor; yaşlarına, kilolarına veya sigara içmelerine bağlıyorlar ve nefes darlığına önem vermiyorlar. Nefes darlığı, nefes almakta zorlanma veya hırıltılı nefes alma akciğer kanserinin başlangıç dahil her evresinde görülebiliyor. Nefes darlığına ek olarak, uzun süre devam eden göğüs, kürek kemiği, omuz, kol ve bacak ağrısı da akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Hatta eğer kitle tümöre sıçramışsa şiddetli baş ağrısı da akciğer kanserinin belirtisi olabiliyor. Bu ağrı da tıpkı öksürükte olduğu gibi ağrı kesicilere yanıt vermeyebiliyor.  Daha ileri aşamalarda düz yatamama veya dudaklarda morarma da görülebilir.

Ses kısılması ve Yutma Güçlüğü

Ses kısılması ve yutma güçlüğü de akciğer kanserinin belirtileri arasındadır. Akciğerin üst loblarında büyüyen bir kitle ses kısılmasına neden olabilir. Uzmanlar, eğer reflü veya soğuk algınlığı gibi daha önce ses kısılmasına neden olabilecek bir hastalık geçirmediyseniz ve kısık ses sorunu iki haftadan uzun süredir görülüyorsa bir göğüs hastalıkları doktoruna danışmanızı öneriyor. Bunlara ek olarak akciğerin üst loblarında bulunan bir kitle göz kapağı düşüklüğüne, göz bebeğinde küçülmeye ve üst vücutta bir ödem oluşmasına da sebep olabiliyor. El ve ayak parmak uçlarının hızlı ve ağrılı bir şekilde şişip çomaklaşması da akciğer kanserinin belirtisi olarak biliniyor.

Zatürre ve Bronşitin Tekrarlaması

Akciğer kanserinin bir başka belirtisi ise solunum yolu hastalıklarının örneğin zatürrenin veya bronşitin sık sık tekrarlanması ve tedavi edilemeyip düzelememesi olarak gösteriliyor. 10 yıldan fazla, günde bir paket sigara içmiş veya sigarayı bırakalı 15 yılı geçmemiş bireylere yılda en az bir kez tarama tavsiye ediliyor. Yoğun sigara içme geçmişi olan bireylerde, akciğer tomografisi ile akciğer kanserinin erken evrede fark edilebiliyor. Araştırmalar, erken(birinci) evrede fark edilen kanserin tedavi sonucu başarı oranının yüzde 90’ı bulduğunu ortaya koyuyor. Bu sebeple uzmanlar, herhangi bir şikayetleri olmasa dahi yoğun sigara içen bireylerin düzenli olarak kontrole gitmelerini tavsiye ediyor.

Halsizlik

Bir başka çok sık görülen akciğer kanseri belirtisi ise halsizlik. Çabuk yorulma, halsizlik ve sürekli yorgunluk hissi de akciğer kanserine işaret ediyor olabilir. Tıpkı öksürük ve nefes darlığında olduğu gibi, halsizlik de başka nedenlere bağlanabiliyor, halsizlik yaşayan kişiler durumu ciddiye almayabiliyor. Günlük hayatta gitgide artan halsizlik eğer bireyleri olumsuz etkilemeye başladıysa ve bunun yanında ufak solunum sıkıntıları da yaşanıyorsa bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak veya akciğer tomografisi çektirmek gerekli olabilir.

Hızlı Kilo Kaybı

Ani ve hızlı kilo kaybı da akciğer kanserinin bir başka belirtisi olabilir. Bir anda görülen iştah kaybı, yemek yememe isteği ve buna bağlı olarak hızlı kilo verme sürecine girdiyseniz bir doktora başvurmanız gerekebilir. Altında çok farklı sebepler yatabileceği gibi, uzun süre yoğun sigara içen bireylerde görülen ani ve hızlı kilo kaybı akciğer kanserinin belirtilerinden olabilir.

Erken Tanı Hayat Kurtarır.

Akciğer kanseri genellikle sinsice ilerleyen bir kanser türüdür. Akciğer kanserinin belirtileri günlük hayatta çok sık yaşadığımız ve önemsemediğimiz durumlara yakın olduğundan erken teşhis zordur. Genellikle farklı bir hastalık şüphesi ile çekilen röntgenlerde fark edilir. Sigara, tütün, pipo ve puro akciğer kanserinin kanıtlanmış en büyük nedeni olarak bilinmektedir. Hava kirliliği bulunan yerde yaşamak, ailede daha önceden akciğer kanserine yakalanmış bireyler olması veya bir akciğer hastalığının bulunması akciğer kanserine yakalanmayı artıran faktörlerdir. Akciğer kanserinde erken tanı konulduğunda, kanser başlangıç evresinde yakalandığında tedavi ve iyileşme oranı çok yüksektir, geçmişleri kansere yatkın ve yüksek risk taşıyan bireyler düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.