Genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen fıstık çamının kozalaklarından çıkartılan çam fıstığı, yüksek besin değerine sahip yemişlerin başında geliyor. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengin olan çam fıstığı hem yemeklerde hem tatlılarda kullanıldığı Türk mutfağında da önemli bir role sahip.
– Çam fıstığı hem tekli hem çoklu yağ asidi bakımından zengin bir yemiş olduğu için iştahı bastırıcı etkisi vardı ve bu özelliği sayesinde kilo verme sürecini kolaylaştırır.
– Çam fıstığı besin değeri yüksek bir yemiş olarak vücuda enerji sağlar ve tüketildiğinde kişinin daha enerjik hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca, karmaşık bir molekül yapısına sahiptir bu sebeple de vücut içinde parçalanması oldukça uzun zaman alır. Böylece uzun süreli bir enerji sağlayıcı görevi üstlenir.
– Zengin magnezyum ve protein içeriğinin yanı sıra önemli mineraller içermesi sayesinde kalp krizi riskini düşürür ve şeker hastalığı tedavisinde destekleyici rol oynar.
– Çam fıstığının içinde bulunulan pinolenik asit isimli madde, iyi kolesterolü destekler ve aynı zamanda kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
– Çam fıstığının içeriğinde bulunan K vitamini, kan pıhtılarının oluşmasını sağlar. Böylece yaralanmadan sonra yaşanan kanamaların önüne geçer.
– Yine içeriğinde bulunan E vitamini kırmızı kan hücreleri üretiminde rol oynar. Bu hücrelerde oksijen taşınmasında önemli rol üstlenirler.
– İçeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır. Özellikle E vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkisiyle bilinir. Ayrıca E vitamini cilt için doğal bir nemlendirici görevi görür ve cildi besler.
– Çam fıstığı kaşıntı, sedef hastalığı, sivilce, egzama, uyuz ve yara gibi birçok hastalığa da iyi gelen bir besindir.
– Yemişte bulunan E vitamini, sadece cilt için değil saç için de çok faydalı olmasıyla bilinir. Vücuda yeterince E vitamini almak saç dökülmesinin önüne geçer, saçların çok daha güçlü ve ışıl ışıl görünmesini sağlar.
– Kalsiyum içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir ve vücuttaki romatizmal ağrıların önüne geçer.
*Her besinde olduğu çam fıstığında fazla tüketmek faydalı değildir. Yağlı bir besin olduğu için fazla tüketilmesi kilo almaya ve ciltte sivilce gibi sorunlara neden olur.
Çam Fıstığının En Tatlı Hali: Çam Fıstıklı Tart
Anadolu’nun farklı bölgelerinde hünar ismiyle de bilinen, ancak genellikle zeytinyağlı dolma ve sarmalarda kullanıldığı için, dolmalık fıstık denilen çam fıstığı birçok yemeğe yakışan bir tat. Peki, genellikle zeytinyağlılarda sevdiğimiz bu yemişi bir de tatlıda denemeye ne dersiniz?
Malzemeler
Yarım fincan krema
4 adet yumurta (İkisinin sadece sarısı kullanılacak)
Yarım fincan un
2 su bardağı şeker
Bir çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı bal
1 su bardağı çam fıstığı
Hazırlanışı
Krema, bir yumurta ve bir yumurtanın sarısı bir araya getirilerek çırpılır. Farklı bir kap içinde un, şeker, kabartma tozu, vanilin ve tuz karıştırılır. Ardından bu karışıma tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir. Unlu karışım iyice karıştıktan sonra, önceden hazırladığımız kremalı karışım eklenir ve birlikte yoğurulur. Ortaya çıkan hamur ikiye bölünüp streçlenerek yarım saat kadar sertleşmesi beklenir. Hamur yeterli sertliğe ulaşınca hafif unlanan tezgahta açılır ve tart kabına yerleştirilir.
Bir yandan da şeker, bal ve tuz bir tencerede şeker iyice eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Ardından yarım saat kadar soğutulur ve üzerine krema, bir yumurta ve bir yumurtanın sarısı eklenir.
Tart kabına alınan tart hamurunun üzerine çam fıstıkları serpilir ve ikinci hamur da açılarak üzerine kapatılır. İkinci kata da çam fıstığı ve üzerine ballı sok dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında renk alana kadar pişirilir.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 576 kcal % 28.8
Karbonhidrat 7.3 g % 2.4
Lif 7.2 g % 28.8
Protein 24.0 g % 48.0
Yağ 50.7 g % 78.0
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 3.0 IU % 0.1
C Vitamini 1.9 mg % 3.2
Potasyum 600.0 mg % 17.1
Kalsiyum 26.0 mg % 2.6
Demir 9.2 mg % 51.1