Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bitkisel Protein Deposu: Fasulye

3 Dakika

Fasulye baklagiller familyasının, tüm dünyada tüketilen, en sevilen üyelerinden biri. Hem ülkemizde hem de dünyada birçok farklı türü bulunur. Ülkemizde Ayşekadın, Boncuk Ayşe, Çalı, Şeker ve Alman Ayşe gibi taze fasulye çeşitlerinin yanında Tombul, Çalı, Horoz, Selanik, Dermason, Şeker, Battal, Bomba, Sıra ve Barbunya gibi kuru fasulye çeşitleri de yetiştirilir. Turşusundan zeytinyağlısına, yemeğinden salatasına 7’den 70’e severek tükettiğimiz fasulye lezzetli olduğu kadar faydalıdır da. İçeriğindeki A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi maddeler sayesinde vücudumuz için sayısız fayda sağlar. Kolesterolü ve kan şekerini düşürmek, bağırsağımız için faydalı olan bakterileri artırmak gibi faydaları olduğu bilinir. Ayrıca çok düşük kalorili olması ve iyi protein oranı nedeniyle kilo vermek isteyenlerin ve et tüketmeyenlerin favori besinlerinden biri.

Kalori açığı yakalamak için muhteşem bir besin:
Diyetteyseniz, kilonuza dikkat ediyorsanız fasulye tam size göre. Çünkü küçük bir kap çiğ fasulye sadece 30 kalori! Üstelik mutlaka diyet listenizde olması gereken fasulyede neredeyse hiç yağ yok. Özellikle Ayşekadın olarak bilinen fasulye çeşidinin içeriğindeki yüksek lif sayesinde uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve yağ yakımını kolaylaştırır. Ayrıca lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine de yardımcı özellik taşır. Fasulyenin yanında küçük bir kâse yağsız yoğurt veya salata ile harika bir öğün oluşturabilirsiniz.

Kalp sağlığını korur:
Kuru fasulyenin, bol miktarda posa içerdiği biliniyor. Posa ve omega3, kanda toplam kolesterolün ve kötü etkisi bilinen LDL kolesterollerin düşürülmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda kuru fasulyenin posasının bileşiminde bulunan ve antioksidan etki gösteren fitokimyasallar da kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indiriyor. Taze fasulyede bulunan B vitamini çeşidi olan folik asit ise, damar sertliğini azaltarak kalp krizi riskini düşürür. Aynı zamanda içerisindeki yüksek lif miktarı sebebiyle de kalp dostudur. Kısacası fasulyenin hem kurusu hem tazesi kalbe birçok farklı açıdan iyi gelir.

Protein deposu:
1 bardak pişmiş fasulyede bulunan protein miktarı yaklaşık 15 gramdır!
Protein denince akla hemen etler ve süt ürünleri gelir. Ancak sadece hayvansal protein alarak tek yönlü beslenmek yerine bitkisel protein de alınması faydalıdır. Vücudumuzun bitkisel proteine de ihtiyacı olduğu biliniyor. Fasulye de protein açısından çok zengin olduğu için işte tam bu ihtiyacı karşılamak için ideal besin. Protein kasları güçlendirmesi, kansızlığı önlemesi, vücut direncini yüksek tutmasıyla vücudumuz için çok önemli. Bu nedenle beslenme düzenimiz içerisinde bitkisel protein kaynaklarına ve fasulyeye mutlaka yer açılması gerekiyor. Ayrıca fasulye, vejetaryen ve vegan beslenenler için de protein kaynağı olması açısından çok önemli.

Yorgunluk önleyici:
Yorgunluğun sebeplerinden biri vücudumuzda bulunması gereken bazı maddelerin yeterli miktarda bulunmaması. Örneğin; vücudumuzda yeterli folik asit bulunmadığında yorgunluk, unutkanlık, kansızlık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Yine enerji seviyesini sabit tutmaya yarayan demirin eksikliği durumunda da yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkabilir. Fasulye demir ve folik asit yönünden oldukça zengin bir besindir. Bu nedenle kendimizi yorgun ve halsiz hissettiğimiz günlerde fasulye tüketimini artırmak enerjimizi artırabilir. Yorgunluğa karşı ne kadar lezzetli bir çözüm!

İyi görmenize yardımcı:
Fasulyenin gece görüş gözlüğü olarak kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Elbette şaka yapıyoruz ancak fasulyenin gerçekten de gece görüş gölüğüne benzer bir etkisi var. Fasulyede de bulunduğu bilinen karotenoidler, vücudumuza girdikten sonra A vitaminine dönüşürler. Bilindiği üzere A vitamini göz sağlığı için çok önemli bir madde. A vitamini rodopsin denilen ve ışıkları algılamaya yarayan proteinlerle birleşir ve gece daha net bir görüşe sahip olmamızı sağlar. Bunun yanında A vitamini gözde oluşması muhtemel katarakt hastalıklarına karşı da etkilidir.

Fasulyeyi Bir De Böyle Deneyin: Fasulye Mücveri
Fasulye hem tazesi hem kurusuyla birçok farklı şekilde sofralarımızda kendine her daim yer buluyor. Yemeğinden türlüsüne, piyazından turşusuna, zeytinyağlısından salatasına neredeyse her yerde fasulyeyi görebiliriz. Fasulyenin bunca tarif arasından pek de bilinmeyen hali, fasulye mücveri de oldukça lezzetli. Gerekli malzemeler ise şu şekilde:

-250 gram taze fasulye
-1 diş sarımsak
-1 yumurta
-1.5 çay bardağı un
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı süt
-İsteğe göre pul biber

Öncelikle fasulyeler 10-15 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülüp soğuk suya tutulur. Fasulyeler ve dereotu olabildiğince küçük şekilde doğranır. Daha sonra diğer tüm malzemelerle birlikte karıştırma kabına alınır ve güzelce karıştırılır. Ardından kığın yağa kaşık yardımıyla dökülüp her iki tarafı da kızartılır. Üzerine yoğurtla da servis edilebilir.

Taze Fasulye Besin Değerleri:

Besin Değeri(100 gr için) Miktarı
Kalori 44 kcal
Karbonhidrat 7.0 g
Lif 2.1 g
Protein 2.2 g
Yağ 0.4 g
Kolesterol 0.0 mg
A Vitamini 0.0 IU
C Vitamini 16.0 mg
Potasyum 316.0 mg
Kalsiyum 61.0 mg
Demir 1.1 mg

Kuru Fasulyenin Besin Değerleri:

Besin Değeri(100 gr için) Miktarı
Kalori 281 kcal
Karbonhidrat 29.42 g
Lif 32.2 g
Protein 21.8 g
Yağ 1.4 g
Kolesterol 0.0 mg
A Vitamini 67.0 IU
C Vitamini 2.5 mg
Potasyum 927.0 mg
Kalsiyum 141.0 mg
Demir 4.7 mg

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.