Hepimiz yaz mevsimi yaklaştıkça hızlı bir şekilde kalori yakmanın yollarını ararız. Özellikle kadınlar, plajlarda daha güzel görünmek ve beğendikleri cıvıl cıvıl yazlık giysilerin içerisinde daha fit görünmek ister. Bu dönemde çeşitli diyetlere girilir, yenilen yemeklerin kalori hesaplamaları yapılır, akşam yürüyüşlerine karar verilir. Peki bir saat boyunca yüzmenin, tüm bu söylediklerimize büyük bir katkısı olduğunu biliyor muydunuz?
Bir Saatlik Yüzme Koşuyla Eşdeğer
Yüzme, tüm vücudu aynı anda çalıştırarak kalori yakımında büyük bir rol üstlenir. Üstelik bu görevi, vücudu zorlamadan yerine getirir. Kalp atışlarının stabil düzeyde kalması nefes nefese kalmadan keyifli bir spor deneyimi yaşatır. Bununla beraber hem kas sistemini güçlendirir hem de dayanıklılık sağlar. Ayrıca yüzme, formda kalmak için de tercih edilen sporların başında gelir.
Bir saat yüzme kaç kalori yaktırır?
Bir saat boyunca serbest stil yüzme ile yakılan kalori miktarları hakkında örnek verelim:
59 kiloluk bir kişi; hızlı yüzerse 590, yavaş yüzerse 413 kalori,
70 kiloluk bir kişi; hızlı yüzerse 740, yavaş yüzerse 493 kalori,
81,5 kiloluk bir kişi; hızlı yüzerse 817, yavaş yüzerse 572 kalori,
93 kiloluk bir kişi ise; hızlı yüzerse 931, yavaş yüzerse 651 kalori harcar.
Kötü Kolesterolü Yok Eder
Yüzerken önemli ölçüde enerji tüketilmesi yağ yakımını güçlendirir. Böylelikle fazla kalori yakmanın yanı sıra kötü kolesterol de ortadan kalkar. Kötü kolesterolün ortadan kalkması daha sağlıklı ve dinç yaşamı da beraberinde getirir.
Diğer Sporlara da Destek Olur
Oksijeni daha verimli bir şekilde kullanmaya yardımcı olan yüzme, diğer sporların da daha rahat bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Kontrollü solunum tekniği, nefesin kesilmeden daha hızlı koşu yapılabilmesi anlamına gelir. Ayrıca yüzme sayesinde çalışan kalça ve omuz kasları, koşunun daha verimli geçmesine katkı sağlar.
Gençleşmeye Yardımcı Olur
Yüzme, kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra kemiklerde ve eklemlerde etkin bir rol üstlenerek yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir. Su içerisinde, çeşitli yüzme (kurbağalama, sırt üstü, kelebek, serbest) stilleriyle hareket eden tüm kas sistemi, kalbin ve ciğerlerin güçlenmesine yardımcı olur. Böylece insan vücudu, genç ve dinç gözükmesinin yanı sıra ölüm riskinden de uzak kalır.
Vücut Esnekliğini Artırır
Yüzme stilleri sayesinde gerçekleştirilen kulaç atma gibi hareketler, bedensel esnekliği artırır. Uzuvların kıvrımlarını güçlendiren yüzme, aynı zamanda daha geniş açılara uzanılmasına da yardımcı olur. Yüzme, bütün kasların harekete geçmesine yardımcı olduğundan ihmal edilen kasları bile harekete geçirir. Ayrıca yüzerken kol ve bacakların dengeli bir uyum içerisinde çalışması dengeleyici kasların geliştirilmesini de sağlar.
Çeşitli Hastalıkların İyileşmesinde Yardımcı Olur
Yüzme, eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olurken yaralanmaların iyileşmesine de katkı sağlar. Fizik tedavi alanında yüzme çok başarılı faydalar sunar. Aynı zamanda astım ve MS hastaları için de yüzme oldukça faydalıdır. Kapalı havuzların nemli ortamları, astım hastalarına nefes egzersizleri yapması açısından oldukça iyi bir aktivite alanı yaratır. Ayrıca MS hastalarına da iyi gelen yüzme egzersizleri, uzuvları güçlendirerek direnç sağlanmasına yardımcı olur.
Uykusuzluk Problemine Son Verir
Yüzme, fiziksel yorgunluk yaşatarak kalori yakımına yardımcı olduğu için uykusuzluk problemine son verir. Harcanan enerji sonrası hem güçlenmeye hem de huzurlu bir uykuya yüzme sayesinde kavuşulabilir.
Yüzme, Hamileliğin Huzurlu Geçmesini Sağlar
Hamilelik döneminde yüzme, mide bulantısı şikayetlerinin önüne geçebilir. Ayrıca sırt ve bel ağrılarının önlenmesine yardımcı olur. Yüzme, hamilelerin çok fazla kilo almasına da engel olarak psikolojik anlamda rahatlık sağlar. Hamilelikte havuzlarda enfeksiyon kapma riskine karşın özellikle denizde yüzme tercih edilmelidir.
Çocukların Gelişimini Olumlu Yönde Etkiler
Yüzme, çocukların kas ve iskelet sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Çocuklar için eğlenceli bir spor olan yüzme, metabolizmalarını da hızlı bir şekilde çalıştırarak sindirim sorunlarını ortadan kaldırır. Aynı zamanda iştahsız çocukların yeme biçimlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Düzenli olarak yüzen çocuklarda sonraki yaşlarda sakatlanma riski de ortadan kalkar. Çocukları kalp hastalıklarından da koruyan yüzme sporu, vücut şeklinin de güzel bir şekilde gelişmesine katkı sağlar.
Düzenli Olarak Yüzmek, Hayat Kalitesini Artırır
Bilindiği üzere yüzmenin, saymakla bitmeyen sayısız faydası vardır. Çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubunu kapsayan yüzme sporu, bedensel sağlığımızı korumakta etkin bir rol üstlenir. Üstelik bu sporu gerçekleştirmek, yüksek maddi güce sahip olmayı da gerektirmez. Ayrıca su altında yapılan egzersizler için ekstra ekipman kullanımına da gerek yoktur. Özellikle yazın sımsıcak güneşin altında serinlemek için girdiğimiz denizler, spor açısından da büyük bir olanak sağlar.
Unutmayın ki düzenli olarak yapılan yüzme sporu, kalp ve akciğer kapasitesini artırmakla beraber kilo kontrolünü sağlayarak kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Suyun verdiği huzur ise insanların psikolojik olarak rahatlamasına katkı sağlar. Tüm bunlar, bireyin yaşam kalitesini artırarak kişiye daha özgüvenli bir yaşam sunar.