Turpgiller familyasının kış sebzelerinden biri olan brokoli, yeşil yumrular halinde; özellikle Akdeniz bölgesinde, Asya’nın orta kesimlerinde ve Kuzey Amerika’nın batısında yetiştirilir. En geniş brokoli tarlaları ise Kaliforniya ve Meksika’da bulunur. İlk olarak yabani türleri bilinen brokoli zamanla yapılan tarım çalışmalarının da etkisiyle günümüzdeki haline gelmiştir.
İçerdiği vitamin ve mineraller ile güçlü bir bağışıklık sistemi için destekleyici olan brokoli, Türk mutfağında çok tercih edilen bir sebze olmasa da sağlıklı bir yaşam sofralarda yer bulması gerekiyor. 100 gramı 26 kaloriye sahip olduğundan diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan brokoli kanserle savaşmaktan sağlık bir saç ve cilde kadar birçok faydaya sahip.
Brokolinin içeriğinde bol miktarda C ve K vitamini, potasyum, manganez, demir, fosfor, kolin, selenyum ve kükürt gibi mineraller bulunur. Lif bakımından zengin olan brokoli yüksek miktarda protein de içerir ve tüm bu özellikleriyle “süper gıda” olarak tanımlanır.
• Brokoli, antioksidan içeriği sayesinde, ciltte gözlemlenen yaşlanma belirtilerinin gecikmesinde yardımcı olur, ilk yaşlanma belirtileri olan kırışıklığın önüne geçer.
• Kan damarlarını güçlendiren brokoli kalp hastalıklarına karşı koruyucu rol üstlenir. Ayrıca lifli yapısı sayesinde düzenli brokoli tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini düşürür.
• 100 gram brokoli, günlük demir ihtiyacının ortalama %7’sini karşılar, böylece kansızlığa karşı tüketilebilecek besinlerin başında gelir.
• Vücut direncini artırdığı bilinen brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsimsel soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
• Kalsiyum ve K vitamini zengini bir sebze olan brokoli sağlıklı kemik yapısında önemli rol oynar. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve ilerleyen yaşlardaki yetişkinler tarafından sıkça tüketilmesi önerilir.
• A, C, E vitaminleri ve karotin bakımından zengin olmasının yanı sıra antioksidan özelliği de bulunan brokoli, hücreleri serbest radikallere karşı korur. Diğer sebzelere göre 50 kat daha fazla sülforafan taşıyan brokoli, bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini de engelleyebilir.
• Kalorisi oldukça düşük bir sebze olan brokoli bilindiği gibi diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Düşük kalorisinin yanında yüksek lif oranıyla da uzun süre tok tutarak zayıflama sürecini hızlandırır.
• Hamilelik döneminde sıkça tüketilmesi tavsiye edilen besinlerin başında gelen brokoli hamile kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, bebeklerde de beyin hasarının önüne geçer.
• İyi bir B vitamini kaynağı olan brokoli düzenli tüketildiğinde saçların daha gür, canlı ve sağlıklı olmasını sağlar.
*Birçok faydası olduğu gibi çok ciddi yan etkileri olmadığı da bilinen brokolinin bilinen en yaygın yan etkileri gaz sıkışması ve bağırsakta tahriştir. Ayrıca, brokolide bulunan yüksek oranda K vitamininin kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabileceği için bu ilaçları kullananların kişilerin brokoliyi dikkatli tüketmeleri önerilir.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 26 kcal % 1.3
Karbonhidrat 2.5 g % 0.8
Lif 3.0 g % 12.0
Protein 3.3 g % 6.6
Yağ 0.2 g % 0.3
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 143.0 IU % 2.9
C Vitamini 115.0 mg % 191.7
Potasyum 373.0 mg % 10.7
Kalsiyum 105.0 mg % 10.5
Demir 1.3 mg % 7.2
Brokoli Böreği
Malzemeler
- yarım kilo brokoli
- 2 adet yumurta
- 3 adet havuç
- 1 bardak lor peyniri
- 2 yemek kaşığı süt
- 4 yemek kaşığı un
- yarım paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı acı toz biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Çörekotu