Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

4 Dakika

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir. Özellikle pandemi döneminde, Covid-19 salgını hala devam ederken güçlü bir bağışıklık sistemi çok önemlidir, bağışıklık sistemi kuvvetli olan bireyler hastalıkları daha kolay atlatabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin birçok farklı yolu mevcuttur ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinler vardır. Bağışık sistemini güçlendiren besinler tüketildiğinde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunmasına katkı sağlayabilir.

Sarımsak

Bağışıklık güçlendirici yiyeceklerin başında sarımsak gelmektedir. Sarımsağın içerisinde bulunan “allicin” çok güçlü bir antioksidandır. Sarımsak sahip olduğu antioksidan sayesinde bağışıklık güçlendirici olarak kullanılmaktadır. Sarımsak, bağışıklığı güçlendirmek, insan sağlığını korumak ve hastalıkların oluşumunu engellemek için çok uzun zamandır kullanılmaktadır.

Ispanak

Antioksidan, C ve E vitamini açısından oldukça zengin olan ıspanak, bağışık güçlendirici yiyecekler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Ispanak enfeksiyonla mücadele eden hatta enfeksiyonu önleyen, vücudu toksinlerden arındıran ve kanserle mücadele eden, antikanserojenik maddeler de içermektedir. Ispanağın cilt, prostat ve mide kanserine karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu sebeple ıspanak tüketimini artırmak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda ıspanak yüksek oranda kalsiyum, demir ve magnezyum içermektedir, bu vitaminler de kemik güçlenmesi için oldukça faydalı minerallerdir. Ispanaktan mümkün olan en fazla faydayı almak için az pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.

Probiyotik Gıdalar

Probiyotikler faydalı bakteriler olarak bilinmektedir. Vücutta bulunan sistemlerin, organların özellikle bağırsakların daha iyi çalışmasında ve mide sağlığının korunmasında etkin rol oynar. Aynı zamanda probiyotik gıdalar, vücuda alınan besinlerin zararlı etkilerini en aza indirmede ve toksinlerin atılmasında önem taşırlar. Yoğurt, kefir, ayran, şalgam, turşu ve turşu suyu, tarhana probiyotik açısından oldukça zengin besinlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelen probiyotik içeren gıdalar düzenli olarak tüketilmelidir.

C vitamini bakımından zengin Meyveler

C vitamini bakımından zengin meyveler bağışıklığın olmazsa olmazıdır. C vitamini asit içeriği yüksek meyvelerde bolca bulunmaktadır. C vitamini özellikle solunum yolu hastalıkları ile mücadelede etkilidir. Mandalina, kivi, limon, portakal ve greyfurt gibi meyvelerde C vitamini oldukça fazla bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketiminin artırılması bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Bitter Çikolata

Bağışıklık güçlendirici yiyeceklerden biri de bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın içinde bolca bulunan teobromin bir antioksidan çeşididir. Teobromin, serbest radikaller ile savaşarak vücudu zararlı atıklardan koruyabilir, çeşitli hastalıklar oluşmadan engelleyebilir. Bitter çikolatanın faydaları yanında zararlarını da unutmamak gerekir. İçerdiği yüksek kalori ve doymuş yağ sebebiyle günlük 1-2 parçadan fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Nar

Nar da antioksidan bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Nar hem metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilir hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklarla savaşabilir. C vitamini de narda bolca bulunmaktadır. Fakat nar da bulunan fruktoz miktarı çok yüksektir. Bu sebeple bütün bir narı bir günde bir kişinin tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Narın, salatalara veya tatlılara daha az miktarda konularak tüketilmesi daha yararlı olabilir.

Kuru Yemişler

Özellikle yağ bakımından zengin kuru yemişler bağışık sistemini güçlendiren yiyeceklerin başında gelmektedir. E vitamini, lif, omega 3, magnezyum ve çinko bakımından zengin olan bu besinler soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Fındık, badem, ay çekirdeği ve cevizde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller ile güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunmasına yardımcı olur. Kuru yemişleri çiğ, kavrulmamış olarak tüketmek daha faydalı olabilir. Kuru yemişleri günlük bir avuç tüketmek yeterlidir, fazla kuru yemiş tüketmek kilo artışına sebep olabilir. Bu sebeple tüketilen miktara özen gösterilmelidir.

Tatlı Patates

Tatlı patates ülkemizde çok fazla yetişmektedir buna rağmen ülkemizde tatlı patates tüketimi oldukça düşüktür. Tatlı patatesin hem kalorisi düşüktür hem de günlük A ve C vitaminin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Beta karoten cilt sağlığını korumada önemli rol oynar ve tatlı patateste oldukça fazla bulunur. Tatlı patatesleri seçerken daha turuncu olanlar tercih edilmelidir çünkü daha turuncu olan patatesler daha çok beta karoten içerir.

Yaban Mersini

Yaban mersini de bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerden biridir. Yaban mersini de antioksidan bakımından oldukça zengindir, bol miktarda “antosiyanin” içerir. Antosiyanin özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan bir “flavonoid” çeşididir. Taze yaban mersinini her mevsim bulmak çok kolay olmayabilir fakat kurutulmuş yaban mersini her mevsim marketlerde veya aktarlarda bulunabilir. Yaban mersini salatalara, veya tatlılara eklenerek tüketilebileceği gibi atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

Brokoli

Brokoli de tıpkı ıspanak gibi bolca vitamin, mineral, antioksidan ve lif içermektedir. Brokolinin içerdiği bu faydalı maddelerden en yüksek verimi almak için brokoli de az pişirilmelidir. Brokoli tüketimini artırmak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilir.

Zerdeçal

Zerdeçal birçok yemeğe katılan sarı renkli bir baharattır. Yapılan araştırmalara göre zerdeçal, güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Zerdeçalın cilde de çok yararlı olduğu, birçok cilt bakım ürününde ve yüz maskelerinde kullanıldığı bilinmektedir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için zerdeçal kullanımını artırılabilir.

Balık

Balık omega 3, vitamin ve protein yönünden oldukça zengin bir besindir. Özellikle kış aylarında balık tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve gripten korunmada rol oynayabilir. Uzmanlar haftada 2 veya 3 gün balık tüketilmesini önermektedir. Farklı pişirme türlerine uygun olan balığı ızgara, buğulama veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Beta glukan
Beta glukan, ekmek mayasından elde edilen, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle tanınan doğal bir maddedir. Bağışıklık cevabını artırarak vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirir ve patojenleri yok etmesine destek olur.

Beta glukan doğada bulunur mu? Evet doğada bulunur. Birçok lif (yulaf, çavdar vb.) ve mantar yapısında olmasına karşın saf olmadığı için aynı etkiyi vermez. Saflaştırıldığı durumda klinik olarak bir cevap beklenebilir.

Birçok beta glukan tipi olduğu gibi bağışıklık sistemi için tercih edilen beta glukan 1.3/1.6 bağ yapısına sahip beta glukandır. Vücudun işleyebilmesi için mikronize ve saf olması oldukça önemlidir. Beta glukan doğal bir takviyedir ve bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple Fda (Abd Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından Genel olarak emniyetli olduğu kabul edilen (GRAS Kategorisi) statütedir. Bu tanım kısaca: Destek olarak emniyetli olduğu gibi yan etki ve toksik etkilerinin bulunmadığını tanımlar. Beta glukanı, doktor ve eczacınıza danışarak eczanelerden termin edebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.