Saçkıran (Alopesi) Hakkında Tüm Merak Edilenler

2 Dakika

Saçlarda ve sakallarda yuvarlak veya oval şekilde dökülmeler olarak kendini gösteren saçkıran – tıp literatüründeki karşılığıyla alopesi – kısa süre içinde hızlı dökülmelere sebebiyet veren bir hastalıktır. Tedavi edildiği takdirde etkilenen bölgede kılların tekrar kendini gösterdiği saçkıran hakkında günümüzde merak edilen farklı pek çok şey var. Mesela “Saçkıran nedir? Saçkıran neden olur? Saçkıran tedavisi var mıdır? Saçkıran nasıl tedavi edilir?” gibi sorular, merak edilenler listesinin üst sıralarında yer almaktadır.

Öyleyse konuyu daha fazla uzatmadan alopesi ile alakalı detaylara geçiş yapalım.

Saçkıran Nedir?

Oval veya yuvarlak dökülmeler şeklinde ortaya çıkabildiği gibi bazı durumlarda o bölgedeki tüm kılların dökülmesi şeklinde de meydana gelebilen saçkıran, otoimmün bir bozukluktur. Eminiz ki bu otoimmün kelimesini daha önce duymuşsunuzdur ama yine de ufak bir açıklama yapmak isteriz.

Otoimmün bozukluk; vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı olarak tanıması ve kendi hücreleriyle savaşması olarak nitelendirilebilir. Otoimmün bir bozukluk olan saçkıranda da bağışıklık sistemi kıl köklerini düşman olarak görmeye başlar ve kıl köklerine saldırarak ilk etapta kıl uzamasının durmasına, sonrasında ise kıl dökülmesine sebebiyet verir.

Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran otoimmün bir hastalık olduğu için nedeni tam olarak bilinmemektedir ama ortaya çıkmasına neden olan farklı etkenler vardır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki alopesinin en büyük nedenlerinin başında genetik faktörler gelmektedir. Yani aile öykünüzde bir bireyde saçkıran varsa, sizin ilerleyen dönemlerde saçkırandan mustarip olmanız, diğer insanlara göre en az 3 kat daha fazla… Buradan da genetik faktörlerin saçkıran üzerindeki önemi net bir şekilde görülmektedir.

Saçkıranda genetik faktörler dışında tetikleyici olabilen farklı durumlar ve hastalıklar da vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Egzaman
  • Tiroit hastalıkları
  • Sedef hastalığı
  • Lupus
  • Vitiligo
  • Yüksek oranda stres
  • Yoğun üzüntü

Gördüğünüz gibi hastalıkların dışında alopesiye sebep olan şeyler, yüksek oranda stres ve üzüntüdür. Konudan bağımsız olarak stres ve üzüntüyü hayatınızdan çıkarmanız sadece saçkırandan değil, başka hastalıklardan da uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.

Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Saçkıranın en belirgin belirtileri, yuvarlak veya oval dökülmelerin ortaya çıkmasıdır. Bu dökülmeler; saç, bıyık, sakal, koltuk altı ve kaş gibi bölgelerde kendini gösterebilir. Ayrıca çok nadir vakalarda tüm vücuttaki kılların dökülmesi şeklinde de ortaya çıkabilecek olan alopesi, bu dökülmeler dışında da belirtiler gösterebilir.

Saçkıran, el ve ayak tırnaklarında değişikliklere sebebiyet verebilir. Bu değişiklikler; tırnaklarda sertleşme, tırnakların renklerinin solması ve tırnakların incelmeleri veya yarılmaları olarak sıralanabilir.

Tırnaklar dışında farklı etkileri de olan alopesi, ünlem işareti şeklinde çıkan kıllara ve iğne şeklinde oyuklara da sebebiyet verebilmektedir. Saçkıranın erken teşhisinde bu gibi belirtiler son derece önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlarla karşılaştığınızda hızlı bir şekilde doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıranın kesin bir tedavisi bulunmasa da son zamanlarda yapılan araştırmalar sayesinde etkili bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Şunu bilmenizde de fayda var: bazı saçkıran vakalarında hastalık kısa süre içinde kendiliğinde düzelmekte ve dökülen kıllar tekrar yerine gelmektedir ama burada kararı verecek olan kişi doktorunuzdur. Yani siz saçkıranla karşılaştığınızda “Zaten kısa sürede gider, doktora gitmeme gerek yok.” diye düşünmeyin. Doktorunuz incelemelerini yaptıktan sonra size, alopesiyle alakalı nasıl bir tedavi izleyeceğini anlatacaktır.

Saçkıran tedavisinde kullanılan yöntemleri de şöyle sıralayabiliriz:

  • Bölgedeki kan akımını artıracak krem kullanımı
  • Steroid krem veya enjeksiyon uygulanması
  • Ultraviyole ışık tedavisi
  • Saç gelişimini destekleyici ilaçlar kullanılması
  • Saçsız alana kortizon enjekte edilmesi

Burada son kararı verecek kişi, uzman doktorunuzdur. Eğer siz de saçkıran sorunuyla boğuşuyorsanız, canınızı sıkmadan hemen bir doktora görünün ve tedavinize başlayıp saçkıran sorununuzdan en sağlıklı şekilde kurtulun.

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.