Uçuk, dudak ve ağız çevresinde meydana gelen, ağrılı lezyonlarla seyreden bir durumdur. Bu duruma HSV (Herpes Simplex Virus) isimli bir virüs sebep olur. Uçuğun tedavisi ilaçlarla veya doğal yollarla yapılabilir.
Uçuktan kurtulmak için bazı bitkisel yağ uygulamalarına başvurabilirsiniz. Bitkisel yağlar, hem doğal olmaları hem de evde kolaylıkla uygulanabilmelerinden dolayı size büyük kolaylıklar sağlayacak.
Uçuk tedavisinde hangi bitkisel yağlardan yararlanılabilir?
• Keklik otu yağı
Evinizde uçuktan kurtulmak için uygulayabileceğiniz bitkisel yağlardan biri keklik otu yağı. 1996’da yapılan bir çalışma, keklik otu yağının HSV (uçuğa sebep olan virüs) üzerinde baskılayıcı etkilere sahip olduğunu kanıtlamış.
Yakın zamanda yapılan pek çok çalışmalarda da keklik otu yağının benzer antiviral özellikler barındırdığı sonuçlarına varılmış. Keklik otu yağı, bu özelliğini karvakrol isimli bir maddeden alıyor. Karvakrolün aynı zamanda birçok aromatik bitkide bulunduğu da biliniyor. Küçük bir pamuk parçasına süreceğiniz seyreltilmiş keklik otu yağını, uçuk bölgesine ve çevresine uygulayarak uçuktan kısa sürede etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
• Zencefil yağı
2014’te yapılan bir klinik çalışma, zencefil yağının içeriğindeki bileşenlerin uçuk semptomlarını azalttığı sonucunu ortaya koymuş. Zencefil yağı cildinizi ısıtır ve uçuk sebebiyle oluşan tahribatları onarır. Seyreltilmiş zencefil yağını uçuk bölgesine uygulamak, semptomların ortadan kaldırılmasında size epey yardımcı olabilir. Zencefil yağını seyreltmek için çeşitli bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz.
• Kekik yağı
Kekik yağı, uçuğa karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de büyük role sahiptir. Kekik yağının HSV’ye karşı olan etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış. Kekik yağı sayesinde uçuk semptomlarından kurtulabilirsiniz, ancak uçuğu tetikleyici bir etkene maruz kaldığınızda tekrar uçukla karşılaşabilirsiniz. Bu etkenler yüksek stres düzeyleri, yüksek ateş, bağışıklık sisteminin zayıflaması veya güneş çarpması olabilir.
• Sandal ağacı yağı
Sandal ağacı yağı, oldukça farklı ve keskin bir kokuya sahiptir. Kokusu nedeniyle ilk başta çekinebileceğiniz bir bitkisel yağ çeşididir, ancak uçuğa karşı inanılmaz etkilidir.
Uçuk çıkmaya başladığı andan itibaren sandal ağacı yağını bölgeye sürebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, keskin kokusu burnunuzu ve solunum yollarınızı tahriş edebilir. Bu sebeple sandal ağacı yağını, uygulamadan önce diğer bitkisel yağlarla karıştırarak seyreltin.
• Okaliptüs yağı
Laboratuvar şartlarında yapılan özel hücresel deneyler sonucunda; okaliptüs yağının, uçuğun şiddeti ve vücutta kalma uzunluğunu etkileyebileceği keşfedildi. Bu özelliği sayesinde okaliptüs yağı, uçuğa karşı oldukça etkili bir korunma sağlıyor.
Okaliptüs yağını da kullanımdan önce seyrelttiğinizden emin olun. Uzmanlar, okaliptüs yağının günlük kullanımı için ideal uygulama sayısını dört olarak öneriyor.
• Papatya yağı
Papatya yağı, uçuk virüsüne karşı oldukça etkili bir potansiyel savaşçıdır. Yüksek etki düzeyi sayesinde papatya yağı, ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda doğal takviye olarak uygulanabilir. Ayrıca cilt dokusuna karşı sayısız faydası bulunur.
Papatya yağını, uçuğun çıkmaya başladığını hissettiğiniz andan itibaren seyrelterek bölgesel olarak uygulayabilirsiniz.
• Anason yağı
Anason bitkisinden elde edilen yağın uçuk üzerinde etkili olduğu, eskiden beri bilinen ve yapılan çalışmalarla da kanıtlanmış olan bir durumdur.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, uçuk virüsünün vücutta ilerleyişinin anason yağı sayesinde durdurulabileceği sonucunu keşfetmiş durumda. Ayrıca laboratuvar şartlarında yapılan bir klinik çalışmaya göre de uçucu
yağların pek çoğunun içerisinde bulunan bir madde sayesinde uçuktan kurtulabilirsiniz.
• Limon otu yağı
Limon otu yağının, hücrelere uçuk virüsünün etkisini %96 oranla engellediği, 2014’te yapılmış bir klinik çalışmayla doğrulanmış durumda. Yapılan yeni çalışmalarla da, limon otu yağının Herpes Simplex Virüs üzerindeki etki mekanizması açıklanıyor.
Limon otu yağı, cilde derinlemesine nüfuz eder. Böylece uçuk tedavisi büyük bir kolaylıkla sağlanılmış olur. Seyrelttiğiniz limon otu yağını evinizde, günde dört defaya kadar uçuk bölgenize uygulayabilirsiniz.
• Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı, uçuk tedavisinde işe yarayabilecek pek çok özelliğe sahiptir. Antiviral, antiseptik ve aintiinflamatuvar özelliklere sahip olan çay ağacı yağı, fazla kullanıldığı takdirde cilt dokusunda tahribatlar meydana getirebilir.
2009 yılında çay ağacı yağının konu edildiği bir çalışmada, çay ağacı yağının HSV karşısında yüksek antiviral bir etkiye sahip olduğu görülmüş. Ancak bu çalışma laboratuvar şartlarında olduğu için, çay ağacı yağının insandaki uçuk lezyonu üzerindeki etkilerini açıklamakta yetersiz kalmış. Çay ağacı yağı fazla kullanıldığı takdirde cildinizi tahriş edebileceğinden, kullanımdan önce mutlaka seyreltin. Günde en fazla iki defa, küçük bir pamuğa sürdüğünüz çay ağacı yağını uçuğunuza uygulayarak oldukça etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
• Nane yağı
Nane yağı, antiseptik özellikler barındıran bitkisel yağlardan biridir. Nane yağı da çay ağacı yağı için yapılan çalışmalara konu edilmiş ve benzer sonuçlar elde edilmiştir. 2003’te yapılan eski bir çalışmaya göre nane yağı, uçuğun ilaçlara karşı dahi dirençli olduğu durumlarda uçuk semptomlarının yatıştırılması konusunda oldukça etkili olabiliyor. Nane yağının etkilerini görmek için, semptomların ortaya çıkmasından hemen sonra seyrelterek uygulayın.
Uçuğu iyileştirmek için bitkisel yağların kullanımı riskli midir?
Uçuğu iyileştirmek için bitkisel yağları kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcut.
Bitkisel yağlar, seyreltilmeden kullanıldıklarında uçuk bölgesini tahriş edebilir ve iltihabı yayarak işleri sizin için daha da zora sokabilir. Bu sebeple bu bitkisel yağları, kullanmadan önce jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla karıştırarak seyreltin. Bu sayede bitkisel yağların faydalarından yüksek oranda yararlanabilirsiniz.