BADMİNTON NEDİR?
Badminton, son yıllarda klasik spor dallarından sıkılan insanlar arasında oldukça hızlı yayılan tenis ve squash oyunlarına benzerlik gösteren bir spor dalıdır. Badminton fiziksel dayanıklılık ve güce dayalı bir oyundur. Bir tüy top ve raketlerle genellikle kapalı alanlarda oynanıyor. Raketle oynanan spor dalları arasında en eskisi olarak kabul görüyor. Oyunun 3000 yıl öncesine dayandığı biliniyor. Oyunda amaç topun filenin karşı tarafına geçirilmesi ve geri dönüşünün önlenmesidir. Badminton oynarken kullanılan top genellikle kaz tüyünden olur.
BADMİNTONUN TARİHÇESİ
Ti Jian Zi adı verilen ve çok eski devirlerde Çin’de oynanan bir oyunun Badminton oyununun ilk hali olduğu düşünülüyor. Hindistan’da oynanan Poona adlı oyununda Badmintona çok benzediği biliniyor. Hindistan da bulunan İngiliz subayları tarafından bu oyun İngiltere’ye taşınmıştır. Beaford Dükünün kızları tarafından ilk kez Badminton evinde oynanmış ve adını bu ilk oyunun oynandığı evden almıştır.
Oyunun kurallarını J.L. Baldwin belirlemiştir.
Oyunun tüm dünyaya yayılması ile birlikte 1934 yılında Uluslararası Badminton Federasyonu kurulmuştur. Badminton ilk kez Olimpiyat sahnesine 1972’de Münih’te düzenlenen olimpiyatlarda gösteri sporu olarak çıkmıştır. 1992 yılında Barselona’da oynanan olimpiyat oyunlarında ise ilk defa resmi spor dalı olarak yer almıştır.
Ülkemizde ise Badminton’un ilk ne zaman oynandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Badminton Federasyonu ülkemizde 1991 yılında kurulmuştur. İlk Badminton milli maçımız Kazakistan’la oynanmıştır.
BADMİNTON MALZEMELERİ:
Saha: Badminton oynanacak saha 13,40 metre uzunluğunda ve 5,18 metre enindedir. Yani Badminton oyunu dikdörtgen alanlarda oynanır.
Raket: Naylon ya da bağırsaktan yapılmış tellerden meydana gelen karelerin özellikle orta alanda eşit olmasına dikkat edilen vuruş alanı oval raketler kullanılır. Genellikle metal bir çevreleri olur. Yaklaşık ağırlığı 200 gram kadardır.
Top: Tüy toplar top ve tüyden oluşur. Tüyler tercihen kaz veya ördek tüyüdür. Yaklaşık 14-16 tane tüy kullanılır. Bazen tüy yerine sentetik malzemelerde kullanılmaktadır. Tüylerin birbirine pamuk ipliği ile sıkıca bağlanmış olması gereklidir. Top bölümü ise mantardan meydana getirilir. Mantarın alt kısmı yuvarlaklaştırılmış ve genellikle ince beyaz deri ya da benzer bir malzeme ile kaplanmıştır.
File: Koyu renkli ip veya plastik bir malzemeden meydana getirilir. 2 direk arasına iyice gerilerek oynanır.
Direkler: File direkleri yerden 1,55 m yükseklikte yerleştirilir.
BADMİNTON KURALLARI
-Badminton temel amacı topu karşı sahada bırakarak sayı almak olan bir oyundur.
-Badminton oyunu bir ya da iki kişiden oluşturulan takımlar arasında oynanır. Tekler, çiftler ve karışık çiftler olmak üzere 3 farklı şekilde oynanabilir.
-Oyun hakemin yazı tura atışı ile başlar. Atışı kazanan taraf sahayı ya da topu seçerek başlayabilir. Erkekler 15 kadınlar için 11 sayılık 3 set üzerinden oynanır. Yaklaşık 8-10 dakika sürer.
-Sağ yan sahadaki oyuncunun servis atışı ile oyuna başlanır. Bir sayı kazanılınca sol yandan servis atılır. Aynı oyuncu sayı kaybedene kadar yer değiştirmeye devam edilir. Sayı kaybedilince servis atışı rakibe geçer. Ancak çiftlerde durum biraz farklıdır. Sayı kaybedilince sıra eşe geçer o da sayı kaybedince servis atışı rakibe geçer.
-Hakemler sayıları ilan ederken servis atan tarafın sayısını belirterek ilana başlar.
-Sayıya sadece set atışı yapan sporcu ulaşabilir. Setin bitmesi için toplam puana 2 farkla ulaşmak gereklidir. Bir fark olası durumunda fark iki olana kadar devam edilir.
-Başlangıç vuruşu olan servis atışı sırasında yapılırken iki ayağın da yerde olması gereklidir.
-Topun fileyi aşmadığı, fileye çarptığı durumlarda, topun saha dışına çıkması halinde veya boy hizasını geçmesi halinde servis kaybı olur.
-Servis sayısı atan kişi raketi bel hizasından aşağıda tutamaz. Eğer bu şekilde atış yapılırsa geçersiz kabul edilir.
-Servisi karşılayan kişi karşı tarafın topu rakete değene kadar kıpırdamadan beklemek zorundadır.
-Atış sırasında tüylü topun mantar kısmı aşağıya bakmalıdır.
-Servisi kullanan oyuncu zıplayarak atış yapamaz.
-Oyuncular topa ağı geçmediği sürece vuramazlar. Top oyunda olduğu süre içinde ağa da dokunmak yasaktır.
-Oyun içinde topa sadece bir defa vurulabilir. Çiftler oyununda takım arkadaşının vurduğu topa eşi vuruş yapamaz.
BADMİNTONDA KULLANILAN TERİMLER
Servis: Oyunun başlama vuruşu
Bird: Tüylü topun kısa adı
Yüksek Servis: Genellikle tekler müsabakalarında kullanılan, karşı servis çizgisine doğru topun yükseltilerek dik olarak aşağı inmesinin sağlanmasının amaçlandığı vuruş
Alçak servis: Filenin hemen üstünden geçerek ön servis çizgisinde kesilmesinin amaçlandığı servis vuruşu
Clear: Bir servis çizgisinden diğer servis çizgisine yapılan uzun vuruş
Backhand: Sağ elini kullanarak oynayan bir oyuncunun sol tarafından yaptığı ters vuruş
Kill: Smaçla topu öldürme
Net-cord: File bandına çarparak karşı taraf geçen top
Netshots: Fileden gelen veya fileye doğru yapılmış olan vuruş Rakibin vuruşundan önce topun gideceği yeri anlama
Okuma: Rakibin vuruşundan önce topun gideceği yeri anlama
Dab: File üzerindeki topun karşı alana hızlı ve dik olarak bırakılmasını amaçlayan vuruş
Upward: Topun filenin hemen üzerinden karşı tarafa bırakılmasını amaçlayan alttan vuruş
Badminton Hakkında Her Şey
Son dönemlerin popüler oyunu badminton hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için tıklayın.