Sadece Covid 19’un değil influenza ve soğuk algınlığının cirit attığı bu kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için narenciye tüketimini artırmamız lazım. Narenciyeler içinde hafif acı ve ekşi tadı ile öne çıkan greyfurtun faydalarına bir göz atalım.
Farklı tadı ile genellikle yenerek tüketilmesi pek tercih edilmeyen ve bu nedenle de portakal, mandalina gibi kış meyvelerine göre daha az tüketilen greyfurt, genellikle suyu sıkılarak tüketilir. Ama greyfurtun içeriği gözden kaçırılmamalı ve kış aylarında evlerden eksik edilmemelidir.
Aslında greyfurt tropik, melez bir meyvedir. Asya kökenli bir narenciye olan pomelo ve portakalın melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Günümüzde ekonomik değeri olan 20’ye yakın greyfurt çeşidi yetiştirilmektedir. Pembeye çalan iç rengi ile de greyfurt benzersiz bir meyvedir.
Orta boy greyfurt yaklaşık 40 kalori içerir. Yaklaşık 1-2 gram lif, 1 gram kadar da protein içeren greyfurt hiç yağ içermez. Vitamin, mineral ve su içeriği oldukça yüksektir. Meyvenin içeriğinin büyük kısmını su oluşturur. A, B, C ve E vitaminleri ile demir, fosfat, potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Greyfurtun içerdiği bir madde olan naringin meyveye acı tadını veren maddedir.
Greyfurtun Faydaları Nelerdir
- Kan Şekerini Dengeler
Greyfurt hem düşük kalorisi hem düşük glisemik indeksi hem de tokluk hissi veren pektin içeriği sayesinde kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle diyet yapanların ve şeker hastalarının tercih edebileceği meyveler arasında yer alır.
- Kalp Damar Sağlığını Destekler
Kan şekerini dengeleyebilme özelliği nedeni ile greyfurt kilo kontrolüne destek olabilir. Bu da çağımızın sorunu olan şişmanlıkla savaşta bizden yana olduğunu gösterir. Şişmanlığın getirdiği damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıkların da görülme sıklığının azalmasını sağlayabilir.
İçerdiği mineraller ve antioksidanlarla greyfurt kalp krizi riskini azaltırken kan basıncını ve kolesterolü de düşürebilen meyveler arasında yer alır.
- İnmeyi Önleyebilir
Tüm narenciler gibi greyfurtta bol miktarda flavonoid içerir. Bu madde sayesinde inme ile savaşta tüketimi önerilen meyveler arasındadır.
- Sindirim Sistemini Çalıştırır
İçerdiği yüksek lif ve su oranı ile sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan greyfurt sindirim sistemi rahatsızlıkları ile başa çıkmakta iyi bir destektir. Lif içeriği sayesinde kabızlığı önleyen greyfurt kalın bağırsak kanserine karşı da koruyucu rol oynayabilir. Greyfurtun kabuğu da oldukça iyi bir lif kaynağıdır.
- Antioksidan Açısından Zengindir
Orta boy bir greyfurtun tüketimi ile günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanabilir. C vitamini bağışıklık sistemi için çok önemli bir vitamin ve antioksidandır. Greyfurt aynı zamanda önemli bir karetonoid olan, meyveye rengini veren ve hücre koruyucu etkili likopen açısından da oldukça zengin bir meyvedir.
Bağışıklık sistemi için en önemli vitaminler olan A, C ve E vitaminlerinin hepsi greyfurtta bolca bulunur.
Greyfurtun kabuğu sadece lif açısından değil aynı zamanda vitaminler açısında da oldukça zengindir.
Antioksidan ve vitaminler açısından bu kadar önemli bir içeriğe sahip greyfurt hem enfeksiyonlarla hem de kanserle savaşta iyi bir destektir.
- Cilt Sağlığına Faydalıdır
Cildin en büyük dostu olan kolajenin üretimi için olmazsa olmazlardan biri olan C vitamininden oldukça zengin olan greyfurt bu içeriği ile cilt sağlığına çok faydalıdır. Yaraların iyileşmesini hızlandırırken cilt lekeleri ve kırışıklıklarla savaşta cilde destektir.
- Göz Sağlığını Destekler
Yüksek oranda A vitamini içeriği göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Kas İskelet Sağlığını Destekler
Kalsiyum içeriği kemik sağlığı için önemlidir.
Bu kadar çok faydası olan greyfurt birçok ilaçla iletişime girebilen bir narenciye olması nedeni ile ilaç kullananlar tarafından dikkatli kullanılması gereken meyveler arasında yer alır. Greyfurt ilaçların bağırsak emilimlerini artırabileceği için doz ayarlamasında sorun yaşanabilir. Özellikle kalp ilaçları, kolesterol ilaçlar ve bazı psikolojik ilaçlarla etkileşime girebileceğinden tüketimi için mutlaka hekime danışılmalıdır.
Kemoterapi alan hastalarında kemoterapi seansları sırasında greyfurt almamaları önerilir.
Greyfurt oldukça yüksek oranda potasyum içerdiği için böbrek fonksiyonları ile ilgili sorun yaşayanların tüketiminde dikkatli olmaları önerilir.
Greyfurt reflüsü olanlarında reflüyü artırabilme riski nedeni ile dikkatli kullanılması önerilen meyveler arasında yer alır.
Fırında greyfurt
Greyfurta sadece suyunu sıkarak değil farklı tariflerle de sofranızda yer verebilirsiniz. Fırında pişireceğiniz ve içerisini damak tadınıza göre çeşitlendirebileceğiniz sağlıklı bir tatlı da bu seçenekler arasında yer alır. Hazırlaması da oldukça kolay ve zevkli olan bu tarifle tatlıyı yaklaşık bir saat içinde yemeye hazır hale getirebilirsiniz.
Malzemeler
- 1 adet orta boy greyfurt
- 2 – 3 adet hurma
- Bir avuç ceviz
- 2 – 3 yemek kaşığı yulaf
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı
- Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp su ile püre haline getirin.
- Greyfurtunuzu ikiye bölün. Meyvenin kabuğa temas eden kısmını bir bıçak yardımı ile kabuktan hafifçe ayırın ki tatlıyı yerken ayırmak kolay olsun.
- Greyfurtların uç kısımlarından tepsiye düz biçimde yerleştirebilmek için kabuk kısımlarından birer dilim keserek yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
- Hurma püresi, yulaf, ceviz ve tarçını iyice karıştırın.
- Hazırladığınız iç harcı greyfurtların üzerine paylaştırıp 180 derecede önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
Yanında süzme yoğurt ile servis yapabilirisiniz.