Karanfil; her mevsim yeşil kalabilen sert yaprakları ve demet halinde pembe çiçekleri bulunan ağacın kurutulmuş tomurcuklarıdır. Binlerce yıldır şifa amacıyla kullanılan karanfilin kurutulmuş tomurcukları, sap ve yaprakları ilaç olarak kullanılır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı tıbbi özellikleriyle bilinir. Ağız kokusu gidermenin haricinde de ağız sağlığı için birçok faydası bulunan karanfil; A, K, E, B6 vitaminleri ile kalsiyum, manganez, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından zengindir.
Omega-3 ve Omega-6 içeren nadir bitkilerden biridir. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Karanfilin antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir.
– Yalnızca bir çay kaşığı kadar karanfilin içeriğinde gerekli ölçüde manganez, C ve K vitaminleri bulunur. Beyin işlevini artıran manganezin yanı sıra K ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol oynar. Vücut direncini düştüğü soğuk havalarda karanfil tüketmek, birçok mevsimsel rahatsızlığa karşı koruma sağlar.
– Karanfilin en çok bilinen faydalarından biri diş ağrılarına iyi gelmesidir. Karanfilin içeriğinde anestezik ve antibakteriyel etki ve özelliklere sahip maddeler bulunur. Bu içerik sayesinde de diş ağrısı gibi çok şiddetli ağrılarda dahi etkili olabilir. Dişiniz ağrıdığında ağzınıza birkaç karanfil koyarak dişlerinizle ezmek, ağrının kısa sürede hafiflemesini yardımcı olacaktır.
– Sindirim sisteminin desteklenmesinde de etkili olduğu bilinen karanfil, sindirim enzimlerinin daha çok salgılanmasını sağlar ve sindirim sürecini iyileştirir. Şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlara iyi geldiği gibi mide bulantısını da azaltır. Aynı zamanda ülser ve gastrit oluşumunu engelleyici rol üstlendiği de bilinir. Ağır bir yemekten sonra sindirim sistemini düzenlemek adına bir iki adet karanfil toz haline getirilerek, bal ile beraber tüketilebilir.
– Karanfil soğuk algınlığına karşı da kullanılabilir. Özellikle yağ formundaki karanfil, birçok solunum yolu rahatsızlığında ek tedavi olarak kullanılır. Bronşit, astım, öksürük gibi solunum rahatsızlıklarında, karanfil yağı solunum yolunu rahatlatır. Aynı zamanda karanfil çiğnemek de boğaz ağrısını hafifletici etki gösterir ve öksürük tedavisine yardımcı olur.
– Cilt ve saç sağlığında da etkili olan karanfil yağının özellikle cilt lekelerini ve çatlak izlerini gidermede işe yaradığı bilinir. Ayrıca karanfil yağı sinüzite bağlı baş ağrısına da iyi gelir.
*Her besin grubunda olduğu gibi karanfilde de fazla tüketime dikkat edilmelidir. Aşırı karanfil tüketimi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu sebeple özellikle mide ülseri, reflü, gastrit gibi rahatsızlıkları olan kişilerin doktoruna danışmadan tüketmemesi gerekir.
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?
Çay olarak da tüketilebilen karanfil bu şekilde de oldukça faydalıdır. Öncelikle bir su bardağı su kaynatılır. Diğer yandan, 10 tane adet karanfil, çok toz haline getirilmeden öğütülür ve kaynamış suya eklenir. 4-5 dakika demlenmesi beklenir ve süzüldükten sonra içilir. Günde 1 bardaktan çok içilmemelidir.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 274 kcal % 13.7
Karbonhidrat 65.5 g % 21.8
Lif 33.9 g % 135.6
Protein 6.0 g % 11.9
Yağ 13.0 g % 20.0
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 160.0 IU % 3.2
C Vitamini 0.2 mg % 0.3
Potasyum 1020.0 mg % 29.1
Kalsiyum 632.0 mg % 63.2
Demir 11.8 mg % 65.7