Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Mutfakların Mucizevi Tadı: Baharat

1 Dakika

Yemeklerin tadını veren ve neredeyse her yemek için vazgeçilmez olan baharatlar aslında bundan çok daha fazlasına sahip. Yüzlerce yıldır, birçok kültürde şifalı kabul edilen baharatlar alternatif tıbbın bir parçası olarak kullanılıyor. İşte en çok kullandığımız baharatlar ve faydaları…

Acı kırmızı biber: Kökeni Güney Amerika olan acı ve tatlı taze kırmızı biberlerin kurutulup dövülmesiyle elde edilir. Sıcak servis edilen yöre yemeklerinde hem renk hem acılık vermek için kullanılır. Genel olarak iştah açıcı bir baharat olmasının yanında sindirim sistemine faydaları ve metabolizmayı hızlandırıcı özellikte oldukları bilinmektedir.

Karabiber: Kökeni Hindistan olmasına rağmen dünyanın en çok kullanılan baharatıdır. Baharlı ve acı bir tadı olan karabiber hemen hemen her türlü yemekte kullanılabilir. Toz olarak tüketilebildiği gibi taze olanı da yoğun bir koku ve lezzet sunar.

Kimyon: Anavatanı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu olan maydanozgillerden bir bitkidir. Genel olarak Ortadoğu, Çin, Hint ve Meksika mutfağında kullanılmakla birlikte Türk mutfağında da sıklıkla kullanılır. Köftelere, bazı et yemeklerine ve bazı kurubaklagillerin (nohut, kurufasulye gibi) bulunduğu yemeklere çok yakışır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve gaz giderici özelliği ile bilinir.

Nane: Taze ya da kurutularak kullanılabilen nane ferah kokusu ve tadı sayesinde çorbalardan salatalara kadar birçok yemekte kullanılabilir. Sindirimi rahatlatmak, kilo vermeye yardımcı olmak, mide bulantısını önlemek, yorgunluk ve baş ağrısından kurtulmak gibi birçok faydası vardır.

Kekik: Bir Akdeniz baharatı olan kekik Türk mutfağında ve dünya mutfaklarında önemli yer tutar. Hem taze hem kurutularak tüketilebilir. Kekik özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir.

Köri: Özellikle Uzak Doğu mutfağına özgü bir baharat olarak bilinen köri; kimyon, acı kırmızı biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, zencefil gibi 13 farklı baharatın harmanlanmasıyla oluşur. İçerdiği çeşitli baharatlar sayesinde eklem iltihaplarına iyi gelir. Özellikle alzheimer ve unutkanlık hastalıklarını önleyerek hafızayı güçlendirir.

Kişniş: Kökeni Akdeniz olan kişnişin bütün kısımları yemeklerde kullanılır. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı vücudu korur. İçindeki asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek verir.

Biberiye: Yine Akdeniz’e özgü bir baharat olan biberiye hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Sindirim sistemine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve güçlü bir iltihap önleyicidir.

*Baharatların yemeklere genellikle son dakikalarda katılması baharatın yanmaması, koku ve tadının değişmemesi için önemlidir. Yemeklere ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı baharat (5-6 gram) ortalama 15 ile 21 kalori sağlayacaktır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.