Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Çocuğunuza Nasıl Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırırsınız?

4 Dakika

Yediğimiz besinlerin sindirimi ağızda başlar ve bu besinlerin çiğnenerek sindirime hazır hale getirilmesi dişlerimizin görevidir. Bu nedenle sağlıklı dişler için diş fırçalama alışkanlığının çok erken yaşlarda başlaması önemlidir. Bu nedenle çocuklarımıza bu alışkanlığı mutlaka kazandırmalıyız. Aslında ağız bakımına başlamak için dişlerin çıkmasını beklemek doğru değildir. Bebekler doğdukları andan itibaren düzenli olarak ağızları temizlenmelidir Bu temizlik bir gazlı bez aracılığı ile nazikçe yapılmalıdır. Uygun döneme girdikten sonrada mutlaka yeterince su içerek ağız içinde besin artıklarının birikmesi önlenmelidir. Yaklaşık 2 – 2.5 yaş civarı artık diş fırçası ile diş temizliğine başlanabilir. Diş fırçası kullanımı için genellikle arka dişlerin çıkması beklenir. Çocuğunuz dişini kendi fırçalayabilecek yaşa gelene kadar sizin sabah ve akşam diş fırçası ile dişlerini fırçalamanız gerekecektir. Çocuklar okula başlama yaşına gelene kadar belli teknikler uygulayarak diş fırçalamaları değil diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları beklenir.

Sağlıklı dişlere sahip olabilmek için günde 2 defa 2’şer dakika dişlerin fırçalanması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Zaman zaman biz büyüklerin bile atladığı ve çocukların çok ta sevmediği bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak için yapmamız gerekenlere birlikte bakalım.

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak için Öneriler

  • Çocuklar tekrarlayan ve ne için yapıldığını anlamadıkları işlerden doğaları gereği çabuk sıkılırlar. O nedenle aslında diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilmek için onların yaşlarına uygun bir biçimde diş fırçalamayı neden yapmalıyız sorusunu açıklamakla başlamak gerekir. Gerekli açıklama ve bilgilendirme yapılmadan sadece emir kipi ile hadi dişlerini fırçala mesajı onlarda çok ta karşılık bulmayacaktır. Gerekli açıklamaların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili olarak günümüzde artık faydalanılabilecek birçok kitap ya da internet görseline ulaşmak mümkün.
  • Diş fırçalamayı oyun haline getirerek birlikte vakit geçirdiğiniz eğlenceli bir zaman dilimi oluşturabilirsiniz. Çocuğunuz böylece hem eğlenirken hem de diş fırçalama alışkanlığı kazanır.
  • Çocuğunuzun diş fırçalamayı sevmesi için ona özel aldığınız diş fırçalarını onun seçmesine izin verin. Sevdikleri karakterlerle süslenmiş fırçalarla çocuklar diş fırçalamaya daha kolay alışabilirler. Hatta eğer mümkünse birden fazla diş fırçası alarak onun değişik diş fırçaları kullanarak motive olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaş dönemine göre seçmeniz gereken fırça ve diş macunu için mutlaka diş hekiminizin yönlendirmelerini dikkate alın. Kullanılması gereken diş macunu miktarı da yine diş hekiminizce belirlenmelidir. Diş fırçasını uygun aralıklarla değiştirmeyi unutmayın.
  • Çocuğunuza diş fırçasının ona özel olduğu başkasının diş fırçasını kullanmasının doğru olmayacağı gibi kendi diş fırçasını da başkasına vermemesi gerektiğini mutlaka öğretin.
  • Rol model olun. Çocuklar söylenenlerden çok gördüklerini benimseler. Bu nedenle çocuklarınıza kazandırmak istediğiniz tüm alışkanlıklar için önce sizin onları uygulamanız ve çocuğunuzun bunu görmesini sağlamanız gerekir. Bu demektir ki sabah akşam ikişer dakika dişinizi mümkünse onlarla birlikte fırçalamalısınız.
  • Çocuklara diş fırçalama alışkanlığında destek olabilecek bir diğer yöntemde çocuğunuza yemekten sonra dişinde biriken yemek artıklarını göstermek olabilir. Dişlerini fırçaladıktan sonra temiz olan dişlerini göstererek ikisi arasındaki farkı ve bunun dişlerine nasıl zarar verdiğini açıklamak gerekir.
  • Çocukların en zorlandıkları konulardan bir tanesi de diş fırçalarken gerekli süre işlemi uygulamalarıdır. Doğaları gereği sabırsız olan çocuklar diş fırçalamaya başlayıp kısa sürede bırakmak isteyebilirler. Bu nedenle bu sürenin ne kadar olması gerektiği ile belki bir şarkıdan ya da bir saatten yardım alarak şarkı boyunca ya da alarm çalıncaya kadar fırçalanması gerektiği alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Banyoya koyacağınız bir kum saati de size bu konuda yardımcı olabilir.
  • Sizin yoğun ev ve iş ortamınız onun okul dönemi veya uyku saati gibi yorucu ve zorlayıcı zamanlar diş fırçalama alışkanlığını sekteye uğratabilir. Bu nedenle zamanı iyi kullanarak dişlerin mutlaka fırçalanacağı zamanın yaratılması gerektiği bilgisi evde yerleştirilmeli ve diş fırçalama için uygun zaman her zaman yaratılmalıdır. Bir kerede aksamaya başlayıp kısa dönemde bir sorun yaşanmadığını görmesi durumunda bu aksamalar artarak devam edebilir.
  • Düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın bir diğer yolu da ödül vermektir. Belli zaman dilimlerinde yeterli diş fırçalama alışkanlığı kazanan çocuğunuza küçük ödüller vererek onu motive edebilirsiniz.
  • Diş hekimi ile çocukları erken yaşta tanıştırmak çocukların ileri yaşlarda yaşayacakları gereksiz korkuların önüne geçeceği gibi düzenli diş bakım alışkanlıkları kazanmasına katkıda bulunur. Sağlık profesyonellerinin vereceği bilgiler, yönlendirmeler çocukların aklında daha çok kalır. Düzenli diş kontrollerinin sonucunda diş hekimince yapılacak motivasyon diş fırçalama alışkanlığının kalıcı olmasına büyük katkı sağlayabilir.
  • Diş fırçalama alışkanlığının doğru oturması için uygun yaşa geldiklerinde onlara dişlerini kendilerinin fırçalaması için izin verin. Diş fırçalamasını gözleyin ve daha sonra yanlış ya da eksik yaptığı şeyleri birlikte tamamlayın.
  • Odasına diş fırçalama ile ilgili resimler asmak, hatırlatıcı küçük oyuncaklar koymak, farklı renk ve modelde diş fırçaları almak, onun oyuncaklarının dişini fırçalamasını sağlamakta alışkanlığının oturmasına yardımcı olacaktır.
  • Diş fırçalama alışkanlığı kazandıklarını düşünsek te ortalama 9 – 10 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama esnasında eşlik edilmesi uygundur.
  • Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak kadar sağlıklı beslenme alışkanlığı da kazandırmak önemlidir. Şekerli yiyecekler, asitli içeceklerden mutlaka uzak durması gerektiği öğretilmelidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.