Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Soğuk Havalarda Boynumuz Neden Tutulur?

2 Dakika

Bazı insanlar için soğuk hava iyidir, hatta heyecan vericidir. Bu, tatilin yaklaştığının ve yeni bir yıla girmek üzere olduğumuzun bir işaretidir. Ancak diğerleri için, soğuk hava sadece boyun ağrısı anlamına gelir. Soğuk mevsimlerde boyun ağrısı yaşıyorsanız, bu sizin kafanızda değildir. Bu gerçek bir fenomen ve binlerce insanı etkiliyor. Aslında, ne kadar soğuk olursa, ağrı o kadar kötü hissedilir. Ve bazen sadece boynunuzu etkilemekle kalmaz, omuz sertliğine ve eklem ağrısına da neden olabilir. Peki neden oluyor? Ve acıdan kurtulmak için ne yapabilirsiniz?

Soğuk Havalarda Neden Boyun Ağrısı Yaşarız?

Soğuk havalarda boyun ağrısının en yaygın nedeni daha sık hastalanıyor olmamızdır. Soğuk hava genellikle soğuk algınlığı, grip virüsleri veya daha kötü durumlarda menenjite yakalanma riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Lenf düğümlerimiz veya bezlerimiz, vücudumuz bir virüs veya diğer enfeksiyonlarla savaştığında şişer ve hassaslaşır. Şişmiş lenf düğümleri boynumuzun tutulmasına neden olabilir ve hatta boynunuzda şişlikler hissedebilirsiniz ki bu biraz tuhaf hissettirebilir. Ama bu sadece vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığının bir işareti. Boyun ağrısı dışında başka semptomlar yaşıyorsanız, profesyonel tıbbi yardım alın. Menenjit genellikle ateş, mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, baş ağrısı ve yorgunluk ile boyun ağrısına neden olur.

Soğuk havalarda boyun ağrısı hissetmemizin bir başka nedeni de, soğuk havaya karşı doğal bir tepki olarak omuzlarımızı kaldırmaya ve sırtımızı kamburlaştırmaya eğilimli olmamızdır. Bunu sık sık yapmak, kötü duruşa yol açabilir ve boynunuzun sertleşmesine neden olabilir. Diğer zamanlarda, soğuk hava sinir sistemimizi tetikleyerek kaslarımızın kasılmasına, kan damarlarımızın daralmasına ve kan akışının sınırlanmasına neden olur. Bu, ısı kaybını azaltmak için vücudumuzun başka bir doğal tepkisidir. Ancak sırayla, zayıf kan akışı kas ağrısına, dolayısıyla boyun ağrısına neden olur.

Soğuk Havalarda Boyun Kaslarından Gelen Ağrıyı Hafifletmek İçin Ne Yapabiliriz?

Bazı boyun ağrılarını ev ilaçları ile tedavi edebilirsiniz, diğerleri ise bir tür tıbbi tedavi veya rehabilitasyon gerektirebilir. İşte, boyun ağrınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyeler:

  • Soğuk boynun ağrılı bir boyuna eşit olduğunu unutmayın. Bu yüzden sıcak kalın. Soğuk ve nemli yerlerden uzak durmaya çalışın ve iç mekanlarda bile her zaman kalın giysiler giyin. Sıcak bir banyoda rahatlayın veya ısıtmalı havuzda yüzün. Kendinizi çok iyi hissetmiyorsanız, evde kalın ve sıcak bir içecekle battaniyenin altına sarılın. Sadece ısınmak için elinizden geleni yapın. Ne kadar çok hareket ederseniz o kadar iyi hissedeceksiniz.
  • Buz paketleri boyun bölgenizdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olurken, ısı paketleri gergin kasları gevşetmeye yardımcı olur. Genellikle birini diğerinin üzerine kullanmak yerine dönüşümlü olarak kullanılması tavsiye edilir. İki paketi kullanırken, doğrudan cildinize sürmediğinizden emin olun. Onları önce bir bez veya keten ile sarmalı ve ardından kaslarınızın üzerine yerleştirmelisiniz. İşte diğer bazı hatırlatmalar:
  1. Buz paketini 20 dakikadan fazla kullanmayın.
  2. Her iki paket de vücudunuzdayken uykuya dalmayın.
  3. Herhangi bir rahatsızlık hissederseniz paketleri çıkarın.
  4. Isı paketinizin aşırı sıcak olmadığından emin olun.
  • Oral veya topikal ağrı kesiciler gibi reçetesiz tedaviler kesinlikle rahatlama sağlayabilir. Zaten soğuk algınlığı veya öksürük ilacı alıyorsanız, bir tıp uzmanı tarafından tavsiye edilmedikçe başka herhangi bir ağızdan ilaç almayın. Bazı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları zaten ağrı kesici içerir. Her iki ilacı aynı anda almak aşırı doz almanıza neden olabilir.
  • Soğuk havalarda, özellikle kış aylarında aktif olmak, kaslarınızdaki ve eklemlerinizdeki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her gün aktif bir şeyler yapmaya çalışın ve bunun karmaşık bir rutin olması bile gerekmez. Tempolu yürümek, 15 dakika merdiven inip çıkmak veya saatte bir 10 sandalye çömelmesi yapmak kadar basit bir şey zaten egzersiz olarak sayılabilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.