Bol C vitamini, bol antioksidan içerikleri ile soğuk kış günlerinde dostumuzdur sebze ve meyveler. Şubat ayı kış aylarının sonuncusudur. Artık önümüzün bahar olduğunu bilsek te hava hala oldukça soğuktur. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz sağlam tutulmalıdır. Her zamanki önerileri bir kere daha tekrarlayalım. Günde en az 2 litre su için. Düzenli uyuyun. Düzenli egzersiz yapın en azından günde 10.000 adım atın. Mevsiminde taze sebze meyve tüketin. Şimdi bu ayda tüketebileceğimiz meyve ve sebzelere bir göz atalım.
Şubat Ayı Sebzeleri
Kereviz: Maydanozgiller ailesinden bir sebze olan kereviz tüm kış sebzeleri gibi oldukça yüksek oranda C vitamini içerir. Demir, potasyum, magnezyum, fosfor gibi birçok mineral açısından da oldukça zengin olan kereviz içeriğindeki flavonoidler sayesinde iltihaplı hücreler ve kanserle savaşta önemli bir sebzedir. Aynı zamanda lif içeriği ile sindirim sistemine dost bir sebzedir kereviz.
Lahana: Aslında dünyada birçok ülkede salata yapmak için çiğ olarak kullanılsa da , bizde olduğu gibi pişmiş olarak da tüketilebilir. İçeriğinde yüksek miktarda su bulunan lahana, aynı zamanda mineral ve vitaminlerden de oldukça zengindir.100 gramında 23 kalori olan lahana her diyet menüsünde ilk seçenekler arasında yer alır. Kilo verme amacı dışında içeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemine, potasyum gibi minerallerle kalp damar sitemine ve yüksek oranda C vitamini içeriği ile de bağışıklık sitemine dosttur.
Brüksel Lahanası: Genelde et yemekleri ya da balıkların yanında garnitür olarak görmeye alıştığımız Brüksel Lahanası oldukça lezzetli ve faydalı bir kış sebzesidir. Potasyum, demir gibi mineraller ile A, C ve K vitaminlerinden oldukça zengindir. İçeriğinde omega 3 de bulundurur. 100 gramında sadece 42 kalori içerir. Kolesterol içermemesi de bir diğer tercih sebebidir.
Pırasa: Birçok bölgede soğan yerine de kullanılabilen bu kış sebzesi C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine de sahiptir. Özellikle A ve K vitaminleri ve antioksidan içeriği ile ön plana çıkan pırasa çok farklı şekillerde tüketilebilir.
Karnabahar: Mineral ve vitaminlerden zengin bir kış sebzesidir. Bolca C vitamini, folik asit, lif ve potasyum gibi mineraller içerir. Bu nedenle de diyet yapanlarda bu sebzeyi severek tüketirler. Kalorisinin düşük olduğu da göz önüne alındığında tercih sebebi daha iyi anlaşılabilir. 150 gram karnabaharın yaklaşık kalorisi 40 kalori civarındadır.
Ispanak: Zengin vitamin içeriği olan yeşil yaprakları ile yakından tanıdığımız bir sebzedir. Salata yapımında ya da yemeklerde çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve A, B, C ve K vitaminlerinden zengindir. Bu içeriği ile kas ve kemik sağlığı açısından vücuda dosttur.
Havuç: Bulunmaz bir A vitamini kaynağı arıyorsanız havuç bunun için idealdir. Özellikle salatalarda sık sık tüketilir. İçeriğindeki beta karoten, lif ve mineral içeriği de havucu kış aylarında sağlığımıza dost düzenli tüketilmesi gereken sebzeler arasına sokar.
Bunların yanında pancar, pazı, şalgam, brokoli de şubat ayında tüketilebilecek sebzeler arasında yer alırlar.
Şubat Ayı Meyveleri
Bal kabağı: Oldukça iyi bir A vitamini kaynağı olan bal kabağı aynı zamanda C vitamini ve minerallerden zengindir. Yüksek lif oranı da unutulmamalıdır. Tatlı olarak tüketilebildiği gibi çorba yapımında da kullanılır.
Kestane : Kestane deyince akla Kestane Şekeri ile Bursa gelse de bu kış sebzesi ülkemiz de en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Omega 3, Omega 6 içeriği ile zihin sağlığına dost olan kestane aynı zamanda fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi minerallerden ve vitaminlerden oldukça zengindir. Özellikle yüksek potasyum içeriği ile bu mineralin eksikliği çekenler için önerilse de kalorisinin yüksek olduğu, bu nedenle kilo kontrolünde sorun yaratabileceği de dikkate alınmalıdır. Kestane ayrıca uzun süre tokluk hissi de vermektedir. Tek başına haşlayarak, fırında pişirerek kullanılabildiği gibi ana yemeklerde, pilav, tatlı ve pastaların yapımında da kullanılır. Haşlanarak pişirilmesi daha sağlıklı bir tüketim şeklidir.
Kumkuat (Kamkat): Turuncu meyveler kış aylarının vazgeçilmezleridir. Kamkat meyvesi de bu ailenin en küçük üyelerindendir. Şekil olarak limona, tat olarak ise portakala benzeyen meyvenin diğerlerinden farkı kabuğunun soyulmadan yenmesidir. Kamkat içeriğindeki protein miktarı ile günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılayabilen bir meyvedir. Üstelik evde saksıda yetiştirmeye uygun bir meyvedir. Tüm turunçgiller gibi antioksidan ve C vitamini içeriği ile ön plana çıkar. Taze tüketilebildiği gibi reçel ya da marmelatı yapılarak ta tüketilebilir.
Ayva: 100 gramında sadece 40 kalori içeren bir meyveden bahsediyoruz aslında ayva yerken. Üstelik bu meyve kabuğu ve yaprağı ile bir bütün olarak doğanın bize hediyesi. Düşük glisemik indeksi, yüksek C vitamini ve fitokimyasalları ve çinko, demir ve bakır gibi oldukça önemli minerallerden zengin oluşu ayvanın özellikleri arasında sayılabilir.
Muz: Sağlıklı bir atıştırmalık mı arıyorsunuz işte size muz. Oldukça iyi bir alternatiftir. Yüksek lif, mineral, özellikle potasyum ve vitamin içeriği ile oldukça doğru bir meyvedir kış ayları için.
Diğer turunçgiller, elma, portakal da yine şubat ayı meyveleri arasında sayılabilir.