Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bebek Spası Nedir?

3 Dakika

Son yıllarda sık duymaya başladığımız bir sözcük “spa”. En basit anlatımı ile spa, su ile gelen ya da sudan gelen sağlık olarak tanımlanabilir Spa uygulamasında su ile birlikte çeşitli masaj teknikleri kullanılarak rahatlama amaçlanır.

Peki bebek spası nedir? O da spanın bebekler için uygulanan şeklidir. Yani bebeklere genellikle aromatik yağlarda kullanılarak yapılan masaj türü bebek spası olarak tanımlanabilir. Bebek spası ülkemizde yeni yeni gündeme gelse de özellikle Batılı ülkeler ve Amerika da yaygın uygulanan bir tekniktir.

Bebek Spası Hangi Bebeklere Uygulanır?

Bebek spası herhangi bir sağlık sorunu olmayan tüm bebekler için uygundur. Bebeğin göbek kordonunun düşmesini takiben bebek spasına başlanabilir. Bebek spası genellikle bebek 10 aylık olana kadar uygulanır.

Bebek Spası Ne Sıklıkla Uygulanır?

Bebeklerin haftada bir spaya gelmesi önerilir. Eğer bu sıklıkla gelinmesi mümkün değilse bile uygulamadan fayda görebilmek için en az 15 gün ara ile yaptırılması önerilir.

Bebek Spasının Uygulanması

Bebek spası genellikle hidroterapi ile birlikte uygulanır. Hidroterapi uygulamasında bebekler özel birer boyun simidi aracılığı ile ısısı ayarlanmış havuzlarda ya da jakuzilerde yüzdürülürler. Yüzme seansı genellikle 20 dakika kadar sürer. Jakuzilerin ısısı genellikle 35-37 derece arasına ayarlanır. Isı mevsim koşullarına uygun olarak birkaç derece değiştirilebilir.

Spada yüzmeyi takiben kurulanan ve normal vücut ısısına dönen bebeğe profesyonel tekniklerle yapılan masajla bebeklerin gelişimi üzerine masajın olumlu katkılarından faydalanmak amaçlanır. İşin profesyoneli tarafından masaj yapılırken ebeveynlerinde ortamda olmaları hatta bir süre sonra mümkünse masajı kendilerinin uygulamaları idealdir. Masaj sırasında aromatik yağlarda kullanılabilir.

Bebek Spasının Faydaları

Hidroterapi uygulaması ile başlayan seansta özel simidi ile birlikte havuzda yüzmesi sağlanan bebekler suyun içinde el ve ayaklarını hareket ettirerek yani suyun direncine karşı koyarak farkında olmadan motor fonksiyon ve kas geliştirme çalışmaları yapmış olurlar. Böylece daha kısa sürede daha kontrollü hareket etme şansını elde ederler. Çünkü kaslarını kullanma şansı bulurlar.

Hem kas hem de motor kontrolü gelişen bebekler zihinsel olarak da daha iyi gelişirler.

Aynı zamanda su tarafından göğüs kafesine uygulanan basınç sayesinde göğüs kasları gelişir ve akciğer kapasitesi artar. Bu da bebeğin solunum sıkıntısı yaşamasına engeller.

Suyun ısısının ayarlanmış olması nedeni ile bebekler suya girince psikolojik olarak da rahatlarlar.

Bu yüzme seansları çocukların su korkularını yenerek evdeki banyo saatlerinin daha rahat geçmesini sağlar.

Bebek spasında yapılan masaj yüzmeden sonra bebeğin daha da rahatlamasını ve gevşemesini sağlar. Stres hormonları azalır bu sayede bebek daha huzurlu olur.

Kasları gelişen ve masaj yapılan bebeklerin büyüme ağrıları da daha az olur. Bu nedenle büyüme ağrısı olan bebekler bebek spasından oldukça faydalanırlar.

Masaj sayesinde sindirim sisteminin çalışması daha düzenli bir hal alır. Bu nedenle gaz sancısı çeken bebekler bebek spasından oldukça fayda görürler.

Yüzme seansını takiben yapılan masaj bebeklerin özellikle uykuya dalmalarını kolaylaştırır.

Masajla kan dolaşımı artar en uç noktalara temiz kanın ulaşması sağlanır.

Masajda yapılan nazik dokunuşlar bebeklerin daha güvenli hissetmelerini sağlar. Özellikle bir süre sonra bebek spasında öğrenilen tekniklerin evde ebeveynlerce uygulanması bebek ile ebeveynin arasındaki güven duygusunu artırır. Bebekle aile bireyleri arasındaki ilişki kuvvetlenir.  Kendini güvende hisseden bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlü olur.

Stresten uzak, bağışıklık sistemi güçlü bebekler bebek spası ile daha sosyal ve özgüvenli bebekler olurlar.

Bebek spası bebeklerin ciltlerinin de daha sağlıklı olmasını sağlar.

Sonuç olarak bebek spası bebeklerin sağlıklı büyümesine katkı sağlayan bir uygulamadır.

Ama bebek spası sadece bebekler için uygulanmaz spa seansları anneler içinde uygulanabilir.

Anneler spa yaptırmasalar bile spa merkezlerinde ortak paydaları olan diğer anneler ve işin profesyonelleri ile tanışarak yaşanan benzer sorunlar üzerine sohbet etme şansı bularak sosyalleşme imkânı bulurlar.

Bebek Spası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son yıllarda ülkemizde de bebek spa merkezleri her geçen gün artıyor. Bu merkezleri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Spa uygulamasının yapıldığı merkezin temizliği oldukça önemli bir faktördür. Bebeğin havuzda yüzeceği düşünüldüğünde bu suyun temiz ve uygun ısıda olması gerekir. Havuzlarda kullanılan suyun her bebekten sonra boşaltılması, havuzun temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir.

Spa uygulamasında yapılacak masaj çok önemli olduğu için bu işlemi yapan kişinin gerekli eğitimi almış olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeğin havuza girdiği simitte bebeğin boynuna uygun olmalıdır. Simidin bebeğin boynunda yaklaşık 1 parmak kadar boşluk kalacak şekilde yerleştirilmesi gerekir.

Aynı şekilde simidin yapıldığı malzemenin de bebeğin cildine zarar vermeyecek malzemeden yapılmış olması gerekir.

Bebek Spası Kışın Kullanılır mı?

Bebekleri kış aylarında spaya götürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü bu merkezlerde havuzlarda bulunan suyun ısısı zaten ayarlı olup masaj yapılırken de ortamda çocuğun üşüme şansı yoktur.

Ayrıca yüzme ve masajla bağışıklık sistemi güçlenen çocukların enfeksiyon ajanları ile başa çıkma becerileri de gelişmiş olur.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.