Gastrit kelime anlamı olarak midede oluşan inflamatuarı (iltihabi-yangısal) ifade etmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyona, strese veya tahrişe bağlı olarak gelişebilmektedir. Aşırı strese bağlı yüksek asit salınımıyla baharatlı, acı yiyecekler, alkol veya sigara gastrite neden olabilir.
Oldukça sancılı olabilecek bir rahatsızlık olan gastritin belirtileri beslenme ile birlikte bir noktaya kadar önlenebilir. Beslenme düzeni içindeki besinler, pişirme yöntemleri, eklenen baharatlar gastrit için önemlidir. Gastritten muzdaripseniz, beslenme düzeninizde dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyle;
- Yeşil yapraklı sebzeler; gastrit sorunu yaşan kişiler buharda pişmiş, ızgara edilmiş veya çok az yağda pişirilmiş sebzeleri tercih edebilirler.
- Antioksidan vitaminler gastrit tedavisinde oldukça önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler antioksidan vitaminler (A, C, E) açısından zengindirler.
- Mide duvarını tahriş edebilecek aşırı sıcak ve soğuk besinlerden kaçınılmalıdır.
- Protein beslenmenin vazgeçilmez unsurudur. Hücre onarıcı ve enerji verici özelliği ile mutlaka tüketilmelidir. Ancak seçilecek protein kaynakları mide mukozasını ve sindirimi zorlayacak yağlı kaynaklardan seçilmemelidir. Az yağlı etler, tavuk, balık, az yağlı süt ve ürünleri tercih edilebilir.
- Yemekler az az, sık sık yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir.
- Yüksek miktarda alkol ve kafein içeren içeceklerden mide yüzeyinde tahrişe sebep olabileceği için uzak durulmalıdır.
- Kırmızı biber, acı biber, karabiber gibi baharatlar gastrit ağrısını artırabilmektedir. Bunun yanı sıra sitrik asit içeren domates, portakal ve mandalina gibi yiyecekler hastalığın belirtilerini şiddetlendirebilmektedir.
- Aşırı yağ tüketimi; özellikle trans yağ içeren gıdalar, yüksek yağda kızartılmış gıdalar için mide aşırı derecede asit üretmektedir. Aşırı asit ise mide mukozasına zarar verebilmektedir.