Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Balın faydaları

1 Dakika

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi doğru tüketildiğinde sağlığınız için oldukça faydalıdır. Son yapılan kimyasal ve biyolojik araştırmalarda balın içinde tiamin, riboflavin, askorbik asit, niasin ve az miktarlarda biotin ve kalp krizi ve kanser riskini azaltan folik asit tespit edilmiştir. Balın içerisindeki mineraller ise %0,02 ile %1,0 civarındadır.

Araştırmalara göre bal, demir minerali ve çeşitli vitaminler açısından çok zengindir. Balın sürekli kullanılması, akyuvar içerisindeki bakteri ve virüslere karşı savunmayı destekler. Bal tüketiminin, grip virüslerine karşı koruyucu olduğu da gözlemlenmiştir. Bal, özellikle tarçınla birlikte tüketildiğinde kalsiyum, magnezyum, demir ve lif yönünden zenginleşir.

1 yemek kaşığı (20 gr) bal yaklaşık 64 kalori içermektedir. Kişilerin alması gereken enerji ve karbonhidrat miktarına bağlı olarak tüketim sıklığı kişiden kişiye değişmektedir. Zayıflama diyetlerinde bal tüketim miktarına; yüksek enerji kaynağı olmasından dolayı özellikle dikkat edilmelidir.

Üretilen bölge, kalıntılar ve eklentiler (şeker, kullanılan kimyasallar vb.) de balın kalitesine doğrudan etki eder. Besin değeri ve sağlığa katkısı üretim aşamasına göre değişkendir. Doğal yollar dışında üretilen balların faydadan çok zararı olabilir. Bu yüzden, organik sertifikalı ürünler tercih edilmelidir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bal

Bal, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve astımda inflamasyonun oluşumu ve gerilemesinin incelenmesinde sıklıkla kullanılır. Astımlı hastalar ve bal ile ilgili yapılan diğer araştırmalarda; bal tüketiminin güvenilir bir yöntem olduğu kabul görmüştür.

Balın sakinleştirici özelliği

Yapılan çalışmalara göre; yatmadan birkaç saat önce uygun miktarda tüketilen ılık bal; sakin, düzenli ve kesiksiz bir uyku çekmeye yardımcı olur. Ilık bir bardak suyun içerisine ekleyeceğiniz bal, sizi sakinleştirir, daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Balın içeriğinde yüksek oranda bulunan flavonoidler vücudu strese ve dış etkenlere karşı da korur.

Bebekler bal kullanabilir mi?

Bal 1 yaşın altındaki bebekler için önerilmez; bunun sebebi balın alerjen riski olan bir besin olmasıdır. Bebeklerin biberonunun içerisine veya emziğine tatlandırmak için bal kullanmak, bebek beslenmesi adına doğru olmaz.

Balın faydaları

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları ve astıma karşı,
  • Doğal şekerler içermesi sebebiyle iyi bir enerji kaynağı olarak,
  • Strese karşı,
  • Kansızlığın önlenmesinde,
  • Kas yorgunluklarının giderilmesinde,
  • Öksürüğe karşı,
  • Yaraların iyileşmesinde,
  • Uyku sorunlarına karşı,
  • Sindirim sistemi sağlığında,
  • Göz sağlığında,
  • Serbest radikallerin nötralize edilmesinde,
  • Kötü kolesterolün düşürülmesinde,
  • Cilt ve saç sağlığında etkili olabileceği belirtilmiştir.

 

*Bal doğal şekerler açısından zengin bir besindir. Aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Alerjisi olanlar ve şeker hastaları tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. ‘’Clostridium’’ adlı bakteri içermesi nedeniyle 2 yaş altı bebeklerde gıda zehirlenmesine yol açabileceği bilinir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.